Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Aysel Tuğluk'a 14 yıl 7 Ay Hapis

Van Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, Diyarbakır ve çevre illerde yaptığı 10 farklı konuşması se4bep gösterilerek, "PKK silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 14 yıl 7 ay hapis cezası aldı.

Tuğluk'un yaptığı konuşmalardan dolayı 82.5 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı davada Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara göre Tuğluk, 2007 ve 2010 arasında katıldığı 12 ayrı etkinlikte yaptığı konuşmalardan dolayı ceza aldı. Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçunu içeren 7/2. maddesi uyarınca 8 yıl 3 ay, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/3. maddesinde yer alan ''Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' suçundan da 6 yıl 3 ay olmak üzere toplam 14 yıl 6 ay hapis cezası alan Tuğluk, duruşmaya katılmadı.

Karardan önce savunma yapan avukatlar Fethi Gümüş ve Sedat Yurtdaş, savcının 19 Ekim 2011'de verdiği esas hakkındaki mütalaaya katılmadıklarını belirtti ve Tuğluk'un konuşmalarını siyasetçi kimliği ile yaptığını ifade etti. Gazetelerde çıkan haberlere göre, "Konuşmalar bir bütün olarak değerlendirildiğinde ana fikri kardeşlik ve birlik mesajıdır. Bir kaç cümlenin alınması ile farklı bir yorum yaratılmaya çalışılmıştır" denildi.

Tuğluk beş ayrı konuşması nedeniyle propaganda yapmak suçundan beraat ederken 10 farklı konuşması nedeniyle ceza aldı.

Mahkeme Tuğluk hakkında verilen cezanın ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine yer olmadığına da karar verdi. bianet'e konuşan Gümüş, kararı Yargıtay'a götürdüklerini söyledi