Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ESP: 'Dün Mustafa Kemal, bugün AKP Dersim'i hedef alıyor'

ESP Genel Merkezi, Dersim katliamına ilişkin yaptığı açıklamada, katliamın bireysel değil; devlet kararıyla gerçekleştiğine dikkat çekti. Açıklamada, emrin Mustafa Kemal tarafından verildiği belirtildi ve Seyit Rıza'nın mezar yerinin açıklanması talep edildi. ESP, katliam dönemindeki benzer politikaların ise bugün AKP eliyle sürdürüldüğünü kaydetti. 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) Dersim katliamına dair yaptığı değerlendirmede, Dersim halkına yönelik toplu kıyım ve imha kararının 4 Mayıs 1937'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında alındığı hatırlatılarak, alınan kararın aynı günü Dersim soykırım kararının uygulamaya konulduğu belirtildi. "İki yıl süren soykırım zulmü sonucu 70- 80 bin Dersimli katledildi, onbinlercesi sürgün edilerek, aileleri parçalandı. Onbinlerce kadın, çocuk, yaşlı katledildi. Kadınlara tecavüz edildi. İnsanlar mağaralarda gazla öldürüldü" hatırlatmasını yapan ESP, yaşananlar için, "tarihin en kanlı katliam ve vahşetlerinden biri" nitelemesinde bulundu.
"Dersim'de yaşanan şu ya da bu kişinin bireysel kararı değil doğrudan planlanmış devlet katliamıdır" diyen ESP, o tarihlerde iktidarda CHP'nin olduğuna vurgu yaparak, "Katliam emrini bizzat Mustafa Kemal vermiş ve katliam uygulamasını yakından takip etmiştir" diye belirtti. 
'AKP, KATLİAM DÖNEMİNDEKİ POLİTİKALARI SÜRDÜRÜYOR'
Devletin katliam gerçeği ile hala yüzleşmediğinin belirtildiği açıklamada, AKP Hükümeti de eleştirildi: "Dersim halkına karşı izlenen politikalar bugün AKP iktidarı tarafından sürdürülmektedir. Dersim insansızlaştırılmaya ve asimilasyona tabi tutulmaktadır. Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl resmi olmayan özürü kabahatinden büyük hale dönüşmüştür. Ortada bir devlet özürü yoktur. Dersim katliamının ardındaki gerçeklerin açığa çıkarılmasını engellemek için Genelkurmay arşivleri hala gizli tutulmaktadır. Açıklanan belgeler de politik malzemenin konusu olarak kullanılmak içindir. AKP iktidarı, Dersim katliamını CHP'ye karşı kullanmak için gündeme getirmektedir. Açıklamalarında hiçbir iç tutarlılık ve inandırıcılık yoktur."
CHP'nin ise buna rağmen Dersim halkını yıllarca 'oy deposu' olarak gördüğünü kaydeden ESP, "Kendi tarihi ve gerçeğiyle yüzleşmekten kaçmaktadır. CHP'nin katliamdaki sorumluluğunu gizlemektedir" dedi.
ESP, Dersim katliamıyla ilgili taleplerini ise, şöyle sıraladı: 
"Öncelikle Cumhurbaşkanı ve Meclis karar alarak katliam yapıldığını kararlaştırarak lanetlemeli, Dersim halkından özür dilemelidir. Sadece özür yetmez, devlet arşivleri hiçbir gerekçe ileri sürülmeksizin açılmalıdır. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır. Sürgün edilenlerin, başka ailelere verilmiş çocukların akıbeti açıklanmalıdır. Desim'de mallarına el konulan ailelere tazminat ödenmeli, zararları karşılanmalıdır. Dersim'de uygulamaya sokulan asimilasyonuna son verilmeli, zorunlu din dersi kaldırılmalı, köylerine cami yapılması, imam atanması uygulamalarına son verilmelidir. Dersim'i insansızlaştırma, doğasını tahrip etme politikalarının bir sonucu olan yapılmakta olan barajlar yıkılmalı ve vazgeçilmelidir. Seyit Rıza'nın mezar yeri açıklanmalıdır."