Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

AKP adaleti Madımak'ı düşürdü, polisi kitleye ateş açtı,

 

 

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliama ilişkin davada mahkeme bugün zaman aşımı bakımından düşmesine karar verdi. Kararı protesto eden kitleye polis gaz bombaları, tazyikli su ve ateş açarak müdahale etti. 

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, avukatların son beyanlarının dinlenmesinin ardından karar açıklandı.

Mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmeleri; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

Hakim Dündar Örsdemir kararında "İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ancak bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verildi'' dedi.

POLİS ATEŞ AÇTI

Sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Adliyesi önünde bekleyen kitle zaman aşımı kararını protesto etmek için anayolu trafiğe kapatarak yürümek istedi. Polis, kitleye gaz bombalı ve tazyikli suyla müdahale ederken, ateş açtığı da görüldü. Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı ve yaralandı.

 

POLİSİN SINIR TANIMAZ TERÖRÜ

Katliamda yaşamını yitiren ozan Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin ise verilen kararın önceden bilindiğini belirterek, kendilerinin yalnız bırakılmamasını, destek verilmesini istedi. Gültekin, henüz cümlesini bitirmemişken, Halkevleri flamaları taşıyan bir grup yola çıkarak yürümek istedi. Ancak Sıhhiye Köprüsü’nün Ulus tarafına bakan kısmında yoğun bir yığınak yapan çevik kuvvet polisi aniden gaz bombası atmaya, basınçlı su kullanmaya başladı. 

Atılan gaz bombalarının bir bölümü kitlenin arasına düştü. Anons aracından polise yapılan “dur” çağrıları ise dikkate alınmadı. Milletvekilleri ile aileler başta olmak üzere kitlede bulunan özellikle yaşlılar ve kadınların büyük bir bölümü ciddi şekilde etkilendi. Bunun üzerine savaş alanına dönen alanda başlayan çatışma yaklaşık bir saat sürdü. 

Polisin gaz ve suyla müdahalesine gençler taşlarla karşılık verdi. Dakikalarca süren çatışma nedeniyle adliye önünde trafik uzun süre aksadı. Kızılay’a gelen grup sloganlar atmaya devam ederken Yüksel Caddesi girişinde polis yine gaz bombası kullandı. Atılan bir gaz bombası ise yerde sektikten sonra bir gencin yüzüne geldi. Olay yerinde yüzü kanlar içinde kalan genç ise arkadaşları tarafından götürüldü.

Herhangi bir gözaltı bilgisinin edinilemediği çatışma sırasında ise çok sayıda gazeteci de gaz ve sudan etkilendi. Kitle içinde bulunan yaşlı yurttaşların polise yönelik uyarıları ise dikkate alınmazken, tartaklanmaları ve coplanmaları dikkat çekti. İki polis otobüse de taşlanarak camları kırıldı. 

 

anf