Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Basın Açıklaması-TERTELÊ DERSÎM (DERSİM SOYKIRIMI)

Türkiye devleti Başbakanı, devleti adına özür diledi ve arşivlerden alıntılar yaptı. Daha önce de devletin Dersim'de 50.000 insan katlettiğini söylemişti. Biz, Dersim'i Yeniden İnşa Cemiyeti olarak sorumlu ve en yetkili ağızdan bu açıklamaların gelmesine fevkalade önem veriyoruz. Aradan 75 yıl geçti ama Kemalist devletin Kürt halkına uyguladığı bu soykırım tüm çabalarına rağmen gizlenemedi. Şüphesiz bunda Dersim'i İnşa Cemiyeti'nin kurulduğundan beri, bu gerçekliği gün yüzüne çıkarmak için gösterdiği çaba ve özverinin önemli bir etkisi olmuştur.

 

Tarihiyle yüzleşen ve Dersim'de soykırım yapıldığını söyleyen devletin en yetkilisi Sayın Başbakan Erdoğan, Dersim 38'den beri hızını kaybetmeden süren ve kendi iktidarı sırasında daha da artan şiddette yürütülen soykırıma engel olmadıkça verilen özürün ne anlamı ne de değeri olur. Özür dilemek soylu bir duruştur. Geçmişte yapılan soykırımla hesaplaşmak demektir. Soykırımcı devlet geçmişiyle hesaplaşıp özür diliyorsa, özürünün gereklerini yerine getirir. Biz Sayın Başbakan'dan bunu bekliyoruz.

Askeri operasyonları durdurması, Kürt çocuklarının anadilini devlet okullarında okuyup öğrenmelerini sağlaması, Kürt halkının kimlik ve kültürünün tanınması ve bir barış ve kardeşlik ortamının sağlanmasını yapmadıkça Sayın Başbakan'ın bu sözleri bir anlam ifade etmez.

Ayrıca, Dersim'in soykırım arşivleri açmalı, katliamın adı olan „Tunceli“ çöpe atılmalı ve Dersim geri verilmeli, değiştirilen tüm Kürt isimler sahiplerine teslim edilmelidir. Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri söylenmelidir. Her şeyden önemlisi, özür dileyen Sayın Başbakan, Dersim dağlarını her gün bombalamaktan vazgeçmelidir. Kemal Atatürk sisteminin barbarlığı yüzünden özür dileyen Başbakan, eğer Dersim'i daha güçlü tarzda bombalatıyorsa, eğer Dersim işgal karakollarıyla doldurulmuşsa, eğer Sayın Başbakan zamanında Munzur üzerinde sayısız baraj planlanmış ve bazıları yapılmışsa, özür dilemesi sözdedir. Bugün Kürt soykırımı hayatın her dalında sürmektedir. Dersim 38 soykırımı devam ediyor demektir.

 

Devletin tepesindeki yetkili ve bağlayıcı birinden gelen bu özürün gerekleri yapılmak zorundadır. Dersim'de yapılan için özür dileyen, Kemalist sistemin „teklik“ ırkçılığını sürdürürse, bunun politik bir aldatmaca ve polemik olduğu görülür.

Dersim'de katledilen masum on binlerce insanımızın acısını duyumsayan Biz, Dersim'i Yeniden İnşa Cemiyeti, Dersim Soykırımını Uluslararası Mahkemelere götürmede kararlı olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha açıklıyoruz.

 

Yönetim Kurulu adına

Haydar Işık