Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İspanya’da madencilerin öfkesi dinmiyor

İspanya’nın Asturias bölgesinde hükümetin kömür sektöründe aldığı kesinti kararı üzerine bir haftayı aşkın bir süredir grevde olan madenciler, süresiz greve giden kamyoncularla birlikte 70 ana yola barikat kurdu. Asturias Özerk Bölgesinde, Oviedo, Langre ve Mieres kentlerinde kent ulaşımı felç oldu. Uzun konvoylar oluştu.

Leon Özerk Bölgesinde de ana yollar madencilerce kurulan barikatlarla trafiğe kapatıldı. Madenciler ana yollara çıkan köprüleri tıkadı. Bu bölgede jandarmanın sıktığı plastik mermi sonucu bir muhtar gözünden, bir madenci ise bacağından yaralandı. Öfkeleri dinmeyen Asturias maden bölgesindeki madenciler bir haftayı aşkın bir süredir polisle çatışma halinde. Öte yandan sürekli yer değiştiren madenciler jandarma ve polisin plastik mermilerine kendi yaptıkları aletlerle karşılık veriyorlar. İşveren ve sendika temsilcilerinin Sanayi Bakanlığındaki yaptığı toplantı hükümetin organizasyon başına en fazla iki fazla temsilci dayatması üzerine sendikacıların protestosuyla sonuçlandı.

Hükümetteki Halk Partisinin (PP) kömür sektöründeki kesintiden etkilenen Leon Özerk Bölge Yönetimi, Sanayi Bakanlığı bu konuya bir çözüm bulmazsa, senatörlerinden maden sektörünü destekleyecek bir kanun çıkarmak için destek isteyeceklerini açıkladı.

Maden bölgeleri olan Leon ve Asturias bölgelerinde birçok madenci kendilerini madene kapattı. Bir grup maden emekçisi, Asturias’in başkenti Oviedo’da Sanayi Bakanlığı önünde çadır kurdu. Yine sendika temsilcilerinin yaptığı açıklamaya göre, farklı bir kaç maden sendikasından madenciler Madrid’de kendilerini Sanayi Bakanlığının kapısına zincirledi. Eylemlerini sürdüren madenciler, hükümet maden sektöründeki kesinti kararını geri çekene kadar sokaklarda olacaklarını bildirdiler. CCOO Bölge Sekreteri Antoni Pino ise tüm madenlerde süresiz grevi daha da genişleteceklerini açıkladı.

Birleşik Sol Partinin (IU)  yaptığı açıklamaya göre, Mariano Rajoy hükümetinin kömür sektöründe yüzde 63’lük kesinti planı 12 bin maden işçisinin işini kaybetmesine yol açacak. (Gijon/EVRENSEL)