Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersimli Şilanın Başarısı

İngiltere'de Genel Orta Öğretim Sertifikası (General Certificate of Secondary Education) sınav sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sonuçlarda yüksek derece yapanlar arasında Dêrsimli Şilan Fidan da vardı. GCSE sınavında 11 A * ve A alarak yüksek dereceye giren Şilan, bu başarısıyla İngiliz basının da dikkatini çekti. Şilan, Elizabeth Garrett Anderson Kız Okul'unda okudu. Kendi okulunda ve Islington bölgesinde de birinci oldu. Sınavda İngiltere genellinde de dereceye girdi.

Yakaladığı başarının çok çalışmanın sonucu olduğunu söyleyen Şilan, "Açıkçası çok şaşırmadım. Bu sonucu bekliyordum çünkü çok çalışmıştım. Anlatılmaz güzel bir duygu yaşadım. Doktor olmak istiyorum ve bu sınav sonucu ile en önemli adımlarımdan birini başarıyla atmış oldum. Hedefim Oxford Üniversitesi'nin Tıp Bölümünde okumaktır" diyerek bu başarısını gazetemize anlattı.

Zamanını iyi planladı
Peki Şilan sınava nasıl çalıştı ve nasıl motive oldu? Kendisine sorduk, o da anlattı: "Genel dersler bitince okulda kalıp, öğretmenlerimin rehberliğinde hareket ettim. Bu ülkede bütün okullar genel derslerden sonra istek üzeri ya da öğrencilerin eksikleri konusunda ek dersler veriyorlar. Ben de bu fırsatı iyi değerlendirdim. Okuldan sonra ise zamanımın büyük kısmını British Kütüphanesi'nde ders çalışarak geçirdim. Hedefime odaklandım. Üniversitelerin tıp okumak isteyen öğrencilerden neler beklediğini araştırdım ve böyle motive oldum."
Sınava hazırlık sürecinde kendisini çok iyi planladığını söyleyen Şilan, bu şekilde hem ders çalıştı hem de arkadaşlarıyla zaman geçirebildi. Sınav anında rahat olmanın önemine dikkat çeken Şilan, son gün ise ders çalışmadığını, sadece notlarına tekrar bakmakla yetindiğini sözlerine ekledi. 

Aile desteğinin önemi büyük

Şilan, bu süreçte ailesinden de önemli bir destek görmüş. Öğretmenlerinin de desteğini unutmadan, "Ailem bu süreçte beni destekleyerek, moralimi yüksek tutmamı sağladı. Öğretmenlerimin ve okulumun da bana önemli katkıları oldu" dedi. 
Anne Güneş Fidan da, öğrencilerin ailelerinden destek almasının öneminin altını çizdi. Kızının emek harcayarak başarıyı elde ettiğini vurgulayan Güneş Fidan, "Aileler okul ve sınav dönemlerinde çocuklarına iyi destek olmaları gerekir. Öğretmenler ile sürekli irtibatta olmaları önemlidir. Şilan'ın aldığı sonuç beni şaşırtmadı çünkü sürekli öğretmenleri ile konuşuyorduk. Öğretmenleri Şilan'dan çok memnundular. Benim Kürdistanlı ailelere tavsiyem, çocuklarını sürekli desteklemeleri ve öğretmenleri ile görüşmeleri" diye konuştu. 
Şilan'ın babası Alişan Fidan da, çocuklarını eğitimin önemini kavratarak yetiştirdiklerini belirtti. Kürdistan'dan gelen birçok ailenin çocuklarını okutmayıp dükkanlarda bir işe yerleştirdiğini söyleyen Alişan Fidan, "Çocuklarımızı okutup, böyle güzel bir sonuç aldık. Şilan'ın bu sonucu beni çok sevindirdi ve Kürt olarak gurur verici bir duygu yaşattı. Kürtlerin bu tarzda başarılı sonuç almaları bizi sevindiriyor" dedi. Şilan'ın kardeşleri de çok sevindiler.

Tam burslu okuyacak
Her sene iki başarılı öğrenciye tam burs veren Özel Highgate Koleji'ne kayıt yapan Şilan, bu okulda iki sene boyunca burslu okuyacak. Burstan bütün eğitim, ulaşım ve beslenme giderleri karşılanacak. İngiltere'nin önde gelen kolejlerinden olan Highgate'te okuyan öğrencilerin birçoğu Oxford ve Cambridge gibi üniversitelere giriyor. 
Şilan, sınavlara hazırlanan öğrencilere "Planlı ve programlı bir çalışma ile istenen sonucu almak çok zor değil. Her öğrencinin bir hedefi olması gerekir, çünkü kişiyi motive eden temel etken amacımızdır" şeklinde tavsiyede bulundu. Geçen yıl da ABD Başkanı'nın eşi Michelle Obama, hem Şilan'ın okuduğu Elizabeth Garrett Anderson Kız Okulu'nda hem de Oxford Üniversitesi'nde başarılı öğrenciler ile görüşmüştü. Şilan o görüşmede Oxford Üniversitesi'nde, aralarında Michelle Obama'nın da bulunduğu birçok kişiye sunum yapmıştı.


CAN YILDIZ/LONDRA