Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ETA’lı mahkumlar açlık grevinde

İspanya’nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA’ya mensup çok sayıda mahkum, sağlık sorunu olan ETA üyelerinin serbest bırakılması talebiyle 10 Ağustos’ta başlattıkları açlık grevine devam ediyor. ETA üyesi olarak cezaevinde bulunan ve yakalandığı ağır bir hastalığın son dönemlerinde olan Jesus Maria Uribetxeberria Bolinaga’nın serbest bırakılması için başlatılan açlık grevi İspanya ve Fransa’daki bazı cezaevlerinde yapılırken, 80’den fazla ETA mahkumunun bu eyleme katıldığı belirtiliyor.

Bolinaga gibi benzer sağlık sorunları olan 13 ETA mahkumunun da cezaevinden çıkartılmasını ve evlerine gönderilmelerini talep eden ETA üyelerinin bu eylemine, Bask bölgesindeki ayrılıkçı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de destek veriyor.

İspanya’da ciddi sağlık problemi olan mahkumların cezaevinden çıkarılmalarına hak tanıyan, cezaevlerindeki mahkumları ilgilendiren yönetmeliğin 92. maddesinin Bolinaga ve diğer 13 mahkum için uygulanması istenior. 40 yıllık eylemlerinde 829 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA, 2010 eylül ayında ilan ettiği ateşkesi 2011 ekim ayında kalıcı duruma getirip, silahlı eylemlerini bıraktığını açıklamıştı. 100 kadarı Fransa’da olmak üzere 650’den fazla ETA mahkumu bulunuyor.