Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Domuz Gribi Dalgası Almanya"da Başladı

Dünya genelinde etkili olan domuz gribi Almanya’da da hızla yayılıyor. Ülkede hastalığa yakalananların sayısı son bir haftada iki katına çıktı. Uzmanlar, vakalardaki hastalık seyrinin ağırlaşabileceğine dikkat çekiyor.

 

Alman Robert Koch Enstitüsü Başkanı Jörg Hacker bugün Berlin'de yaptığı açıklamada Almanya'da son bir haftada domuz gribi vakalarında neredeyse yüzde yüzlük bir artış olduğunu ve geçen hafta 1860 olan yeni vaka sayısının bu hafta 3000'e yükseldiğini kaydetti. Alman Sağlık Bakanlığı ise ülke genelinde başlattığı aşı kampanyasına ilginin artmasını bekliyor. Domuz gribi aşısının “henüz yeterli düzeyde test edilmediği ve olası yan etkilerinin olabileceği” gerekçesiyle kamuoyu domuz gribi aşına şüpheyle yaklaşıyor. 

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Jörg Hacker'in verdiği bilgiye göre, Almanya'da şu an tespit edilen 29 bin 907 domuz gribi vakası bulunuyor. Profesör Hacker ayrıca  “Almanya'da domuz gribi dalgasının başladığını” kaydetti. Yaz döneminde Almanya'da domuz gribi teşhisi konulan hastaların çoğu virüsü yurtdışında, tatilleri sırasında kapmıştı. Ancak Profesör Hacker, son dönemde tespit edilen vakaların yüzde doksanının hastalığa Almanya'da yakalanmış olduğunun saptandığını belirtti. Özellikle Almanya'nın Bavyera ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletleri, domuz gribi vakalarının en çok görüldüğü bölgelerin başında geliyor.

Hastalık seyri ağırlaşabilir

Almanya'da geçtiğimiz hafta 3 kişi, bilimsel adı A tipi H1N1 olan virüs yüzünden hayatını kaybetti. Bunlardan biri Bonn'da yaşayan 48 yaşındaki bir kadındı. Hastada ölümü öncesinde belirgin bir şikâyet olmaması tedirginliğe yol açmıştı. Robert Koch Enstitüsü Başkanı Jörg Hacker ise söz konusu hastada hiçbir şikâyet olmadığı yönündeki haberleri geri çevirerek, hastada domuz gribine dair bazı belirtilerin önceden saptandığını ve ölümünün “sürpriz olmadığını” kaydetti. Hacker, “Almanya'da şu ana kadar -yurtdışında olduğu gibi- çok sayıda ölümcül vaka olmadığını ancak ilerleyen dönemde durumun değişebileceğini” söyledi. Almanya'da domuz gribi aşısının geliştirilmesine öncülük eden Robert Koch Enstitüsü'nün Başkanı, ülkede hastalığın şimdiye kadar hafif düzeyde seyrettiğini ancak vaka sayısındaki artışla beraber hastalığın seyrinin de ağırlaşabileceğini” kaydetti.

 

 

Domuz gribine karşı ne yapmalı?

Uzmanlar domuz gribinden korunabilmek için en etkili yöntemin hijyen olduğunu ve ellerin sık sık yıkanması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca kapalı mekânların havalandırılması, kalabalık ortamlardan ve hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması da salık veriliyor. Hastalığın yayılmaması için hapşırma ve öksürük sırasında mümkünse her defasında ayrı bir mendil kullanılması ve kullanıldıktan sonra bu mendillerin atılması gerekiyor. Mendilin bulunmadığı durumlardaysa ağzın el yerine kolun iç kısmıyla kapatılması tavsiye ediliyor. Uzmanlar, grip belirtisinin hissedildiği durumlarda derhal hekime başvurulması ve hastalığın kesinlikle hafife alınmaması gerektiği konusunda da uyarıyor.

 

Türkiye’de Ölü Sayısı 9‘a Yükseldi

 

Domuz Gribinde ölenlerin sayısı Türkiye’de 9’a çıktı.İstanbul'da ölen 13 yaşındaki kız çocuğunun, otopsisi sonucu domuz gribi nedeniyle öldüğünün anlaşıldığını kaydetti.

Güler, İstanbul'da 13 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi bir kız çocuğunun domuz gribinden öldüğünü söyledi. Güler, çocuğun cumartesi gününü pazar gününe bağlayan gece, karın ağrısı ve kanama şikayetiyle hastaneye götürüldüğünü ve daha sonra ağırlaşarak vefat ettiğini belirtti.

