Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Avrupa'da Yahudi Soykırımıyla İlgili Benzer Yasalar Var"

Fransa'da Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi, 22 Aralık'ta parlamentoda oylanacak.Soykırımı reddedenlere bir yıla kadar hapis ve 45 bin avro para cezasının öngörüldüğü yasayla ilgili tartışmalar sürerken, konu hakkında görüştüğümüz Avrupa Birliği İlişkileri Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Dr. Cengiz Aktar, Avrupa'nın pek çok ülkesinde Yahudi soykırımıyla ilgili benzer yasalar olduğunu hatırlattı.Dolayısıyla Fransa'nın böyle bir yasa çıkarmasına fazla şaşırılmaması gerektiğini söyleyen Aktar, yasanın dayanağı olarak Avrupa Birliği'nin (AB) 2008 tarihli çerçeve yönergesini işaret etti.

"Sadece Ermeni soykırımı değil, tüm soykırımları kapsıyor"

Çerçeve yönergenin AB ülkelerinde ulu orta soykırım inkarcılığı yapılmasının engellenmek önerildiğini ifade eden Aktar, bu bağlamda sadece Ermeni soykırımının değil, tüm soykırımların yönerge kapsamında olduğuna dikkat çekiyor.Fransa'nın bugün bu yönergeyi kendi hukuk sistemine göre uyarlamaya çalıştığını ifade eden Aktar, yasanın çıkacağı görüşünde."Ben yasanın çıkacağını düşünüyorum. Partiler arası bir ortak tavır sergileniyor. Parlamentodan sonra senatoya gidecek ve orada da kabul edileceği düşüncesindeyim. Çünkü orada artık sol bir çoğunluk var."

Bu yasanın şu an İsviçre'de olduğunu hatırlatan Aktar, Fransa'nın da kabul etmesi durumunda, diğer Avrupa ülkeleri için de emsal teşkil edebileceğini ve 2015'e doğru diğer ülkelerde de kabul edilebileceğini söyledi.

"Soykırım inkarı, nefret söylemine giriyor"

Cengiz Aktar, ülke politikalarına bakıldığında, bu konu çerçevesinde iki ayrı sistemden söz edilebileceğini söyledi.

Kıta Avrupa'sında nefret suçlarına karşı sert bir tutum olduğunun altını çizen Aktar, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ise böyle bir yasanın geçmesinin mümkün olmadığı görüşünde.

"ABD'de "Ku-Klux-Klan" bile belli çerçevelerde serbest. Ancak kıta Avrupa'sında soykırım inkarı nefret söylemine giriyor ve nefret söylemi de kanun önünde suç."

Aktar, konunun bu çerçevede ele alındığında, söz konusu yasanın ifade özgürlüğü ile ne kadar ilgisi olduğunun henüz belli olmadığı görüşünde.

"Yasa konunun tartışılmasını yasaklamıyor"

Yasanın ceza kapsamını belirleyen maddesinde, "Yasayla öngörülen cezalar, ulu orta vicdanı yaralayıcı biçimde soykırımın olmadığını iddia edenlere ve soykırımı küçümseyenlere uygulanır" denildiğinin altını çizen Aktar, yasanın konunun tartışılması önünde engel teşkil etmediğini söylüyor ve ekliyor:

"Konu tartışılabilir. Sadece aşırı şekilde Ermenileri aşağılayıcı şekilde soykırımın inkar edilmesi suç sayılıyor