Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Almanya Cadı Avı İle Yüzleşiyor

Ortaçağ'daki cadı avları sırasında, çoğu kadın binlerce kişi Belediye Meclisi kararlarıyla yakılarak öldürülmüştü. Şimdiki Belediye Meclisleri ise, cadılık suçlamalarıyla yakılan kişilerin dosyalarını iade-i itibar amacıyla tekrar açıyor.

Bunlara bu hafta bir yenisi daha eklendi. Protestan papaz Hartmut Hegeler'in çabalarıyla, Köln Belediye Meclisi 400 yıl önce cadılık suçlaması ile ağır işkencelerin ardından diri diri yakılan eski Köln Postanesi Müdürü Katharina Henot'un dosyasını tekrar açtı.

Aynı zamanda ilahiyat dersleri veren Hegeler, "Derste 'cadı davalarını' işlerken, öğrencilerim Henot davasının düşüp düşmediğini sordu ve cevabı hayırdı. Katharina'nın bir itibarı ve saygınlığı vardı. Adının aklanmasını o da isterdi" diye konuştu.

Köln Belediye Meclisi İtiraz Komisyonu, Henot ve kentte onunla birlikte cadı avına kurban giden tüm kadınları akladı.

Henot'un hikayesi Almanya'da herkes tarafından biliniyor ve Köln Belediyesi'nde Henot'un bir heykeli de yer alıyor. Henot'un destekçileri, onun siyasi bir komploya kurban gittiğini söylüyor.

25 bin kişi öldürüldü

Rakipleri ve düşmanları tarafından siyasi bir komploya kurban gittiği düşünülen Katharina Henot, Köln'deki cadı avı katliamının en tanınmış kurbanı olarak biliniyor.

Almanya'da 1500-1782 yılları arasında hem Katolik hem de Protestan bölgelerinde çoğu kadın en az 25 bin kişinin cadılık suçlaması ile yakıldığı tahmin ediliyor.

Cadı avı üzerine yaptığı araştırmalarıyla bilinen Münihli tarihçi Ralf-Peter Fuchs, bu kişilerin yaklaşık yüzde 80'inin kadın, yüzde 20'sinin de erkek olduğunu belirtiyor. Bu şekilde öldürülenler arasında şifalı otlardan ilaç yapanlar, ebeler, soylular ve Arnsberg Belediye Başkanı Henneke von Essen gibi nüfuzlu politikacılar da var