Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Arşivinde ölüm listesi de var mı?

1990’larda binlerce faili meçhul cinayet, köy yakma ve toplu katliamların yanında Özgür Ülke gazetesinin bombalanması dahil olmak üzere yüzlerce kontrgerilla eylemiyle anılan eski Başbakan Tansu Çiller, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nda ifade vermeye hazırlanıyor. 28 Şubat sürecinin de önemli tanıklarından Çiller, 15 yıllık sessizliğini TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu için bozacağını belirterek, “İlk kez konuşacağım ve çok önemli şeyler anlatacağım. Elimde bu konuda çok güçlü bir arşivim var” dedi.

Üç alt komisyonun çalışmalarıyla darbe ve muhtıraların araştırılması sürerken, Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Nimet Baş, halen yurtdışında olan Çiller’i de komisyona davet etti. Buna karşın, “Darbe komisyonunun kurulmasını çok önemsiyorum. Tarihe ışık tutacak bir çalışma yapacağınıza inanıyorum. Bu komisyona sizin başkan olmanızdan da çok memnun oldum” dediği ve ifade vermeye geleceği bildirildi.

‘İşadamları listesi’ nerede?

Bu arada, komisyona 28 Şubat’la ilgili ifade vermeye çok meraklı olan Çiller’in kendi döneminde işlenen kanlı cinayetlerle ilgili konuşup konuşmayacağı Kürt kamuoyunda merak konusu oldu. Bilindiği gibi son 30 yılın en kanlı dönemi Çiller’in başbakanlığı dönemiydi ve daha sonra Susurluk kazasıyla ortaya çıktığı gibi dönem boyunca binlerce Kürt, faili meçhullerde katledilmiş, binlerce köy yakılarak boşaltılmış, üstelik Çiller bütün bunları “Devlet için kurşun atan da kurşun yiyen de şereflidir” diyerek savunmuştu. Yine Çiller, elinde Kürt işadamlarının listesinin olduğunu söyledikten sonra onlarca Kürt işadamı JİTEM ve kontrgerilla tarafından katledilmişti.