Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Son Kez Adayım, Başka Görevlerde Birlikte Olacağız"

AKP'nin  4'üncü Olağan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda başladı.Salonda "Büyük Millet, Büyük Güç, Hedef 2023", "Hayallerimiz Var, Sevdamız Var", "Bir Olduk, Birlik Olduk, Birlikte Türkiye Olduk", "Durmak Yok, Yola Devam", "Biz Birlikte Türkiye'yiz" gibi pankartlar yer alıyor.

CHP'nin, akreditasyonunun bütün basın kuruluşlarına açık olmamasını gerekçe göstererek temsilci göndermedikleri kongrenin divan başkanlığına 81 il başkanının imzasıyla Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin seçildi.

MHP de CHP gibi kongreye temsilci göndermedi. MHP'den yapılan yazılı açıklamada "Önceden basın aracılığı ile katılımı duyurulan ve 'onur konuğu' olarak takdim edilen zatın ülkemize gelişinin teyidi üzerine söz konusu genel kurulda partimizin temsilinden vazgeçilmiştir" denildi.

Kongreyi Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Osman Mohamed Taha, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, KKTC Başbakanıİrsen Küçük, Kuzey Kürdistan Özerk Bölgesi Lideri Mesud Barzani, Pakistan Eyalet Başbakanı Shahbaz Sherif, Eski Bosna Hersek Devlet Başkanı Haris Silajdzic, Eski Lübnan Devlet Başkanı Emin Jamayel, Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Filistin Hareketi'nin lideri Halid Meşal, Asya Parlamentolar Asamblesi Grup Başkanı (ICAPP) Chung Eui-Yong, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov de izliyor. Hamas lideri İsmail Haniye de izleyenler arasında.

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Erdoğan konuşmasının başında Sezai Karakoç'un "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" adlı şiirini okudu. Konuşmasının arasında daAşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsü dinletildi.

"Yaşam tarzına karışmadık"

Erdoğan konuşmasında yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Suriye'nin bütün kahramanlarını saygıyla selamlıyorum. Kudüs'ü hasretle selamlıyorum. Mekke, Medine'yi hürmetle selamlıyorum.

"Bizim yolumuz Sultan Alparslan'ın, Melikşah'ın, Kılıçarslan'ın yoludur. Bizim yolumuzOsman Gazi'nin, Fatih Sultan Mehmed'in, Sultan Süleyman'ın, Yavuz Sultan Selim'in yoludur. Bizim yolumuz Gazi Mustafa Kemal'in, merhum Adnan Menderes'in, merhumTurgut Özal'ın, merhum Necmettin Erbakan'ın yoludur.

"10 yıl boyunca hiç kimsenin hayat tarzına karışmadık. 10 yıl boyunca hiçbir dayatmanın, hiçbir baskının arkasında, yanında, tarafında olmadık. Tam tersine herkesin hayat tarzına saygı duyduk. Herkesin hayat tarzını her zaman garanti altına aldık. Her türlü ayrımcılığı reddeden, 75 milyonu kucaklayan bir anlayışla yola çıktı.

"Kimsenin yaşam tarzına müdahale etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Çoğunluğun azınlığa hükmetmesine karşı çıktık. Azınlığın da çoğunluğa hükmetmesine karşıyız.

Başörtülü eğitim

"Bu ülkede artık hiç kimse sırtını devlete dayayıp işkence yapamaz. Faili meçhullerin üzerini örtemez. Hakkı, hukuku çiğneyemez. Kur'an öğrenmenin yolunu tekrar açtık. Başörtülü kızlarımızın özgürce eğitim görmesinin önünü açtık.

"AK Parti ile bu ülkede darbeler dönemi kapanmıştır. İnşallah sizlerin demokrasiye sahip çıkmanızla bu ülkede darbeler dönemi geri gelmeyecektir."

"Terörle mücadelede hep yalnız bırakıldık ama bunu bahane yapmadık. Terörün maalesef piyasası oluştu. Kan alınıp kan satılan bir piyasası oluştu. Terör içeriden çetelerden destek alıyor. Terör bitince siyaseti ve rantı bitecekler asla yanımızda olmadılar.

"İktidar hayali kuran partiler, terör üzerinden hükümeti yıpratmak yoluna girdiler. Ana muhalefet partisi terör örgütünün servis ettiği belgelerle, terör örgütünün diliyle, üslubuyla konuşuyor. Bölücü terör örgütünü, Sosyalist Enternasyonel'de Filistinli direnişçilerle bir görecek zilletin içindeler.

Kürt sorunu

"Böyle 3-5 tane teröriste bu vatan topraklarında hizmeti ertelemeyeceğiz. Bütün muhalefet tarafından yalnız bırakılmamıza rağmen yolculuk devam edecek. Kürtlere bu kadar ağır bedeller ödeten zorla dağa kaçıran bir örgüt.

