Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yüzbinler Taksim Meydanı’nda tek yürek

Son yılların en görkemli 1 Mayıs kutlamasına katılmak üzere, 3 koldan Taksim’e yürüyeşn yüz binler meydana girmeye başladı. Mitingde AKP Hükümetinin, işçiler, emekçiler, Kürt halkı, devrimciler ve sosyalistlere yönelik saldırılarına karşı sloganlar atıldı.
Taksim’deki resmi kutlama kitlenin tümünün alana girmesiyle başlayacak.Kitlenin bir kısmının ulaşmasıyla birlikte Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sunumlara başladılar. Opera sanatçısı Haluk Tolga İlhan sahneden Neruda'nın şiirini sanat düşmanlarına karşı okudu. “Tiyatroyu kapatmak istiyorlar, hükümeti kınıyorum” dedi.
Aslı Öngören ve Levent Üzümcü 1 Mayıs'taki temel talepleri okudu. “4+4+4 eğitimdeki gerici, ırkçı düzenlemelere hayır diyoruz. Kıdem tazminatının gaspına ve işçilerin haklarına yönelik saldırılara karşı ücretli köle olmayacağız” denildi. Kürsüden seslendirilen talebin ardından alandaki herkes hep bir ağızdan “Ücretli köle olmayacağız” sloganını attı.
Kentsel dönüşüme, çevrenin, doğanın talan edilmesine, sendikacıların, solcuların tutuklanmasına karşı “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atıldı.
“Kürt halkının demokratik taleplerinin baskı ve saldırılarla yok sayılmaya çalışılıyor. Her türlü hak talebine baskı, gözaltı ve tutuklamalarla cevap veriliyor. Buna karşı ısrarla Kürt halkının demokratik taleplerini savunacağız” denildi.
Alanda “Savaşa geçit vermeyeceğiz”, “Biji bratiya gelan” sloganları atıldı.
Öte yandan Tarlabaşı kolundan alana girerken Söz dergisi okurları ile polis arasında arama noktasında kısa süreli gerginlik yaşandı.anf