Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Gurbetçilere Türklere AB statüsü

Avrupa Adalet Divanı, Almanya’da Yabancılar Dairesi’nin koşullarına uymayan Türk gencin oturma izni davasını haklı bulurken, gurbeçtileri AB vatandaşlarıyla eşit statüye getiren karara imza attı.

 

BERLİN - Almanya’nın Hessen eyaletinde yaşayan bir Türk vatandaşı, Yabancılar Dairesi’nin koşullara uymadığı gerekçesiyle oturma hakkını uzatmak istememesi nedeniyle Avrupa Adalet Divanı’nda açtığı davayı kazandı. Almanya’da oturma izni ve diğer haklar açısından Türkleri Avrupa Birliği vatandaşlarıyla eşit statüye getiren kararın emsal teşkil edeceği belirtiliyor.
Almanya’ya aile birleşimi yoluyla gelen 23 yaşındaki ‘Erö’ soyadlı Türk vatandaşı, bu ülkede eğitim almadığı, iş bulma kurumlarının kurslarına katılmadığı ve gösterdiği işlerde çalışmadığı gerekçesiyle oturma izninin iptali tehlikesiyle karşı karşıya kalınca Adalet Divanı’na başvurdu. Divan, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmalara dayanarak bu kişinin gelecekte oturma izni şansının sürmesi için bu ülkede yaşaması gerektiğine hükmetti.

Oturma izni koşul aranmadan uzatılıyor
Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Alman yetkililerin çeşitli gerekçesiyle bugüne dek yaptıkları oturma izni iptallerine artık başvuramayacaklarını söyledi. Divan’ın kararının, kamu güvenliğini tehlikeye atacak bir suç işlemediği hallerde aile birleşmesi yoluyla bu ülkeye gelmiş, 5 yıl yaşamış yahut 16 yaşından önce Almanya’ya yerleşmiş olan Türklere koşulsuz sınırsız oturma izni verme zorunluluğunun yolunu açtığını belirten Kolat, böylece Türk vatandaşlarının oturma izni statülerinin AB vatandaşlarıyla eşitlendiğine dikkat çekti. Kolat, “Bence bu tarihi bir karardır. Bunun sonucunda artık Türkler arasında oturma izninin uzatılmayacağı gibi yaklaşımlar ortadan kalkacak. Türklerin hakkı genişlemiştir” diye konuştu. Alman siyasilerin artık oturma iznini tehdit olarak kullanamayacaklarını vurgulayan Kolat, “Onlara mesajım, artık Türkleri oradan oraya yollanacak bir kesim olarak görmeyin, eşit olarak görün. Bu ülkenin parçası olarak görün ve hukuki haklarını verin” ifadelerini kullandı. Bu kararla oturma izinlerinin artık pasaporta işlenmesi gerekeceğini de ekleyen Kolat, “Çünkü artık yabancılar dairesi kontrol yapmayacak. Süresiz olarak hatta koşul aramadan oturma iznini uzatmak zorundalar. Harç parası da almamaları gerek çünkü AB vatandaşlarından almıyorlar” dedi. (dha)