Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Bawer Dersim 'Savunma bekleyeceğiz'

 HPG Komuta Konseyi üyesi Bawer Dersim, Öcalan’ın çağrısı ve KCK’nin kararı doğrultusunda 8 Mayıs’ta başlayan geri çekilmenin devam ettiğini, şimdilik bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Nuçe TV’ye konuşan HPG Komuta Konseyi üyesi Bawer Dersim, barış süreci ve gerillanın geri çekilmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Reyhanlı’daki patlamaları dikkate alıp demokratik çözüm süreciyle ilişki kurduğumuzda neler söyleyeceksiniz?

Bu olay göstermiştir ki gerek bölgemiz, gerekse Türkiye açısından barış son derece gerekli ve acildir. Yine Önderliğimizin başlattığı demokratik çözüm hamlesinin ne kadar yerinde ve zamanında gerçekleştiği, ne kadar doğru olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.

8 Mayıs’ta geri çekilme başladı. Yolunda gitmeyen herhangi bir durum var mı?

Bizim tüm güçlerimizle irtibatımız var. Amanos’tan Karadeniz’e, Dersim’den Serhat’a kadar tüm güçlerimizle bağlantı içindeyiz. Mevcut durumda demokratik çözüm yürüyüşü önünde ciddi bir engel görünmemektedir. Kamuoyu da takdir eder ki Medya Savunma Alanları’na ulaşmak belli bir zaman almaktadır.

Bir tarih verebiliyor musunuz
Çok yakında ilk gruplarımız ulaşacaktır. Diğer gruplarımızın da hepsi yoldadır. Bunu tüm kamuoyuyla paylaşacağız. Basın gelip izleyebilir, ilk gruplarımızı görüntüleyebilir. Biz, süreci şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. İzlemek isteyen tüm kesimler izleyebilirler. Bu konuda bir sakınca yoktur.

Bu süreç ne zaman tamamlanır?

HPG olarak mümkün olduğunca hızlı bir biçimde birinici aşamayı tamamlamak istiyoruz. Biraz doğa koşulları ve karşı tarafın, Türk devletinin, ordu güçlerinin hareketine bağlı olarak zaman değişebilir. 

Bir süre önce HPG olarak barajlara, karakol yapımlarına dikkat çektiniz. Bu, Ankara tarafından tehdit olarak algılandı. Ankara’yı tehdit mi ettiniz
Bizim kimseyi ne tehdit etmeye ihtiyacımız vardır, ne de niyetimiz. Biz sadece sürecin önünde engel olabilecek noktalara dikkat çekiyoruz. Demokratik çözüm sürecinin başladığı bir ortamda yeni karakolların yapılması, askeri amaçlı barajlara hız verilmesi çeşitli kuşkulara yol açacaktır. Yine birçok kesimi tahrik edici ve kışkırtıcı işlev görecektir. Dolayısıyla bütün bunlar sürece zarar verecektir. Biz, sürecin zarar görmesini istemiyoruz. Temel kaygımız budur. Biz var olan somut durum hakkında bir analiz ve çeşitli uyarılar yaptık.

Bu uyarılarınız halen geçerli mi?

Elbette. Karakolların gölgesinde demokratik siyaset yapılmaz. Aksine bu karakolların azaltılması lazım. Birçok yerin boşaltılması lazım.

Gerillaların Medya Savunma Alanları’nda biraraya gelip silahlı olarak beklemesini de tehdit görenler var, ne dersiniz?

Geri çekilmenin bir gereği olarak geliyoruz. Tehdit olarak algılanmasının bir anlamı yoktur. Silahlarımızı ne Türkiye’ye doğrultacağız, ne İran’a, ne Suriye’ye ne de farklı bir ülkeye. Bize saldırmayan hiçbir güce silah doğrultmaya niyetimiz yok. Elimizde silahlarımızla tamamen kendimizi savunma amaçlı Medya Savunma Alanları’ndaki pozisyonumuzu korumaya devam edeceğiz.
Kürt sorununu silahlar yaratmadı. Silahları yaratan Kürt sorunun çözümsüzlüğüdür. PKK 30 yıldır silahlı mücadele yürütüyor fakat Kürt sorununun tarihi 200 yıldır. 

Heyetler, gözlemciler süreci izlemek istiyor. HPG olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz, bağımsız güçlerin, sivil toplum örgütlerinin süreci izlemesinden rahatsız değiliz. Tam tersine sürecin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi, herhangi bir provokasyona veya süreci akamete uğratabilecek farklı girişimlerin önünü almak açısından bu tür inisiyatiflerin, süreci izleme gruplarının oluşturulmasını olumlu buluyoruz.ERDAL ER..ANF