Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersimliler: Arşivleri açın ve bizden özür dileyin

 Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF) tarafından çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendikanın katılımıyla Kadıköy'de düzenlenen 'Dersim 38 Katliamdır' Mitingi'nde bir araya gelen binlerce kişi, katliama ilişkin arşivlerin açılıp, gerçeklerin anlatılarak, Dersimlilerden özür dilenmesini istedi. Mitingde DTP'nin kapatılması da protesto edildi.Mitinge İstanbul'da oturmakta olan dernek üyelerimiz ve köylülerimizde katılarak derneğimizi temsil ettiler.

Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) tarafından Dersim Katliamı'nın tanınarak sorumluların açığa çıkarılmasını talep etmek için 'Dersim 38 katliamdır-arşivler açılsın- sorumlular hesap versin' sloganıyla düzenlediği miting, düzenlenen yürüyüşün ardından Kadıköy İskele Meydanı'nda başladı. 'Dersim ismi iade edilsin' pankartı arkasında yürüyen binlerce Alevil, 'Biz evladı Kerbelayız, Koçgiri'den, Gazi'ye katliamıların karşısındayız', 'İnkara imhaya asimilasyona karşı isyan meşrudur', '70 yıldır kapanmayan yara seyitlerimizin mezarı nerede' şeklinde yazılı pankartlar ile 'Dersim 38'i unutmadık unutmayacağız', 'Seyitlerimizin mezarı nerede' ve taleplerini içeren Zazaca ve Türkçe dövizler ve lolipoplar taşındı. Seyit Rıza posterlerinin ağırlıkta olduğu mitingde, Dersimlilerin hedefinde olan Onur Öymen'i Hitlere benzeten fotoğraflar taşınırken, 'Dersim 38' yazılı kırmızı renkli bandanalar takıldı. Alevi Çalıştayı'na Maraş Katliamı'ndan sorumlu Ökkeş Kenger'in çağrılmasının sert bir dille protesto edildiği konuşmalarda, CHP politikaları eleştirilirken, DTP'in kapatılması protesto edilerek, dayanışma mesajları verildi.

'DTP'nin kapatılması inkar politikasının devamı'

Mitingde konuşan TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacer, devletin Dersim'e yönelik politikalarına dikkat çekti. Dersim Katliamı'nın bir vahşet olduğunu söyleyen Tacer, 'Vahşetin kararını verenler suçlarını biliyorlardı. Yaşananların konuşulması bile yasaklandı. Bu gün biz bu zulmün mağdurlarının torunları uluslar arası toplumun mahşeri yüreğine sesleniyoruz' diye konuşan Tacer, arşivlerin açılmasını talep etti. 'Dersim 38 üzerine herkesin birbirini fısıldayarak konuştuğu bir büyük insanlık suçuyla yüzleşelim. Yüzleşelim ki suç sayfasını kapatalım. Cumhuriyet devleti Dersim halkının yaralarını adalet duygusuyla sarmalıdır. Bunun için ilkin Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezarları açıklansın' dedi. Türkiye'de faşizan davranış biçimlerinden vazgeçilerek, adaletli bir toplumun barış ve kardeşliği için ortam hazırlanması gerektiğini vurgulayan Tacer şöyle konuştu: 'DTP'nin kapatılmasıyla AKP'nin Kürt sorunu ve demokrasi konusunda ne kadar samimi olduğu ortaya çıkmıştır. DTP'nin kapatılması inkar politikasının bir şekilde devamı ve Kürtlerin siyasetten atılmasıdır. Bu Türkiye'yi son derece sıkıntılı bir sürece sokmuştur. DTP'nin kapatılmasını kınıyor, DTP'nin kendini ifade etmesinin araçları sırasında onların yanında olduğumuzu duyuruyoruz.'

'Geçmiş olsun demeyin, yolumuz açık olsun deyin'

Tacer'in ardından konuşan DTP'li Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, 'Ne acıdır ki Dersim'de Franko'nun askerlerinin yaptığı gibi, Saddam'ın askerlerinin yaptıkları gibi bir mezar bile yapmadılar. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerini bile söylemediler ki' dedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün 5 Kasım'daki ziyareti sırasında yanında getirdiği bir bakanla Fethullah Gülen'e ait bir okul açtığına dikkat çeken Halis, 'O bakan orada bir Gülen okulu açtı. 1978 Maraş Katliamı'nın canilerinden Ökkeş Kenger ve Onur Öymen de benim çağrıldığım çalıştaya davet ediliyor. Birliğimizin de dirliğimizin de tek yolu siyasetler, ideolojiler üstü bir birliği yakalayarak, Dersim dostlarıyla, emek demokrasi ve Kürt özgürlüğü cephesinde kol kola yürümekten geçiyor' dedi. DTP'nin kapatılmasına ilişkin Halis, 'Bize geçmiş olsun demeyin. Dostlarımıza, gelin hep beraber 'yolumuz açık olsun diyelim' diyoruz. Ergenekon'u selamlıyorsunuz ancak bir mazlum partiyi kapatırlarken 'saygılı olun' diyorsunuz. AKP kapatılması davasında yargıya her türlü şeyi söyleyenler, bu gün 'yargıya saygılı olun' diyor. Her şeyden önce bu ülkenin hukuku yargısı bu halka bu insanlara saygı duysun. Bir ülkede yargı iktidarın vesayeti altındaysa orada adaletten bahsetmenin imkanı yok. Karanlık günlerden aydınlık günlere gitmenin tek yolu, hep beraber, el ele, kol kola olmaktır. Yolumuz açık olsun' diyerek konuşmasını tamamladı.

'Eşit yurttaş olmak istiyoruz'

Halis'in ardından söz alan ABF Genel Başakın Ali Balkız da, tek istediklerinin hak, hukuk ve karanlıkların aydınlığa ulaştırılması olduğunu söyledi. DTP'nin kapatılmasına tepki gösteren Balkız, 'Peki bu sorunu kimle konuşacaksınız? Henüz AKP ile ilgili karar açıklanmamışken, o kişinin söylediği sözü hatırlayın. 'Biz yargıçlar olarak parti kapatmaya meraklı değiliz. Bu yasaları değiştirin biz parti kapatmayalım'. Ama o parlamento geçen süre içinde hiçbir şey yapmadı ki bu gün DTP kapatıldı' dedi. 'DTP'nin kapatılmasını ne denli kınıyorsak, Reşadiye'de yaşanan olayı da aynı derecede kınıyoruz' diyen Balkız, işçilerin kömür göçüklerinde kaybeden patronu ve bu çalışma düzenini de kınadıklarını söyledi. Alevi Çalıştayı'nın da Kürt Çalıştayı'nın geldiği noktaya geldiğini ifade eden Balkız, 'O çalıştaylarda Alevi çocuklarını alın imam hatiplerde yetiştirin, hacca gönderin diyorlardı. Biz bu ülkede eşit olmak istiyoruz. Sünni kardeşlerimizle eşit yaşamak istiyoruz. Bu ülkenin Türkleri hangi hak ve sevgiye, hangi yaşam koşullarına sahip iseler, Kürtler de onlar kadar kıymetlidirler ve bu haklara müstahaktırlar. Bu ülkenin tarihi hepimizin tarihidir' diye konuştu.

DTP'li Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin de yaptığı konuşmada Dersim Katliamı ve DTP'nin kapatılmasına dikkat çekti. Zazaca yaptığı konuşmasında Şahin, AKP ve devletin resmi politikalarını eleştirdi. Dersim'in İlçe Belediye başkanlarının da katıldığı miting konserle sona erdi.

DİHA

Kurmeşlilerin miting görüntüleri