Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim Olayları Beyaz Giysi, Çıplak Ayaklı Yürüyüşle Protesto Edildi

Tunceli'de 4 Mayıs 1937'de başlayan Dersim olayları 75'inci yıldönümünde beyaz giysili, elleri bağlı ve çıplak ayaklı yürüyüşle protesto edildi. Tunceli'de 4 Mayıs 1937'de başlayanDersim olayları 75'inci yıldönümünde beyaz giysili, elleri bağlı ve çıplak ayaklı yürüyüşle protesto edildi. Olaylar sırasında ölenler için öldürüldükleri yer olan Gole Çeto Mevkii'nde mum ve ağıtlar yakıldı. 

İSTANBUL- Alibeyköy Dersimliler Dernreği, Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği, Pertekliler Derneği, Seyit Rıza İnisiyatifi, Munzur Kültür Derneği, 4 Mayıs 1937'de Dersim Katliam kararının alınmasının yıl dönümü nedeniyle yaptığı eylemler kapsamında AKP'ye yürüdü.

Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Tesisi önünde bir araya gelen Dersimliler, "Dersim '38 soykırımdır", "Roboski'den Dersim'e katil devlet hesap verecek", "Katil devlet katil CHP", "Katil devlet katil AKP" sloganlarıyla Sütlüce'de bulunan AKP İl Başkanlığı'na yürüdü.

Siyah kefen giyen ve alınlarına siyah bant takan Dersimliler, yürüyüş boyunca çevredeki halka katliamı anlatan konuşmalar yaptı.

AKP İl Başkanlığı önünde bir konuşma yapan Alibeyköy Dersimliler Derneği Başkanı Mesut Gerçek, "AKP Dersim soykırımını kabul etme konusunda samimi olsaydı resmi özürde bulunurdu. Ve eğer gerçekten samimi olsalardı Roboskiler yaşanmazdı" dedi.

Gerçek'in konuşmasının ardından kurumlar adına açıklama yapan Mehmet Ekici, piyadesinden genelkurmay başkanına, özel yetkili valisinden hükümet sahibi CHP'sine, savcısından cumhurbaşkanına dönemin tüm görevlilerinin suçlu olduğunu söyledi ve "Hepsi de öfkemizin hedefi, hesaplaşma isteğimizin muhatabıdır" dedi.

Bugünün siyasi iktidarı olarak AKP'nin meseleye yaklaşımını da samimi bulmadıklarını ifade eden Ekici, "Resmi ve bütün iktidarlar için bağlayıcı bir özür halen dilenmemiştir. Arşivler devletin ihtiyaçlarına göre tasnif edilmekte, bağımsız bir araştırma komisyonu için adım atılmamaktadır. Açılan davalar 'Devlet gereğini yapmıştır' şeklinde yanıtlanmakta, Dersim '38'in devamı niteliğinde uygulamalar sürmekte, askeri-siyasi operasyonlar, insansızlaştırma ve ekolojik yıkı planının parçası olan baraj projeleri durdurulmamaktadır. AKP, Dersim '38'i kendi uygulamalarını gizleyen bir paravan gibi kullanmaktadır" dedi.

Dersim'den Roboski'ye kadar süren katliamların bir devlet politikası olduğunu kaydeden Ekici, soykırımın bütün yönleriyle aydınlatılması ve hesabının verilmesini talep ettiklerini söyledi. Ekici, şöyle konuştu: "Bunun başarılmasının başta Dersimliler olmak üzere tüm özgürlük güçlerinin ve vicdan sahiplerinin kararlı mücadelesyile mümkün olacağını biliyoruz. Dersim'in hesabını soracağız."

Eyleme BDP, ESP, EMEP, SDP, SODAP, TÖP-G, KAYY-DER, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve 78'liler Girişimi destek verdi.