Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

'Cami-Cemevi asimilasyon projesidir'

Alevi kurumları cemevlerine ibadethane statüsü tanınmadıkça Cami-Cemevi-Aşevi projesinin bir asimilasyon projesi olacağını kaydetti. Alevi örgütlerinin temsilcileri, Suriye'de yaşananlara da değinerek, "Aleviler en başından beri savaşa ve emperyalist müdahaleye karşıdır" dedi.

İSTANBUL- Alevi kurumları, Cem Vakfı ve Fethullah Gülen Cemaati'nin bir avlu içerisinde cami, cemevi ve aşevi inşa edilmesine ilişkin ortak projesini, Okmeydanı Cemevi'nde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği Yürütme Kurulu üyesi Vedat Kara, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Sultangazi Pirsultan Cemevi'nden Zeynel Odabaşı ve Okmeydanı Cemevi'nden Zeynel Şahin'in katıldığı basın toplantısında Suriye'ye dönük olası bir emperyalist müdahaleye ilişkin Alevilerin tutumu da açıklandı. Basın toplantısına çok sayıda Alevi dedesi ve ozanı da katıldı.

Yapılan ortak açıklamada, Cem Vakfı Onursal Başkanı İzzettin Doğan'a, "Bu büyük yatırımın tüm maliyetini Fethullahçı cemaat karşılayacağına göre bunun karşılığında onlara siz ne vereceksiniz" sorusu yöneltildi.

Vedat Kara, Aleviliği asimile etmeye dönük yaklaşımların yeni olmadığını söyleyerek, "Cami-Cemevi-Aşevi" projesinin asimilasyonun yeni adımı olduğunu kaydetti.

'CAMİ-CEMEVİ KARDEŞLİK PROJESİ DEĞİLDİR'
Ardından söz alan Doğan Demir, "Cemevlerine ibadethane statüsü tanınmadıkça, Cami-Cemevi projesi kardeşlik projesi değildir. Bütün Alevi kurumları bunun bir asimilasyon projesi olduğunu biliyor" diye konuştu. Alevi açılımı projesini de sert bir dille eleştiren Demir, "Alevilerin açılıp saçılmaya ihtiyacı yok. Biz eşit yurttaşlık talep ediyoruz" dedi.

'CEMEVİ MÜŞTEMİLAT DEĞİLDİR'
Ali Kenanoğlu ise cami ile cemevinin yan yana olabileceğini, ancak bu projede cemevine caminin müştemilatı muamelesi yapıldığını vurguladı. Kenanoğlu, cemevinin cami gibi ibadethane olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Eğer gerçekten samimilerse Antalya'da dinler bahçesi yaptı devlet. Oraya sinagog, kilise, camiyi yan yana koydu. Yanına bir de cemevi koysunlar. Cemevleri müştemilat değildir."
Kenanoğlu, sözlerinin devamında Suriye'de yaşananlara değinerek, Alevilerin emperyalist müdahaleye başından beri karşı olduğunu hatırlattı. Kenanoğlu, Suriye'den kaçan Alevilere devletin sahip çıkmadığını ve Alevi kurumları olarak mültecilere kalacak yer sağladıklarını belirtti.
Savaştan kaçanları önce Karayolları Cemevi'ne yerleştirdiklerini, ardından Valilik ile görüşerek Bayrampaşa'da bir spor kompleksine taşıdıklarını hatırlatan Kenanoğlu, sürecin devamına ilişkin şunları kaydetti: "Dün gece Bayrampaşa'ya çevik kuvvet ekipleri geldi ve canlarımızı zorla oradan çıkarmaya çalıştılar. Başka bir yere götürmek istediklerini söylediler. Ancak Aleviler ÖSO katliamlarından kaçarak buraya geldi. Muhaliflerle aynı kampta yer almaktan korkuyorlar. Bunun üzerine biz canlarımızı tekrar Karayolları Cemevi'ne götürdük."

'ESAD BAŞBAKAN'IN KARDEŞİYDİ'
Ardından konuya ilişkin söz alan Doğan Demir, "Sıfır sorun diyerek herkesle savaşmaya başladılar. Türkiye'yi savaşın içine çekmeye çalışıyorlar" dedi. Basında çıkan, Alevilerin Esad yandaşı olduğuna dair haberlere de değinen Demir, "Esad Başbakan'ın kardeşiydi, Alevilerin değil. Aleviler Esad'ı bilmezdi bile. Hem Esad'tan hem de El Nusra ve El Kaide çetelerinden kaçıyor Aleviler" diye konuştu.
 
Kaynak:ETHA