Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Rusya’dan taraflara itidal çağrısı

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç Suriye ve Türkiye sınırında tansiyonun yükselmesinden ciddi kaygı duyduklarını söyledi. Tarafları itidalli olmaya ve birbirlerinin egemenlik ve toprak bütünlüğü haklarına saygılı olmaya çağıran Lukaşeviç, “Suriye-Türkiye sınırında tansiyonun hızla tırmanmasından kaygı duyuyoruz. Sivil kayıplar nedeni ile de Türkiye’ye derin başsağlığı diliyoruz. Tırmanan tehlikeli olayla ilgili de objektif ve kapsayıcı bir araştırma yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Gelecekte benzer tehlikeli olayların yaşanmaması için kapsamlı önlemlerin de alınması gerektiğine değinen Rus diplomat, “Biz iki tarafı da itidalli olmaya çağırıyoruz. Taraflar birbirlerinin egemenlik ve toprak bütünlüğü haklarına saygı duymalı. Terörün her çeşidi de çökertilmeli…” dedi. Lukaşeviç Suriyeli muhalif güçlere yasa dışı silah sevkiyatının da devam ettiğini söyleyerek, yabancı basın mensuplarının ülkede para karşılığında savaşan gruplar olduğunu söylediklerini aktadı. Rus diplomata göre El Kaide ya da diğer uluslararası terör örgütleri ile bağlantılı gruplar bölgede muhaliflerin arasında yer alıyor. Lukaşeviç, “Rusya’nın tutumu değişmiyor. Silahlı şiddetin tüm düzeyde sona ermesini ve çözümün de barış yolu ile sağlanması konusunda ısrar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

RUSYA, BM’DE KINAMA KARARINA KARŞI ÇIKTI

Diğer taraftan Rusya, BM Güvenlik Konseyi’ni Suriye-Türkiye sınırındaki olayları ölçülü değerlendirmesi ve tek taraflı konumdan kaçınılması çağrısında bulundu. Itar-Tass’ın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Suriye’yi kınayan tasarının dengeli olmadığı ve bölgede gerilime yol açacağı düşünülüyor. Rusya, top mermisinin henüz nereden atıldığının tespit edilmeden, Suriye’deki hedeflere atılmasına rağmen hedef şaşırmış olabileceği ile ilgili ihtimaller netleşmeden karar alınmasını olumlu bulmuyor. Moskova’ya göre BM tasarısında Türkiye’nin misillemede bulunduğuna değinilmedi. (DIŞ HABERLER)


SURİYE: TRAJİK BİR KAZA, BİR DAHA OLMAYACAK

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Suriye Büyükelçiliğimiz aracılığıyla Suriye’deki yetkililere ulaştık ve olanların trajik bir kaza olduğu konusunda bize ve Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği temsilcisi İbrahimi’ye güvence verdiler. Bir kez daha olmayacak” diye konuştu. Haberde, BM Genel Merkezinden bir diplomatik kaynağa atfen, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinden Türkiye-Suriye sınırındaki olayına “dengeli bir yanıt” vermesinin istendiği de belirtildi. Suriye Enformasyon Bakanı Umran El Zobi ise, Akçakale’de 5 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan top ateşinin kaynağı konusunda ilgili birimlerin araştırma yapacağını belirtti. Hükümetlerin akılcı ve sorumlulukla hareket etmesini gerektiğini belirten El Zobi, ölenlerin ailesine başsağlığı diledi. Suriye televizyonuna konuşan Enformasyon Bakanı El Zobi, “Devletler ve hükümetler akılcı ve sorumlulukla hareket etmeli. Özellikle Türkiye ile Suriye sınırında özel bir durum söz konusu. İki ülke arasındaki sınırda kontrol edilemeyen silahlı terör grupları var. Bu gruplar Suriye’nin güvenlik ve istikrarını tehdit ediyor. İki ülke arasında çok uzun sınırlardan silah kaçakçılığı yapılıyor. Ayrıca ülkeye katliamlar yapan ve son katliamlarını Halep’te gerçekleştiren teröristler geçiyor” dedi. Suriyeli Bakan El Zobi, “Biz Suriye olarak iyi komşuluk ilişkilerine ve egemenliğe saygıya özen gösteriyoruz. Aynı şekilde bu ülkelerden egemenliğimize saygı göstermesi ve sınırlarından silahlı teröristlerin engellenmesi konusunda iş birliği yapması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

RUSYA: PROVOKASYONLARA DİKKAT

Rus haber ajansı Interfax’a konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov, “Hem Suriyeli hem de Türkiyeli yetkililerin bu durumda, Suriye muhalefeti içinde sınırda kasıtlı olarak çatışma çıkmasını provoke edebilecek radikallerin sayısının arttığını hesaba katarak maksimum ihtiyatla davranması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Gatilov, NATO ülkelerine de Suriye’nin içişlerine karışmamaları konusunda sert mesajlar gönderdi. “Askeri müdahale, sığınma kampları ve benzeri oluşumlara karşıyız” diyen Gatilov, “Suriye halkı kendi sorunlarını kendi çözebilmeli” dedi.

ÖSO ELLERİNİ OVUŞTURUYOR

Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Yaser Al Nagar, Akçakale’deki ölümleri Suriye’ye yönelik askeri operasyonun aracı haline getirme niyetini ortaya koydu. “Bu, Suriye rejiminin Türkiye’ye karşı yapmış olduğu ilk saldırı değildir, son da olmayacaktır” iddiasında bulunan Nagar, “Türkiye’nin bu rejime karşı çok ciddi adımlar atması lazım” dedi. Yaser Al Nagar, Türkiye’nin uluslararası anlaşmaların kısıtlayıcı hükümlerini dikkate almadan da hareket edebileceğini ima ederek, “Türkiye NATO’daki ülkelerle anlaşma yapabilir. En azından tampon bölgeyi oluşturabilir. Türkiye savaş ilan etmeden, tek taraflı anlaşmayı yapabilir. Bu da savaş ilan etmeden sınırdaki askeri bölgeleri vurarak durdurmak olabilir” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE’DEN ‘ÖLÇÜLÜ’ DESTEK

İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, İstanbul’da katıldığı bir panelde, Akçakale’ye düşen top mermisinden dolayı sivil insanların hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirterek, “Bu kabul edilemez. Türkiye’nin dün geceki ölçülü askeri cevabını destekliyoruz.” dedi. Konuşmasının sonunda BM Güvenlik Konseyinde Suriye’ye yönelik yaptırım kararlarının alınamamasına da atıfta bulunan Clegg, “Güçlü ülkeler sorumluluk almayı reddettiler. Zamanında Suriye’deki barbarlık karşısında tavır almadılar” dedi.