Çocuğun otopsisinin ardından toprağa verildiğini ifade eden Güler, ''Kız çocuğunun otopsisi sonucu domuz gribinden öldüğü anlaşıldı'' dedi.

Ankara

Sağlık Bakanlığı, Ankara' da Pandemik grip nedeniyle tedavisi devam eden ve kronik hastalığı olan 65 yaşındaki bir kadının hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu ölümle beraber Pandemik gripten ölenlerin sayısı 9 oldu.

 

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da domuz gribinden öldüğü açıklanan 4 yaşındaki kız çocuğunun 5 gün önce zatürre şikayetiyle hastaneye yatırıldığı öğrenildi. E.F, 5 gün önce ailesi tarafından zatürre şikayetiyle Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne getirildi.

Yapılan muayenesinde ''solunum rahatsızlığı, kronik böbrek yetmezliği ile doğuştan anomalili'' olduğu belirlenen çocuğun, yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybettiği öğrenildi.


Konya

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yahya Paksoy, Konya'da domuz gribi nedeniyle ölen çocukların, biri 2 yaşın altında, diğeri de bir probleminin olmasından dolayı risk grubundaki çocuklar olduğunu bildirdi.

 

Kırıkkale

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Ergül Demiral, 6 hastadan alınan örneklerden 3'ünün pozitif çıktığını bildirdi.

H1N1 virüsü tanısıyla Kırıkkale'de çeşitli hastanelerde tedavi altında bulunan 6 hastadan alınan örneklerin Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderildiğini, örneklerden 3'ünün pozitif çıktığını belirten Demiral, hastaların 2'sinin taburcu edildiğini, 1 hastanın aynı zamanda lösemi hastası olması nedeniyle Hacettepe Hastanesinde tedavi altında olduğunu söyledi.

 

Adana

Adana Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, yaptığı açıklamada, Adana'da domuz gribi hastası sayısının 20'yi geçtiğini söyledi. Kemik, çalışmalarda özellikle okullarda salgın oluşmasını önlemeye yoğunlaştıklarını kaydetti.

 

Trabzon

Trabzon Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Filiz Gürkan,  yaptığı açıklamada, Trabzon'a 7 bin 100 doz domuz gribi aşısı gönderildiğini belirterek, bu aşıların sağlık personeli ile hacılara yapılacağını bildirdi.

 

Kilis

Kilis'te 3'ü öğrenci 4 kişide domuz gribi virüsüne rastlandı. Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Turgay Happani, yaptığı açıklamada, Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altındaki 4 hastanın yapılan tetkiklerinde domuz gribi virüsüne rastlandığını belirtti.

Happani, hastalardan alınan örneklerin H1N1 virüsü şüphesi ile Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi laboratuvarına gönderildiğini, ilgili kurumdan gelen raporda 4 kişinin testlerinin pozitif çıktığını söyledi.

Turgay Happani, ilköğretim okulu öğrencileri Y.H (8), F.Y (7), B.O.(13) ile hamile olan N.E'de (34) H1N1 virüsü olduğu tespit edildiğini belirterek, ''İlköğretim okulu öğrencisi olan 3 hastamızın genel durumu iyi olduğundan taburcu edildi, fakat hamile olan N.E ise halen hastanemiz enfeksiyon servisinde tedavi altında bulundurulmaktadır'' dedi.

 

Tunceli

Tunceli Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Kenan Aydın, il genelinde 2 kişide halk arasında ''domuz gribi'' olarak bilinen H1N1 virüsünün tespit edildiğini söyledi.

Dr. Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, il genelinde yurttaşları domuz gribine karşı bilinçlendirme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, ''Tunceli Devlet Hastanesi'ne domuz gribi şüphesiyle başvuran hastalarımızdan numune aldık. Numuneleri Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Laboratuvarına gönderdik. Laboratuvardan gelen sonuçlarda 2 kişide domuz gribi olduğu kesinleşti'' dedi.

 

Hakkari

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 2 hastadan alınan örneklerde domuz gribi virüsü tespit edildiği bildirildi. Hakkari Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

''Geçen hafta Yüksekova Devlet Hastanesine başvuran 2 hastadan alınan örneklerde influenza A/H1N1 (domuz gribi) virüsü tespit edilmiştir. Bu hastalarımızın genel durumları iyi olup takip ve tedavilerine evlerinde devam edilmektedir. Hakkari genelinde sağlık çalışanlarının pandemik grip H1N1 (domuz gribi) hastalığına karşı aşılanmasına başlanmıştır.''