Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sêmalka'da insanlık dramı

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Rojava ile Federal Kürdistan Hükümeti arasında bulunan ve uzun bir süre mültecilerin geçişine izin verilmeyen Sêmalka sınırına akın eden binlerce kişi, Dicle Nehri üzerinde kurulu seyyar köprüden Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçmeye başladı.

Son 4 gün içinde yaklaşık 17 bin kişinin sınır kapısından geçtikleri öğrenilirken, bunların BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Dihok, Hewler ve Süleymaniye'de inşa edilen kamplara gönderildikleri bildirildi.

Suriye'de yaşanan iç çatışmaların ardından haftalar önce Halep, Rakka, Humus ve Haseki gibi kentlerden daha güvenli buldukları Rojava'daki Kürt bölgesine akın eden ve haftalardır burada Yüksek Kürt Konseyi ile TEV-DEM'in sağladığı olanaklarla okullarda barındırılarak ihtiyaçları temin edilen binlerce kişi Federal Kürdistan Bölgesi'ne akın etmeye başladı.

Haftalardır Rojava'da Qamışlo, Derik, Tirbêspiyê gibi kentlerde kalan Kürt ve Arap binlerce göçmen, sınır kapısının açık olduğunu öğrenince 4 gün önceden Sêmalka'ya gelmeye başladı.

Daha önce mültecilere kapatılan sınırı Kürt kamuoyunda artan baskılar sonucu açan Federal Kürdistan Hükümeti, gelen mültecileri BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Dihok, Hewler ve Süleymaniye'de inşa edilen kamplara kabul etmek zorunda kaldı. Perşembe günü başlayan mülteci göçü devam ederken, bugüne kadar yaklaşık 17 bin kişinin Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçtikleri öğrenildi.

Sêmalka sınır kapısında görüştüğümüz mülteciler, haftalardır Rojava'da okullarda ve arazilerde açtıkları çadırlarda yatmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Sınır kapısının açık olduğunu söylüyorlardı. Ancak hergün sınır kapısına geldiğimizde bunun doğru olmadığını görüyorduk. En son Perşembe günü binlerce kişinin seyyar köprüye akın etmesi sonrasında karşı taraf kapıları açmak zorunda kaldı" dediler.

Sêmalka'ya akın eden mülteciler bir an önce sınırı geçmek isterken, askeri üniformalı peşmergeler tarafından kontrol edildikten kabul edilmeye başlandı. Yaşanan izdihamda bazı peşmergelerin mültecilere sert müdahalede bulunduğu görülürken, gelenlerin kimliklerine el konularak BM denetiminde geçici belge verildi.

Pışxabur'da bazı polislerin de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yelekleri giydikleri dikkat çekti.

Su ve gıda yardımında bulunulan ve bir süre burada bekletilen mülteciler,  hükümet ve BM tarafından temin edilen araçlarla 3 ayrı kentte inşa edilen kamplara gönderilmeye başlandı.

Burada ANF'ye konuşan ve ismini yayınlamak istemeyen bir BM görevlisi, 4 gündür burada olduklarını ve mülteciler için araç temin ettiklerini söyledi.

Yapılan yardımların çoğunu BM'nin üstlendiğini kaydeden görevli, "Şu anda 3 ayrı kentte mülteciler için kamp inşa edildi. Sadece Dihok Domis kampında 108 bin mülteci bulunuyor. Son 3 günde yaklaşık 17 bin kişi geçiş yaptı. Daha ne kadar kişinin geleceğini bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

Rudaw televizyonunun Sêmalka sınır kapısının kapalı olmadığı ve bunun PYD'nin propagandası olduğu yönündeki yalan haberi üzerine geçtiğimiz Perşembe günü Rojava'da bulunan binlerce mülteci sınır kapısına akın etmiş ve kabul edilmemişti.

Mültecilerin seyyar köprü üzerindeki izdihamı ve kapının kapalı olduğunun ortaya çıkması ardından, Sêmalka sınır kapısı BM gözetiminde açılmıştı.

Kaynak:ANF