Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürt halkı özgür statüye kavuşacak

ABD’de temaslarını sürdüren DTK ile BDP heyeti buradaki Kürtler ile bir araya geldi. Burada konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, değişen Ortadoğu’da Kürt halkının kaçınılmaz olarak özgür bir statüye kavuşacağını belirtti.
Özgür bir statüye kavuşacağız
22 Nisan’da Washington’a geçen BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’ten oluşan heyet havaalanında Newyork, New Jersey, New England ve Atlanta eyaletlerinden gelen ABD’de yaşayan Kürtler tarafından zılgıtlar, çiçekler ve Kürt bayraklarıyla karşılandı. Ayrıca Kanada’nın Toronto, Ottawa ve Montreal kentlerinden otobüs ve özel arabalarıyla gelen onlarca Kürt, havaalanından kalınan otele kadar heyete eşlik etti. Otelin konferans salonunda kitleye seslenen BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Kürt halkının yaşadığı her yerde ulusal özgürlük bilincine vardığını, değişen Ortadoğu’da Kürt halkının kaçınılmaz olarak özgür bir statüye kavuşacağını belirtti. Demirtaş, “Kürt halkı yüzyıl önceki durumun bir daha yaşanmasına izin vermeyecektir. Kendi hak ve özgürlük talebinden en az birlikte yaşadığı halkların sahip olduğu ulusal tanınma, statü sahibi olma, anadilde eğitim ve örgütlenme özgürlüğü seviyesinden geri adım atmayacaktır” dedi.
Hiçbir şekilde bastırılamaz
DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk de kitleye Kürtçe seslenerek, Kürt halkının hiçbir şekilde bastırılmayan mücadelesinin Ortadoğu’da gerçek demokrasi ve özgürlüğü getireceğini, bölgenin değişim ve dönüşümü için Kürt halkının demokrasi-özgürlük mücadelesi ve çözüm önerilerinin en büyük potansiyel olduğunu vurguladı. BDP Eşbaşkanı Kışanak ise kitle içinde özellikle sayıca kalabalık olan kadınların varlığına dikkat çekerek, her türlü baskı ve sömürü ile ayrıca erkek egemenliğine rağmen kadınları bu kadar örgütlü olan bir toplumun özgürlüğü çoktan hak ettiğini ve hiçbir gücün bu saatten sonra bu iradeyi kıramayacağını dile getirdi.
Kürt Ulusal Konferansı önemli
Ardından Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilciliği’ni ziyaret eden heyet, Ortadoğu’da Arap halk ayaklanmalarıyla başlayan 2 yıla yakın süreci kısaca değerlendirip, özellikle Suriye’de muhalefetinin tıkandığı temel çıkmaza dikkat çekti. Kürt halkının demokratik özerklik talebinin, ulusal varlığının ve kültürel-siyasal haklarının tanınmadığı bir Suriye muhalefetinin Baas rejimi sonrası için hiçbir özgürlük vaadinde bulunamayacağını, bu muhalefetin turnusol kağıdının Kürt halkının özgürlük taleplerine olan yaklaşımı olacağı iletildi. Kürt Ulusal Konferansı’nın önemi yapılan vurgular ile görüşme sona erdi.
Heyet daha sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Amerika politikası ve dış ilişkiler konusunda genel değerlendirmeler yapıldı. Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilcisi Qubad Talabani’nin heyet onuruna verdiği yemekte Ulusal Konferans’ın küçük bir taslağının oluştuğu değerlendirmeleri yapıldı. Kürt halkının statüsüz olarak yaşamakta olduğu ülkelerde, ne yapmaları gerektiğine ilişkin genel bir birlik ve yurtseverlik bilincinin oluştuğu kaydedildi