Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yahudi okuluna saldırı

Fransa’nın Toulouse kentinde motosikletli bir saldırganın Yahudi okuluna ateş açması sonucu üç öğrenci ile bir öğretmen hayatını kaybetti. Saldırıda iki kişi de ağır yaralandı.

Fransa’da motorsikletli saldırgan dehşeti yaşanıyor. Geçen hafta Montabuan kasabasında Kuzey Afrika kökenli olan üç Fransız askeri motorsikletli bir saldırganın hedefi olmuş ve hayatlarını kaybetmişti. Dün de yine bir motorsikletli saldırgan, Toulouse kentindeki Yahudilerin gittiği Ozar Hatorah okulu önündeki öğrenci, öğretmen ve velilere saldırı düzenledi. Elinde iki silahla, okulun önünde çocuk, yetişkin kim varsa herkese ateş açan saldırgan, bir baba ile 3 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunun yanı sıra 10 yaşındaki bir öğrenciyi öldürüp iki kişiyi de ağır yaraldıktan sonra olay yerinde hızla uzaklaştı.

Okullarda güvenlik artırıldı

Saldırı Fransa’yı şoka soktu. Seçim kampanyası çalışmalarını askıya alan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande, saldırının gerçekleştiği kentte gitti. RFO televizyonuna konuşan Sarkozy, saldırıyı “korkunç bir trajedi” olarak değerlendirdi ve “Fransa Cumhuriyeti’nin tamamı bu saldırının dehşetini yaşıyor” dedi. Sarkozy, Fransa’da bugün tüm okullarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını da istedi.
Fransa İçişleri Bakanlığı’nın da, ülkedeki Yahudi okullarında güvenliği artırdığı bildirildi.
Fransa Baş Hahamı Gilles Bernheim ise, “Bu (dün) sabah Toulouse’da Yahudi okulunun önünde olanlardan çok korktum. Vücudum ve ruhum zedelendi” şeklinde konuşarak, hemen olay yerine gideceğini belirtti. Fransa yaklaşık 700 bin kişilik nüfusla Yahudilerin Avrupa’da en fazla bulunduğu ülke olma niteliğini taşıyor.

Benzerlikler var
Bu arada İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jigal Palmor, “Saldırının dehşeti içindeyiz. Fransız yetkililerinin bu trajediyi aydınlatacağına ve saldırganı yargılayacaklarına inancımız tam” açıklamasını yaptı.
Montabuan kasabası ile Toulouse kenti arası 46 kilometre. İki bölgenin birbirine yakın olmasından dolayı iki saldırı arasında bir bağlantı olmasından şüpheleniyor. Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, saldırılar arasında ‘benzerlikler’ olduğunu ifade etti. Her iki olayda da saldırgan olay yerinden motosikletle uzaklaşmıştı. Yine her iki saldırıda da aynı kalibrelik silah kullanıldığı bilgisi verildi. Ancak Cumhurbaşkanı Sarkozy, iki olay arasında bağlantı kurmak için henüz erken olduğunu belirtti.
Toulouse kentindeki bir spor salonunun önünde 11 Mart’ta yaşanan benzeri bir saldırıda da, yine bir Fransız askeri hayatını kaybetmişti.

TOULOUSE