Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ULUSLARARASI DAVA SÜRECİ BU YIL BAŞLIYOR

Dersim katliamı ve Seyit Riza’nın anma etkinliğinde konuşan Av. Erdal Doğan Almanya’nın Dersim soykırımındaki rolünün araştırılmasını istedi. Katliamda Alman yapımı gazların kullanılmış olma ihtimaline dikkat çeken Doğan “Özür yetmez, Dersim soykırım kabul edilmeli. Bu konuda Avrupa’da yaşayan Dersimliler bize yardım etsin” çağrısını yaptı.

Ana Fatma Dergâhı ve Dersim Özgürlük İnisiyatifi Almanya’nın başkenti Berlin’de “Dersîm 1938 Xo Vîra Meke, Dersim 1938 katliamını-Direniş önderleri; Seyit Rıza ve arkadaşlarını anıyoruz” adıyla bir etkinlik düzenledi. Yönetmenliğini Özgür Fındık’ın yaptığı “Kara Vagon” belgeselinin gösterildiği etkinliğe uluslararası alanda Dersim’in soykırım olarak tanınması için çalışmalar yürüten avukat Erdal Doğan katıldı.

Uluslararası hukukta “katliam” ve “soykırım” kavramlarının farkına dikkat çeken Doğan “Soykırımın zaman aşımı yoktur. Katliamı yaşayan Dersimlilerin çocukları ve torunlarının bile hesap sormaya hakkı vardır. Bu konuda sadece Dersimliler veya Kürtlerin değil, bütün insanlığın sorumluluk sahibi” diye konuştu.

Devletin bilinçli şekilde Dersim için ‘katliam’ sözünü kullandığını hatırlatan Doğan “Burada amaç; bir anıt dikip olayın üstünü kapatmaktan başka bir şey değil. Dersimli kurum ve şahsiyetlerinin niyeti de budur. Bizi davayı uluslararası arenaya taşıyacağız” dedi.

ULUSLARARASI DAVA SÜRECİ BU YIL BAŞLIYOR
Kasım 2010’da Berlin Eyalet Parlamentosu’nda düzenlenen Dersim Konferansı’nda alınan karar gereği davayı uluslararası mahkemeye taşıma çalışmalarını sürdüklerini söyleyen Doğan devamla şöyle konuştu:

“Dünyadaki benzer davaları araştırdık, özellikle bu konuda deneyim sahibi olan hukukçularla birlikte çalıştık. 2012 içinde bu girişimi başlatıyoruz. Dersim’de yapılan soykırımı uluslararası bir zemine taşıyarak, orada yapılan gerçekleri çıkartmaya çalışacağız. Bu konuda özellikle Avrupa’da yaşayan Dersimliler bize yardım etsin.”

Dersim katliamı sırasında Alman yapımı gazların kullanılma ihtimaline dikkat çeken Doğan “Bu gazların aynısıyla Naziler Yahudileri katledi. Önümüzdeki günlerde Almanya’nın rolünün araştırılması için çalışmalar yapacağız” diye konuştu. Fetullah Gülen cemaatinin Dersime farklı politika izlediğini belirten Doğan, Dersimlileri uyardı.

Konuşmalar ve tartışmaların ardından 1937-1938 yılları arasında Dersim’de yaşanan acıları anlatan ve yönetmenliğini Özgür Fındık’ın yaptığı “Kara Vagon” belgeseli gösterildi. Etkinliğin sonunda sahne çıkan yerel sanatçılar, Dersim deyişleri ve müziğinden parçaların sunulduğu mini bir konser verdi. (ANF