Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

'Sayın Merkel; Erdoğan'ın suçlarını biliyor musun?'

 BERLİN - Erdoğan'ın Berlin'de Merkel ile görüştüğü saatte başbakanlık yakınlarındaki Brandenburger Tor meydanından toplanan Kürdistan ve Türkiyeli göçmenler Alman hükümetine Erdoğan'ın suçlarını hatırlattı. Mitingde Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, AKP hükümetine "Kürtlerle müzakereleri başlat" çağrısı yaparken, Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi "Kürtlerin korumaya ihtiyacı var" dedi.

Kürt, Türk, Ermeni, Alevi ve Ezidi göçmen kuruluşların çağrısı üzerine bugün öğlen saatlerinde binlerce kişi Berlin kent merkezindeki tarihi Brandenburger Tor meydanına akın etti. Almanya'nın birçok kentinden göçmenler, Alman ve Türk başbakanlarının görüştüğü saatlerde "Erdoğan'ı istemiyoruz" mitinginde bir araya geldi.

Ozan Emekçi'nin açlık grevi eylemcilerine adadığı "Özgürlük mahkumları" türküsüyle başlayan mitinge sanatçı Ferhat Tunç, göçmen kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ve Sol Parti Federal Meclis Başkanı Gregor Gysi destek verdi. 

DTK adına konuşan Ferhat Tunç "Cezaevinde yükselen çığlık insanlık çığlıdır ve bu çığlığı duymayan insan değildir. Bu insanlarımız AKP faşizmine teslim olmadığı için sokaklarda, cezaevlerinde direniyor" dedi. 

‘ASİMİLASYON POLİTİKASI DERHAL DURMALI’

"Bugün insan hakları günüdür ve bu hakları ayaklar altına alan Merkel'e sesleniyoruz" sözleriyle konuşmasına başlayan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, asimilasyon politikalarının son bulmasını istedi. Claudia Roth şunları söyledi: 

"İnsan hakları ve vatandaşlık haklarını ezmeye çalışanlara, Alman hükümeti ve AKP hükümetine sesleniyoruz. Bu ezdiğiniz halklar üzerinden demokrasiye gidemezsiniz. Kürtlerle müzakereler yürütülmeli, demokrasi inşa edilmeli. Çok dilli ve çok dinli bir mozaik ortamda yaşanması önemli bir değerdir. Ezidi, Alevi ve Ermenilere yönelik asimilasyon politikası derhal durmalı. Artık bu çığlıkları duyun." 

"DÜNYA KÜRTLERİ KORUMALI"

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi ise Erdoğan'ın Türkiye'de yaşayan Kürtleri "Türk" olarak gördüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu: "Kürtlerin ülkesi yok. Bu yüzden Kürtlerin korumaya ihtiyacı var. Türkiye'de aralarında milletvekili ve belediye başkanlarının da olduğu 10 bin siyasi tutuklu var. Şu anda açlık grevleri eylemlerinde olanlara dayanışma içinde olduğumuzu söylemek isterim."

"ERDOĞAN'IN SUÇLARI SAYMAKLA BİTMEZ"

Sahnedeki diğer konuşmalardan öne çıkanlar ise şöyle:

ATİF Genel Başkanı Süleyman Gürcan: "Bugün 50'ye yakın demokratik kitle örgütü Berlin'de bir araya gelerek hep birlikte kardeşliği haykırıyoruz. Erdoğan, Kürtlerin, Türklerin, Ezidilerin düşmanıdır. 50 gündür açlık grevinde olan tutukluları görmek istemiyor. Burada bu sessizliğe, bu insanlık suçuna ortak olanlara sesleniyoruz. Kürt, Türk, Alman, Arap, Müslüman, Alevi, Ermeni, Ezidi insanlar olarak kardeşiz ve kardeş kalacağız."

YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç: "Bu birliği, bu direnişi selamlıyoruz. Erdoğan, kendi ülkesinde asimilasyon işlerken insanlık ve ahlaki suç işlemektedir. 50'ye yakın gündür değerlerimiz ve 700'ün üzerinde insanlarımız açlık grevindelerse bu bir çığlıktır. Erdoğan'ın susturduklarına sesleniyorum; ortak suç işleyenlere sesleniyorum. Bu suça daha fazla ortak olmayın."

DİDİF Genel Başkanı Hüseyin Avgan: "Karınlığı aydınlığa çevirenleri selamlıyorum. 10 yıldır iktidarda olan Erdoğan'ın işlediği suçları saymaya kalksak, belki ömrümüz yetmez. Artık sonu gelmiştir ve bu zihniyet hesap vermek zorundadır. Erdoğan aynı zamanda buraya, yani Almanya'ya gelenleri suça ortak ediyor. Kürtlere ve diğer mahsum halkları karşı kışkırtıyor. Bizler burada Türk iktidarının katliamcı yüzünü göstermekteyiz."

AABF Genel Sekreteri Ali Doğan: "Bizler bugün burada tarih yazıyoruz. Erdoğan artık kabul edilmediğini görmelidir. Erdoğan burada teröristlerin buluştuğunu söylüyor. Eğer burada 700'ün üzerinde açlık grevinde olanları savunmak terörizm ise evet biz teröristiz. Eğer teröristlik Kürtlerin ve diğer azınlıkların haklarını savunmaksa evet biz teröristiz. Ama şunu bilsin ki asıl terörist olan, terör yaratan Erdoğan'dır. Soruyoruz kendisine; 34 genci katletmek barış mıdır? Cemevlerini ucube saymak barış mıdır?"

"Tek dil değil çok dil, tek kimlik değil çok kimlik, tek din değil çok din" pankart ve sloganların dikkat çektiği miting Ferhat Tunç, Ozan Emekçi ve Kemal Kahraman'ın birlikte söylediği devrimci şarkılarla sona erdi.