Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersimde Öğrenciler İsyanda

Dersim - Dersim'de yurtta kalan 100 kadar lise öğrencisi, sağlıksız yurt şartları ve kendilerine öğretmenler tarafından şiddet uygulandığı gerekçesiyle yurttaki eşyaları ateşe verdi.
Alınan bilgilere göre, Namık Kemal Endüstri Meslek Lisesi Erkek Öğrenci Pansiyonu'nda kalan yaklaşık 100 lise öğrencisi, kendilerine öğretmenlere tarafından şiddet uygulandığı ve yurtta sağlıksız şartlarda kaldıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Yurttaki eşyaları ateşe verip pencereden atan öğrenciler, güçlükle ikna edildi.
Dersim'de çeşitli liselerde eğitim gören ve Namık Kemal Endüstri Meslek Lisesi Erkek Öğrenci Pansiyonu'nda kalan yaklaşık 100 öğrenci, pansiyonda öğretmenlerin öğrencilere şiddet uyguladığı, yemeklerin sağlıksız koşullarda yapıldığı gerekçesiyle basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. 
Gazetecilerin pansiyon önüne gitmesinin ardından dün akşam saatlerinde öğrenciler, basın açıklamalarına yönetim tarafından izin verilmediğini belirterek, pencerelerden slogan atmaya başladı. Eylemci öğrenciler sloganların ardından yurtta bulunan eşyaları pencereden aşağıya atmaya başladı. 

Öğrencilerin eşyaları atması üzerine haber verilen polis, yurt binası önüne gelerek geniş güvenlik önlemleri aldı. 
Polisin gelmesini tepki gösteren eylemci öğrenciler, yine yurttaki masa, sandalye, dolap, yatakları yine pencereden atmayı sürdürdü. Polis aleyhine de slogan atan öğrenciler, silahlı devlet güçlerinin de okuldan ayrılmasını istedi.
Bir süre sonra da öğrenciler bu kez, kalan eşyaları ateşe vererek, yine pencereden dışarıya attı. Öğrencilerin eşyaları yakması üzerine bu kez yurda itfaiye ekipleri çağırıldı. Öğrencilerin attığı ve bahçede yanan eşyaları itfaiye ve polise ait TOMA aracıyla söndürüldü. 
Öğrencilerin yurttaki tüm aşyaları tahrip ederek zarar vermesi üzerine Dersim Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin, yurda gelerek megafonla seslendiği öğrencilerden eylemlerini sonlandırmasını istedi. 
Öğrencilerin eylemlerini sürdürmesi üzerine içeriye giren Başkan Şahin, bir süre öğrencilerle görüştükten sonra dışarıya çıktı. Şahin'in çıkmasının ardından bir süre eylemlerini sürdüren liseliler, daha sonra pencelerden dışarıda bekleyen vatandaşlara seslenerek, kendilerine sahip çıkmalarını istedi. 
Eylemlerine son vereceklerini söyleyen öğrenciler, polisin yurttan ayrılmasını ve kendilerini gözaltına almamalarını da istedi. Öğrencilerin talebi üzerine polisin uzaklaşmasının ardından öğrenciler vatandaşlar ve yakınları ile birlikte yurttan ayrıldı. 
Slogan atarak, PTT önüne gelen öğrenciler burada bir basın açıklaması yaptı. Bir öğrenci yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Yurtta kalan arkadaşlarımıza öğretmeler çoğu zaman şiddet uyguluyor. Öğrenciler üzerinde aşırı baskı var. Arkadaşlarımıza şiddet uygulanmasına dayanamıyoruz. Yurtta çok sağlıksız koşullarda yemek yapılıyor, yemeklerde kalitesiz malzemeler kullanılıyor. Sağlıklı beslenemiyoruz, yemekler çok kötü şartlarda yapılıyor. Kalitesiz malzemeler kullanılıyor. Okul yönetimi yurt binasını polis çağırıyor ve polisler bazı arkadaşlarımızı tehdit ederek bizlere baskı uyguluyor. Son iki, üç yıldır yurt binası çok sağlıksız ve artık kalınacak gibi değil. Bunu bütün Milli Eğitim biliyor ama her defasında söz verilmesine rağmen şartlar düzeltilmiyor." (ANF)