Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DTK: Gün birlik günüdür

DTK Genel Kurulu’ndan hükümete yanıt ve çağrı: ‘Sayın Öcalan’ın özgürlüğü bizler için olmazsa olmazdır’
DTK’nin 6. Genel Kurulu Amed’de başladı. Hükümetin bir çözüm politikasının olmadığına ve Kürtlere yönelik saldırılara dikkat çeken DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, “Kusura bakma Erdoğan, bu hareket senin karşında, asla diz çökmedi, çökmeyecek!” DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk de Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti: “Sayın Öcalan’ın tecrit koşullarının değişmesi, özgürlüğü bizler için olmazsa olmazdır.”

DTK: Gün birlik günüdür
Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK), “Demokratik Özerklikten Ulusal Birliğe” şiarıyla gerçekleştirdiği 6’ncı Genel Kurulu 3’ncü Ara Dönem Toplantısı, dün BDP Amed İl Binası Vedat Aydın Toplantı Salonu’nda başladı. Türkiye’nin dört bir yanından davetlinin katıldığı toplantıya, DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, DTK Koordinasyon Kurulu üyesi ve milletvekilleri Ayla Akat, Özdal Üçer, Halil Aksoy, Demir Çelik, Hüsamettin Zenderlioğlu ile Başur (Güney) Özgür Kadın Örgütü adına Berivan Mihemmed, PÇDK adına Pervin Hesen, Özgür Yurttaş adına Şehla Muhammed, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, AP eski Milletvekili Feleknas Uca, İsveç Sol Parti Dışişler sorumlusu Yekbun Alp, BDP’li milletvekilleri, il yöneticileri ve il, ilçe ile belde belediye başkanlarının yanı sıra çeşitli kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 850 delege katıldı.
DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, açılış konuşmasında, DTK’nin temel amacının Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünde rol alabilecek tüm Kürdi örgütlenmelerin eşgüdümle hareket edebilmesinin koşullarını sağlamak olduğunu vurguladı. Kürt sorununun bölgesel, hatta uluslararası bir sorun olduğuna işaret eden Tuğluk, çözümünün de bölgesel ve uluslararası düzeyde etkili olacağını vurguladı. Tuğluk, AKP’nin Kürt sorununda bir çözüm projesinin olmadığını söyledi ve Kürt halkı üzerindeki baskılara ve yıldırma politikalarına da dikkat çekerek, “Kusura bakma Erdoğan, bu hareket senin karşında, senin hukuk dışı operasyonlarınla asla diz çökmedi, diz çökmeyecek!” diye konuştu.
Türk: DTK halkların iradesidir
DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ise, Ortadoğu’da halkların baharının sancılı geçtiğine dikkat çekerek, Suriye ve Libya’daki gelişmelere bakıldığında bahar sürecinin “Kış’a” evrildiğini fakat bu durumun Kürtler için geçerli olmadığını söyledi. Türk, DTK’yi bir freaksiyon olarak değil halkların iradesi olarak gördüklerini vurguladı. Kürt halkının belirlediği talepleri ortaya çıkaran bir kongre gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Türk, Kürt halkına “Gün birlik günüdür. Gelin birlikte mücadele edelim” çağrısında bulundu. Türk, “Suriye’deki Kürtlerle birlikte olduğumuzu buradan ilan ediyoruz. Bütün Kürtlere sesleniyorum; Suriye’deki kazanım tüm Kürtlerin geleceğini etkiler. Bugün Başbakan’ın telaşı bundandır... Bizi sınırlar heyecanlandırmıyor. Bizi heyecanlandıran halkların özgürleşmesidir. Her parçada Kürt’ün birlikte yaşadığı halklar ile adil, özgür, eşit yaşamasıdır. Bizim için insanlık, özgürlük ve ortak yönetim, ortak hakların geleceğini paylaşmaktır” diye konuştu.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ahmet Türk, “Sayın Öcalan tecrit koşullarının değişmesi, özgürlüğü bizler için olmazsa olmazdır. Eğer diyalog arayışı varsa önce bu koşulların değiştirilmesi ve diyalog ortamının hazırlanması lazımdır. Diyalog geçmişte yaşananları telafi etmektir. Barış karşılıklı helalleşme ve kucaklaşmadır” dedi. Türk’e konuşmasının ardından Partiya Çareseriya Demokratik a Kurdistan (PÇDK) tarafından plaket verildi.
Özgürlük ateşi zalimleri yakacak
Genel Kurul’da ayrıca “KCK” adı altında tutuklanan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle tarafından gönderilen mesaj okundu. Dicle mesajında, şunları ifade etti: “Tarih boyunca Kürt halkı, komşu halkların hukukuna saygılı olan, fetihçi ve gaspçı olmayan, öz savunma dışında savaştan uzak duran bir politik yaklaşımın sahibi olmuştur. Ama aynı hassasiyetle, sömürgeci ve işgalci güçlere karşı, gerektiğinde sarp dağlarına yaslanarak özgürlük sevdasını yaşatmasını da hep bilmiştir. Kürdistan’ın her karış toprağından fışkıran özgürlük ateşinin zalimleri nasıl yaktığına tarihle birlikte tanıklık yapmaktalar. Kongrenizin; tarihsel misyonunu yerine getirebilmesi için örgütlülüğünü sağlamlaştırması, ‘rehin alma’ operasyonlarından dolayı oluşan hasarları ivedilikle onarması, halkımız ve özgürlük kuvvetlerimizle beraber sürece denk düşen bir politik duruşun sergilemesi ve DTK çatısı atlında ulusal ve toplumsal birliğimizin inşasının zorunlu olduğu yönündeki düşüncelerimi paylaşmak isterim.” PÇDK tarafından toplantıya gönderilen mesajda ise genel kurulan Ortadoğu’da bulunan ezilen halkların birliği açısından önemli olduğu vurgulandı.