Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İnsanlık suçunda zamanaşımı olamaz

Ankara’da bir araya gelen Alevi kurumları ile sivil toplum örgütleri, savcının Sivas Katliamı davasında zamanaşımı talebine tepki gösterdi. İnsanlık suçlarında zaman aşımı olamayacağına dikkat çeken Alevi kurumları tüm duyarlı kesimleri 13 Mart’ta Ankara’da görülecek davanın takipçisi olmaya çağırdı.

Katliamın zamanaşımı olmaz
13 Mart’ta görülecek olan Sewaz (Sivas) katliamı davasının zamanaşımına uğrama durumuna ilişkin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri ve katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının katılımıyla Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği MYK üyesi Cemal Şahin, 2 Temmuz 1993 tarihinde aralarında aydın, yazar ve semahçıların da bulunduğu 35 kişinin Sewaz Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesini hatırlatarak, “33 sanık idam cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 12’si yurt dışına kaçtı. Uluslararası arama emrine rağmen, her ne hikmetse kaçan hiçbir sanık yakalanmadı, hiçbiri Türkiye’ye iade edilmedi” dedi.
‘Herkes Ankara’ya’
Adaletin herkes için gerekli olduğunun altını çizen Şahin, adaletin yerini bulmadığı taktirde zulüm yapanların, katillerin zamanaşımı sayesinde ceza almaktan kurtulacaklarını, bunun da ülkeyi karanlığa sürükleyeceğini ifade etti. Şahin, katliamı gerçekleştirenlerin ortaya çıkarılmadığı durumunda yeni katliamların kaçınılmaz olacağını kaydetti. İnsanlık onurunun katliamlarla, işkencelerle yüzleşmesi gerektiği vurgusu yapan Şahin, “Alınacak karar insanlık için, adalet için onurlu bir adım olmalıdır” dedi. Şahin konuşmasını tüm vicdanlı kesimleri 13 Mart 09.30’da Ankara Adliyesi önünde davayı takip etmek üzere yaptığı çağrısıyla bitirdi.
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, insanlık suçlarına karşı mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Türkdoğan, “Zamanaşımı uygulanmaması konusunda ısrarcı olacağız. Bu bir insanlık davasıdır” şeklinde konuştu.
HDK Yürütme Kurulu üyesi Hüseyin Gevher’de, BDP ve HDK olarak adliye önünde olacaklarını ve insanlık suçlarında zamanaşımı olmadığını dosta düşmana göstereceklerini dile getirdi.
‘Mücadelemiz sürecek’
Son olarak söz alan Sewaz katliamında hayatını kaybedenlerden birinin yakını Hüseyin Karababa, “Tüm katillerin adresleri bir yurttaş olarak benim elimde bile var. Devlet nasıl bulamaz?” diye sorarak, bunun bir manipülasyon olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül’ün bugün yapılanlara ortak olduğunu belirten Karababa, “Bu uluslararası bir sorundur, suçtur. Hollanda kendi vatandaşına neden sahip çıkmıyor bunu sormamız lazım önce. Almanya nasıl insanlık suçu işlemiş kişileri kabul eder? Önce bunların üzerine düşmemiz gerekiyor. Ben Sivas katliamında yakınını kaybeden biri olarak asla bu davanın peşini bırakmayacağım. Adalet yerini bulana kadar, sorularımın cevaplarını alana kadar devam edeceğim mücadeleme” diye konuştu.

diha