Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sivas Katliamı Taksim’de protesto edildi

Sivas katliamının 19. yıl dönümünde, Taksim Meydanı’na yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. Sivas davanın zamanaşımına uğratılarak düşürülmesini de protesto edildiği yürüyüşte katliamın unutulmayacağı belirtildi. 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Hareket, Emekçi Hareket Partisi, Emek ve Özgürlük Cephesi, KÖZ, Proleter Devrimci Duruş, TKP 1920 tarafından gerçekleştirilen eyleme Mücadele Birliği ve Sürekli Devrim Hareketi destek verdi.

Sivas Katliamı 19'uncu yılında Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. Üzerinde Sivas Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin resimlerinin olduğu "Sivas şehitleri ölümsüzdür" yazan ve "Sivas'ta yakan da aklayan da devlettir hesap soracağız" pankartı taşıyan kitle, "Sivas'ı aklama yargıla", "Kahrolsun AKP işbirlikçi MGK", "Laik devlet Sivas'ta neden yoktu" dövizleri taşıdı. Kitle, "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Katil devlet hesap verecek", "Bedel ödedik bedel ödeteceğiz", "Sivas'ı unutma unutturma" sloganları attı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Hareket, Emekçi Hareket Partisi, Emek ve Özgürlük Cephesi, KÖZ, Proleter Devrimci Duruş, TKP 1920 tarafından gerçekleştirilen eyleme Mücadele Birliği ve Sürekli Devrim Hareketi destek verdi

Yürüyüş sonunda katılan kurumlar adına açıklama yapan Eray Sardın, devletin tarihte Alevilere ve Kürtlere, işçilere ve emekçilere, devrimci ve ilerici güçlere yönelik sayısız katliam gerçekleştirdiğini söyledi. Sardın, Madımak Oteli'nde, dinci-gerici ve faşistler tarafından 35 canın diri diri yakıldığını hatırlattı. Aradan geçen 19 senede olayın üstünün örtülmek istendiğini söyleyen Sardın, en sonunda 13 Mart 2012'de davanın zamanaşımı gerekçesiyle düşürüldüğünü belirtti. Sardın, "Bizler; Madımak Oteli'ni taşlayan güruha 'Gazanız Mübarek Olsun' diye seslenen Belediye Başkanı'nı unutmadık. 35 canın yakılışını an be an izleyen sözde laiklik savunucusu TSK'yı ve bölgenin Garnizon Komutanlığı'nın tavrını unutmadık. 'Otelin çevresindeki vatandaşlarımıza zarar gelmemiştir' açıklamasını yapan dönemin Başbakanı Tansu Çiller'i ve 'Çok şükür güvenlik güçleriyle halk karşı kaşıya gelmemiştir' diyen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i unutmadık. Daha dün zamanaşımı kararına 'Hayırlı olsun' diyen ABD uşağı Başbakan Tayyip Erdoğan'ı unutmadık" diyen konuştu.

Devletin dün olduğu gibi bugünde kapsamlı bir saldırı politikası sürdürdüğünü söyleyen Sardın, "Bunu TSK'ya ait savaş uçaklarının, Roboski'de 34 Kürt köylüsünü bombalayarak katlettiğinde de gördük" dedi. Sardın, AKP Hükümetini uzun süredir Suriye üzerinde savaş tamtamlığı yapmakla suçlarken, Türkiye'nin ABD'nin Ortadoğu konsolosluğu gibi çalıştığını söyledi. Suriye üzerinde devreye sokulmaya çalışılan emperyalist saldırıda Türkiye'ye biçilen rolün savaş taşeronluğu olduğunu ifade eden Sardın, Türkiye'ye ait savaş uçağının düşürülmesi olayında görüldüğü gibi halkların yine büyük katliamlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Sardın şöyle devam etti: "Bu tablodan da açıkça görüldüğü gibi, Sivas'ta 35 canımızı alan ateş bugün de yanmaya devam etmektedir. Dinci-gerici ve faşist güruhun tutuşturduğu alevler, bugün sömürü dümeninde oturan AKP tarafından harlanmaktadır."