Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

‘MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLACAK’

Sivas katliamının 19’uncu yılında onbinler, “Madımak hala yanıyor” diyerek zaman aşımı kararını tanımadıklarını haykırdı. Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın yakını Hüseyin Karababa, Sivas davasının zaman aşımı kararı ile düşürülmesinin ikinci katliam olduğunu söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKD) tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılarak 33 aydının katledilmesi ile sonuçlanan katliamın üzerinden 19 yıl geçti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) tarafından organize edilen ve 50 örgütün destek verdiği Sivas katliamının 19’uncu yıldönümü kapsamında düzenlenen anma etkinliğine katılan binlerce kişi, "Madımak halen yanıyor zaman aşımını tanımıyoruz" pankartıyla Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçti. 

Yürüyüşe BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Emek Partisi Başkanı Selma Gürkan, Kamer Genç’in de aralarında bulunduğu CHP’li vekiller, Araştırmacı yazar Esat Korkmaz, Sanatçı Ferhat Tunç, Erdal Erzincan, Tolga Sağ, Pınar Sağ gibi birçok sanatçının yanı sıra çok sayıda yurt içinden ve yurt dışından kurum temsilcisi de katıldı. Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin yakınları ellerindeki fotoğraflarla en ön safta yer aldıkları yürüyüşte, sık sık "Madımak utanç müzesi olacak", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

Yürüyüş Sivas Meydanı’nda polis engeline takıldı. Valilikten yürüyüşe ilişkin izin alınırken, polis Sivas Valiliği önüne TOMA'lar ve çevik kuvvet polisleri ile barikat kurdu. Bir süre süren bekleyişin ardından polis barikatının kaldırılmasıyla kitle Madımak Oteli önünü yürüdü.

Kamulaştırıldıktan sonra Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokağa çıkan ana ve tali sokaklar ile caddeler trafiğine kapatıldı. Eski otel binası önüne polis barikatı kurulurken, bina içerisine de çok sayıda çevik kuvvet polisi ile özel tim ekipleri yerleştirildi. Kente çevre illerden yaklaşık 2 bin polis getirildiği öğrenildi. Valilik tarafından alınan kararla basın mensuplarına da yasak getirilirken, bina içerisinden ve çevre kafe, restoranlardan sadece devletin resmi ajansının görüntü almasına izin verildi.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından, platform adına KESK Dönem Sözcüsü Ali Şimşek konuştu. Katliamın üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığını kaydeden Şimşek, “AKP, düşünmeyen, sorgulamayan bir toplum yaratmak istiyor. Kürt açılımı adı altında yapılan asimilasyon politikaları, AKP’nin faşizan politikaları toplumun her kesiminde kendini hissettirmektedir” dedi.

‘MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLACAK’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKD) Genel Başkanı Kemal Bülbül yaptığı konuşmada, 19 yıldır Sivas’a geldiklerini ve gelmeye de devam edeceklerini belirterek, “Biz Aleviler, Kerbelâ’yı nasıl unutmadıysak, Maraş’ı, Çorum’u, Gazi’yi, Gazze’yi hiç unutmadıysak, Madımak’ı da hiç unutmayacağız. Çünkü bir kez daha böyle katliamlar yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Madımak’ın adının şehirden ve insanlığın hafızasından silinemeyeceğine işaret eden Bülbül, "Burada birlik cemi yapıyoruz. Burası kırklar meydanıdır. Biz, Türkiye’de direnen halklara sahip çıkıyoruz. Biz burada sadece 33 canı değil, Mahirleri, Denizleri de anıyoruz” dedi.

Alevi toplumun yalnız olmadığını söyleyen Bülbül, “Madımak utanç müzesi olacak” diye vurguladı.

Hüseyin Karababa ise katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarını temsilen yaptığı konuşmada, Sivas davasının zaman aşımı kararı ile düşürülmesinin ikinci katliam olduğunu belirtti.

Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Hulki Toker, “19 yıl önce ısrarla söyledik; bu katliam devlet katliamıdır. Katliamın arkasında, dönemin cumhurbaşkanı, başbakanı, içişleri bakanı vardır. Katilleri Avrupa’ya taşıyan faşist Tayyip Erdoğan’dır. Katiller şimdi Avrupa da cirit atıyor” diye konuştu.

Konuşmalar devam ederken, kitlenin önüne gelmesine izin verilmediği Madımak Otel'i önüne yaşamını yitirenlerin aileleri giderek çelenk bıraktı.