Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

‘Hep yüksek sesle halk adına konuştum’

Güney Afrika’dan sosyalist kadın belediye meclisi üyesi Zodwa Madiba’dan örnek mücadele. Zodwa Madiba, önce Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) Mandela’nın özgürlüğü için ve diğer alanlarda yürüttüğü mücadelenin ön saflarında bir şube sekreteri olarak yer aldı. 1987’de Elektrik Kamu Hizmeti Şirketi’nin (ESKOM) elektrik kesintilerine başlamasıyla yoksul halkın yanında yer aldı. Ardından ANC’den ayrılarak, 2000’de kurulan Soweto Elektrik Krizi Komitesi’ne (SECC) katıldı. Güney Afrika’da yayınlanan sol dergi Amandla’nın kendisiyle yaptığı söyleşide Madiba, verdikleri mücadeleyi şu şekilde anlattı: “Kimse barakalarda mum ışığı altında çalışamazdı ve bu güvenli değildi. Topluluk içinde kimsenin elektrik faturalarını ödeyecek gücü yoktu. Fatura rakamları fahişti ve bize ne hükümet, ne de ESKOM cevap veriyordu. Belediye başkanının evine yürüdük, evinin su şebeke hattıyla bağlantısını kestik ve kitlesel bir ödememe kampanyası başlatacağımıza dair yemin ettik. Ayrıca belediye meclisi üyesinin evine yürüyerek, onun da suyu ve elektriğini kestik. Her şey böyle başladı.”
Madiba, şöyle devam etti: İnsanlarla su, elektrik ve okul harçlarıyla ilgili sorunlar hakkında görüşmeler yapıyoruz. Artık klinikleri, okul harçlarını, elektriği konuşuyoruz. İnsanlar evlerinden mahkeme kararıyla tahliye ettirilmişse, tekrar evlerine dönmelerini sağlıyoruz. Birkaç sene önce yabancı düşmanı saldırılar başladığında, farklı ülkelerden insanlar olarak bir araya gelmek ve deneyimlerimizi paylaşmak amacıyla “Tüm Afrika Halklarına” çağrıda bulunan çalıştaylar düzenledik. Hepimiz biriz ve Afrikalı’yız.”
Madiba, “Hep yüksek sesle yoksul halk adına konuştum. Maaşımın yarısını örgüte veriyorum ve bu para mücadelenin inşasında kullanılıyor. Geri çağrılmaya tabiyim ve herhangi bir dönemde görevimden uzaklaştırılabilirim” dedi.

Madiba, “Kale gibiyim! Zamanımı işçi eylemlerine destek olmakla geçiriyorum fakat yanınızda insanlar götürmeniz lazım, meclis salonu lazım; çünkü mücadele eden bu insanların seslerini duyurmaya ihtiyacı var. Amaç; tüm işçilerin, çalışanların ve işsizlerin ortak yazgısı ve düşmanını göstererek farklı mücadeleleri birbirine bağlamak” diye konuştu.