Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Canlı Kalkanlar Operasyonlara Cevap Oldu"

Diyarbakır'ın Lice ve Kulp ile Bingöl'ün Genç İlçesi kırsal kesiminde güvenlik güçlerinin PKK'ye karşı düzenledikleri operasyonu durdurmak için canlı kalkan olarak operasyon bölgesine giden Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) vekilleri, Barış Anneleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan grup eylemlerini sona erdirdi.

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, BDP vekilleri Nursel Aydoğan ve Ayla Akat Ata'nın da aralarında bulunduğu grup, geceyi Lice'nin Hedik Köyü kırsalında geçirdikten sonra sabah saatlerinde daha önce operasyon yapılan Lice- Genç sınarındaki Rıstam Tepesi'ne yürüdü. Grup, bölgedeki askeri hareketliliğin ve operasyonun durduğunu, bu sebeple canlı kalkan eylemine son verdiklerini söyledi.

Tuğluk: "Eski dönem bitti, bu halk değişti"

Diyarbakır'a dönen grup adına konuşan Tuğluk, "Annelerimizin bütün zorlukları aşarak buraya gelmeleri çok önemli. Biz bu coğrafyada çok acılar yaşamış bir halkız. Yiğit evlatlarımızı kaybettik. Onlar bu topraklarda özgür yaşamak için zulme karşı bir isyan mücadelesine girdiler. Bu halka yapılanları kabullenmedikleri için dağa gitmek durumunda kaldılar" dedi. 

Barışı sağlamak için mücadele erdiklerini, hükümetin Kürt sorununun çözümü için bir planı olmadığını söyleyen Tuğluk, "Ölümlere dur demek gerekiyor. Bu halk daha fazla ölüm ve acıyı kaldıramaz. Hükümete çağrıda bulunuyoruz; operasyonlarla gidilecek yer yoktur. Sayın Öcalan, Kandil ve BDP ile oturun ve müzakere edin. Kürt sorununun demokratik çözümü için gerilla ve asker annelerinin ağlamamaları için barış zorunludur. Bütün mücadelemizi bu barışı sağlamak, akan kanı durdurmak için veriyoruz. Buraya gelişimiz de vicdani ve ahlaki bir eylemdir" diye konuştu.

Zümrüt: "Operasyonlara cevap oldu"

Tuğluk şöyle devam etti: "Bu halk kendi kimliği ile statüsü ile özgürce yaşamak istiyor. Özerk bir şekilde yaşamak istiyor. Bunların anayasal güvenceye alınmasını istiyor. Bunlar olmadığı müddetçe bize barış ve kardeşlikten söz etmeyin. Başbakan 'silahları bırakın operasyonları durduralım' diyor. Senin bir çözüm planın yok. Bu soyut söylemlerle halkı yanıltamazsın artık. Eski dönem bitti, bu halk değişti." 

BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise, "Halkımız 'operasyonları durdurmak için canlı kalkan olacağız' dedi. Biz de bu operasyonları durdurmak için operasyon nöbeti tuttuk. Bu nöbet operasyonlara bir cevap oldu. Hükümet gördü ki, biz çocuklarımıza sahip çıkacağız ve ölümlere karşı canlı kalkan olacağız" dedi