Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

1000 mele atandı

Kürtlere yönelik “yeşil kuşak” projesinin bir parçası olarak gündeme gelen Mele atamaları yapıldı 

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özazafşar, çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olmak üzere bin kişilik sözleşmeli personel ataması yaptıklarını açıkladı. Özazafşar bunların 800'ünün imam-hatip, 200'ünün Kur'an kursu öğreticisi olarak istihdam edileceğini bildirdi. Melelerin çoğunun Diyarbakır, Urfa, Siirt ve Mardin olmak üzere belli merkezlere atandığı öğrenildi. 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aralık ayında açıkladığı Mele projesini, “Diyanetin 2012’ye yönelik en önemli projesi” olarak değerlendirmişti. 

Mele/mela nedir? 
Kuran’da yer alan ve Türkçe’ye de molla olarak geçen mele, Kürtçede mela olarak da telafuz ediliyor. Örneğin Molla Mustafa Barzani’nin Kürtçe ismi Mela Mistefa Barzanî. Mela ya da mele toplumun ileri gelenleri, görüşlerine başvurulanlar, kendileriyle istişare edilenler, yönetici sınıf anlamlarına geliyor. Bu nedenle melaların adı genelde mirler (beyler), ağalar, eşraf ve şeyhlerle beraber anılıyor. Mela, “ileri gelenler, toplumun önünde olan kimseler” anlamına da geliyor. Ancak melalar diğerleri gibi “dünyevi” güçleriyle değil, dini bilgileriyle toplumda ağırlık sahibi oluyorlar. Tarihte birçok melanın “iktidar sahipleri”nin yanında yer alırken, çok sayıda da bu işbirliğini reddeden mela olduğu biliniyor. 

sendika org