"Dikkat edin, kaçırılanlar kimler AK Parti'nin ilçe başkanları. Çünkü örgütün uzantısı karşısında bölgede tek güç AK Parti. Bu bizi yıldıramaz. Benim Kürt kardeşim Selahaddin Eyyübi'nin torunudur, bunların değil. Benim Kürt kardeşimin bu eli kanlı terör örgütüyle hiçbir ortak yanı yoktur.

"Burada özellikle Kürt kardeşlerime sesleniyorum. Bize oy versin ya da vermesin, elini vicdanına koymasını istiyorum.Kürt kardeşim terör örgütünün propagandası altında kalmadan düşünmeli; kim, hangi hükümet bu kadar cesur adımlar attı?

"AK Parti bölgenin çehresini değiştirdi. Kürtçenin önündeki engeller kaldırıldı.Kürt kardeşlerimizin bir atım atmasını bekliyoruz. 'Yeter artık' diyerek teröre karşı seslerini yükseltmesini bekliyoruz. Kürt kardeşlerimle yol haritasını yeniden çizmek istiyoruz. Gelin bu sorunları birlikte çözelim. Şiddete teslim olarak değil, siyasetle çözelim. Gelin bu sorunu teröristle değil, sizinle kucaklaşanlarla çözelim.

İsrail'le ilşkiler

"Dokuz Türk'ü şehit eden İsrail bizden özür dilemedikçe, şehitlerimize tazminat ödemedikçe, Filistin üzerindeki ablukayı kaldırmadıkça ilişkilerimizi asla gözden geçirmeyeceğiz.

"Nefret suçları ile ırkçılıkla, en etkili şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. İslamofobi bir insanlık suçudur. Müslümanlara Müslümanların değerlerine yapılan alçakça saldırıları nefretle kınıyoruz.

Suriye meselesi

"Suriye'de zalim bir iktidar var. 30 bin aşkın insan bu zalim rejim tarafından öldürüldü. Rusya, İran ve Çin'e sesleniyorum; Suriye'de zalim rejimin yanında onları tarih affetmeyecektir.

"Kendi başbakanına 'hain' damgası vuranlarla daha nereye gidebiliriz? Ben bunu tazminata mahkum etmekten bıkmadım, bıkmayacağım."

Türkiye ekonomisi

"Büyüme oranlarında hedefi vuracağız. Faizle zulmeden onlar, şimdi bu zulüm yok. IMF'ye borcu Nisan'da sıfırlıyoruz. IMF'ye 5 milyar dolar borç vereceğiz.

"Amacımız dünyanın ilk on ekonomisinin içinde bir Türkiye.

Kadına şiddet

"Aile kurumları güçlendirildi. Kadınlara şiddet konusunda müsamahasız bir mücadele yürütüyoruz, devam edeceğiz.

Büyükşehir sayısı artacak

"Dev şehir hastaneleri kurulacak. Marmaray önümüzdeki yıl açılıyor. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak Kanal İstanbul'un proje hazırlıkları bitmek üzere. Yassıada'yı yanındaki ada ile birlikte demokrasi ve özgürlük adası haline getireceğiz. Ankara savunma sanayinin merkezi oluyor. 16 büyükşehir sayısını 29'a çıkarmak için düzenleme yapacağız.

Yeni anayasa

"Yeni anayasa konusunda kararlılığımız devam ediyor. Yeni siyasi sistem konusunda kararlılığımız tam. Masadan çekilen kaçan olmayacağız. Hangi parti bizimle bu işi yapmaya hazırsa, azami müşterekleri gerçekleştirerek yeni anayasayı yapacağız.

Erdoğan son kez aday

"Ülkeme hizmet etmeye devam edeceğim. Bu dava içinde bu davayı omuzlayacak çok arkadaş var. Bu davada nifak olmaz, olmamalıdır. Bu davaya fitne fesat sirayet edemez. Biz manşetlere karşı şerbetliyiz. Biz manşetlerle çarpışarak bugünlere geldik.

"Bu bir veda değil, bir estir, duraktır. Yorgunluğun, dinlenmenin molası değil. Bu bir sözün, bir vaadin yerine getirilmesidir. Bu molada yine milletin hizmetinde olacağız. Partim bana ve arkadaşlarıma hangi görevi verirse yerine getirmeye çalışacağız.

"Ben bu kongrede son kez aday oluyorum.  Ben bu genel kongrede son kez aday oluyorum. Allah ömür verirse farklı görevler, farklı unvanlar altında yine bir olacağız."

Kongrede Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Filistinli liderlerden Halid Meşal de kürsüden birer konuşma yaptı.

Recep Tayyip Erdoğan 81 il başkanı ve 324 milletvekili tarafından aday gösterildiği genel başkanlık seçiminde geçerli 1421 oyu alarak yeniden genel başkan oldu. Seçimde 1424 delege oy kullandı.