Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Uğur Ok için adalet talebi

 İSTANBUL (05.04.2012)- 3 yıldır tutuklu bulunan Üniversite öğrencisi Uğur Ok'un yargılanmasına devam edildi. Milyonlar Adalet İnsiyatifi ve Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi ve Uğur'un arkadaşları mahkeme öncesi adliye önünde bir araya gelerek adalet istedi.

Uğur Ok, Balıkesir Üniversitesi matematik bölümü öğrencisiyken 27 Eylül 2006 tarihinde 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklandı. Çıkarıldığı mahkemede Ok, üyesi olduğu Sosyalist Gençlik Derneği yasa dışı kabul edilerek tutuklandı. 4,5 ay sonra ise ilk mahkemesinde Uğur Ok tahliye edildi. Mayıs 2007'de görülen davasında ise savcılık beraatini istedi ve mahkeme heyeti Ok'un beraatini onayladı. Fakat iddianameyi hazırlayan savcı itiraz etti. Uğur Ok hakkında daha önce 'kesin, inandırıcı ve her türlü şüpheden uzak delil olmadığı için' beraat kararı veren aynı heyet, aynı üyeler Nisan 2009'da 'mevcut delil durumu, suçun niteliği ve vasfı, kaçma şüphesi' vb. gerekçelerle tutuklama kararı verdi.

Uğur Ok'un yargılanmasına Beşiktaş'ta bulunan 10. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme öncesi bir araya gelen Uğur'un arkadaşları, Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi ve Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Platformu üyeleri bir açıklama gerçekleştirdi. Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi adına açıklamayı Polen Ünlü gerçekleştirdi.

Sözlerine İtalya'nın faşist diktatörlerinden Mussolini örneği ile başlayan Ünlü, "Avrupa'nın faşizm belasıyla yüzleştiği yıllarda dönemin faşist diktatörlerinden Mussolini 'Yirmi yıl bu beynin işlemesini durdurmalıyız' demişti. Ve sonrasında genç devrimci önder Gramsci tutuklanmıştı. Günlerdir adliye önünden ayrılamıyor oluşumuzun sebebi de yukarıdaki durum ve fikir ile aynıdır" diye konuştu.

'TMY VE ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİN TİYATROSU SON BULSUN'

Ünlü, “600 aşkın öğrenci, 100 civarında gazeteci ve binlerce politik tutsağıyla dünya birincisi olan Türkiye'deki siyasi iktidar, Hitler ve türevlerinden farksız değildir. Katillerin davalarına gelindiğinde, zaman aşımı, delil yetersizliği gibi yargılamanın cilvelerinden faydalanan yargı, söz konusu sol sosyalist muhalefet olduğunu da her tür saçmalığa rağmen uzun tutukluğa devam etmektedir” dedi.

“2 yıl 8 ay boyunca delil olmadan tutuklu bulunan Uğur, bu mahkemede ceza alsa dahi tutuklu olduğu süreden daha az süre hapishanede kalacaktır. Toplumla mücadele etme yasası olan TMY ve Özel Yetkili Mahkemeler eliyle sürdürülen bu tiyatro derhal son bulmalıdır” diyen Ünlü, “Bizler de, öğrencileri tutuklayanlar da bilmelidir ki arkadaşlarımız iddianamelerinde yazanlardan ötürü değil eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istedikleri için, insanın insanı sömürmediği, özgür, demokratik bir yaşam istedikleri için tutukludurlar. Arkadaşlarımız gibi bizlerde bu mücadeleyi devam ettirerek büyüteceğiz. Tüm tutuklu öğrenciler serbest bırakılana değin burada olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

'SOSYALİST ÖĞRENCİ OLDUĞU İÇİN TUTUKLANDI'

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi adına konuşan Sema Solaklı, geçen hafta Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç için, bugün ise Uğur Ok için bir araya geldiklerini belirtti. Solaklı, "Bu ülkede süren haksızlığa, hukuksuzluğa karşı güçlerimizi birleştirmeye devam edeceğiz. Cezaevlerinde bir tek öğrenci kalmayıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. O çocukların yeri demir parmaklıklar değil, okulları olmalıdır. Biz biliyoruz ki; parasız, bilimsel, anadilde eğitim istedikleri için, adında 'Sosyalist' geçen bir derneğe üye olduğu için Uğur'u tutukladılar" diye konuştu.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi üyesi Ahmet Saymadi, tutuklu öğrencilerin sayısının 600 olarak belirledikleri ancak bu sayının sürekli değiştiğini vurguladı. Son olarak Newroz kutlamalarında 50 öğrencinin tutuklandığını hatırlatan Saymadi, "Öğrenciler özgür olana kadar sokaklarda olacağız" dedi.

Öğrenciler, adliye önünde sık sık, "TMY çöpe, tutsaklara özgürlük","İçerde dışarda hücreleri parçala", "Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın" sloganlarını haykırdı.(Atılım)