Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İsrail Gunter Grass’ı ‘istenmeyen kişi’ ilan etti

Grass, “Söylenmesi gereken söylenmeli’ adlı şiirindeki şu ifadeler dikkat çekti:
"Yaşlanmış bir halde ve son mürekkebimle Niçin şimdi bunları söylüyorum;
Nükleer güç İsrail, zaten kırılgan haldeki dünya barışını tehdit ediyor?
Yarın çok geç olacağından dolayı bunun söylenmesi gerekiyor;
Çünkü, biz Almanlar zaten yeterince suçlu bir geçmişe sahibiz.
Bir silah sevkiyatçısı olabiliriz.
Bu suça ortaklığımızı kötü bahanelerle niçin silemeyeceğimiz önceden görülebiliyor."
İsrail İçişleri Bakanlığı, İsrail’e sert eleştirilerin yer aldığı bir şiirinden dolayı, Nobel edebiyat Ödüllü sahibi Günter Grass’ı İsrail’de ‘istenmeyen kişi’ ilan etti. 
Gunter Grass’ı şiirinden dolayı kınayan İçişleri Bakanı Eli Yishai, Grass’ı ‘geçmişte SS forması giyme’ nedeniyle istenmeyen kişi ilan ettiklerini söyledi. Yishai, “Grass’ın şiirleri İsrail devleti ile halkına yönelik nefret ateşini körükleme, geçmişte ortağı olduğu ve üniformasını giydiği SS fikirlerini geliştirme girişimidir” iddiasında bulunarak, “Günter, yalan ve çarpık eserlerini yaymaya devam etmek istiyorsa bunu izleyici desteği bulacağı İran'dan yapmasını tavsiye ediyorum” dedi. 
‘BATILI ENTELLEKTÜLLERİN EGOİZMİNİN YANSIMASI’
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’da Grass’a yönelik sert açıklamalarda bulundu.
İtalya Başbakanı Mario Monti ile görüşmesi sırasında açıklamada bulunan Lieberman, Grass’ın şiirlerinin “Birkaç kitap satma ve tanınma uğruna, Yahudi halkını ikinci kez çılgın antisemitizme kurban etmeye hazır sözde batılı entellektüllerin egoizminin yansıması” olduğunu ileri sürdü. Lieberman ayrıca Avrupalı liderleri, kamuoyunun antisemitizme dönük görüşünü muhtemel etkileyecek açıklamaları kınamaya çağırdı. 
ALMANYA’DA GRASS’A DESTEK EYLEMLERİ
Bu arada, Almanya’nın başkenti Berlin, Munih ve Stuttgart’ta Gunter Grass’a destek eylemleri yapıldı. Berlin’de gösteri yapan bine aşkın kişi, “Gunter Grass haklıdır” ve “Teşekkürler Gunter Grass” yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler, İsrail’in İran’a karşı savaş politikalarının bölgedeki barışı tehdit ettiğini belirttiler. 
GUNTER GRASS’IN ŞİİRİ
Gunter Grass, geçtiğimiz günlerde Alman Süddeutschen Zeitung ile İtalyan La Republica gazetesinde yayınlanan, İsrail’den sert tepkiyle karşılanan şiirinde İsrail ile İran arasında çıkabilecek savaşın dünyayı tehdit edeceği uyarısında bulunuyor. İsrail’e ve İsrail’in politikalarına sert eleştirilere yer verilen şiirde, “İsrail, zaten kırılgan haldeki dünya barışını tehdit ediyor" sözleri yer alıyor.
GUNTER GRASS KİMDİR?
1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Günter Grass, ilk olarak 1959 yılında kaleme aldığı "Teneke Trampet" adlı romanıyla büyük ilgi gördü. Aynı zamanda demokrasi ve barış mücadelesinin önemli isimlerinden biri olan Grass, 2006 yılında da 17 yaşındayken Nazi subay birlikleri SS üyesi olduğu ortaya çıkmış, uzun süre gündemde kalmıştı.