Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DEMİRTAŞ DERSİM HALKIYLA BULUŞTU

Dersim - Erdoğan'ın açıklamalarına cevap veren Demirtaş, "Sen bırak biz on koyun güder miyiz gütmez miyiz, bu senin işin değil, sen 35 gencin katledilmesinin hesabını ver" dedi. Eski statükonun yeni sahibinin AKP olduğunu belirten Demirtaş, ‘’Ben kimseye hakaret etmedim. Bir Genelkurmay Başkanı'nın Kürtlerin anadilde eğitimi için yaptığı açıklamanın bizim nazarımızda bir onbaşının yaptığı açıklamayla eşdeğer olduğunu da tekrarlıyorum" diye konuştu.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, parti çalışmaları kapsamında geldiği Dersim'de partisinin halk toplantısına katıldı. Toplantı öncesi basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, Başbakan Tayip Erdoğan'ın Dersim ile ilgili "literatürde varsa özür diliyorum" açıklamasına dikkat çekerek, "Yıllardır ödenmiş bedeller ve Dersim halkının onlarca kayıp mezarları, kayıp çocukları var. Sadece 38'de değil bu katliamlar 80'li, 90'lı yıllarda da var. Hatta 2000'li yıllarda failini yakalamadıkları cinayetler var. Tüm bunlar dururken Dersim halkının acılarıyla alay eder gibi il başkanları toplantısında 'usulde varsa özür dilerim bu meseleyi de kapatalım' diyemezsiniz" dedi.

Dersim halkının kendi içindeki parçalı duruşunun Dersim'e zarar verdiğine ifade eden Demirtaş, Dersim halkının birliği değil, tekliği reddetmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Her şeyden önce Dersim halkının birliği çok önemli. Dersim halkı tek bir siyasi düşüncenin etrafında toplanmak zorunda değildir. Tek bir inanca meyil vermek zorunda da değildir. Elbette ki Dersimlilerin ideolojik ve inançsal farklılıkları olur. Bütün bunlar bizim için değerli ve anlamlıdır. Kendi zalimlerine karşı birlik olmayı, kendilerine stratejik bir hedef olarak belirlemelidir. Dersim'deki bütün siyasi oluşumlar buranın halkına gerçekten hizmet etmek istiyorsa birlik konusunda daha geniş davranmalıdır. Dersim halkının değerlerine, birliğine, acısına dönük hiçbir saldırıyı biz BDP olarak kabul etmeyiz. Kendilerine Tuncelili diyen bazı siyasetçiler Dersim adını bile ağzına almaya çekindiği yerlerde bu halkın evlatları canlarını ortaya koydu" dedi.

DEMİRTAŞ’TAN ÖZELEŞTİRİ

Dersim'de siyasi faaliyetlerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Demirtaş, yaşanan sorun ve sıkıntılardan dolayı BDP adına Dersim halkından özür diledi. Demirtaş, "Dersim halkının bize verdiği desteğe rağmen elbette ki bizde onların layık olduğu hizmeti sağlamakta yetersiz kalmışızdır. Bu yüzden Dersim halkına karşı bir özür borcumuz var. Ben bütün arkadaşlarım adına burada yaşanan bütün sorun ve sıkıntılardan, yetersiz hizmet ve siyasi faaliyetlerden birinci derecede sorumlu kişi olarak Dersim halkından özür diliyorum" dedi.

Gazetecilerin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında yaptığı açıklamaları ile ilgili soruyu yanıtlayan Demirtaş, "AKP'nin Genel Başkanı'na kendi kurul toplantısında yaptığı konuşmadaki seviyesizlikle cevap vermeyeceğim. Ortada Uludere katliamı gibi hesap verilmesi gereken ciddi bir gündem var. Ama AKP'nin Genel Başkanı bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmek yerine gündem değiştirmeye çalışıyor. Bize hakaret ve tehdit ederek, hedef göstererek gündemi saptırmaya çalışıyor" dedi. Demirtaş, "Sen bırak biz on koyun güder miyiz gütmez miyiz, bu senin işin değil, buna halk karar verir. Sen 35 gencin katledilmesinin hesabını ver. Bunun dışında bir şey söyleme hakkın yok. Savaş uçağını kaldıran biz değiliz, bombaları bırak emrini veren biz değiliz. Bu olayın siyasi sorumlusu sensin, askeri sorumlusu da senin atadığın Genelkurmay Başkanı'dır. İkiniz de bu konuda birinci derecede sorumlusunuz" dedi.

‘ESKİ STATÜKONUN YENİ SAHİBİ AKP’DİR’

"19'u çocuk 35 yoksul Kürt köylüsünü neden katlettiniz?"diye soran Demirtaş, "Bunun hesabını veremediği için bize saldırıp, hakaret ederek gündemi değiştirmeye çalışıyor. Bizim gündemimiz Uludere katliamıdır. Onun dışındaki her şey gündemi çarpıtmaya dönüktür. Biz AKP Genel Başkanının bu gündemi değiştirmesine izin vermeyeceğiz. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum ki bugün tutuklanan paşalar, Genelkurmay başkanları siyasete yön vermekle suçlanıyorlar. Kendi atadığı Genelkurmay Başkanı ne yapıyor, siyasete yön vermeye çalışıyor. Kürt haklı kendi anadilinde eğitim yapamazmış, kendisi karşıymış. Senin işin mi, görevin mi? Neden Başbakan çıkıp da bu senin görevin değil demiyor? Siyasetçileri azarlıyor? Bunun iyi anlaşılması gerekiyor. Eski statükonun yeni sahibi AKP'dir" şeklinde konuştu.

Ortadoğu'da tüm halkların silahlandığını ancak Kürtlerin silahlı olmasına gösterilen tepkilere değinen Demirtaş, Leyla Zana'nın sözlerinin çarptırıldığını söyledi. Demirtaş, "Sayın Zana ile ilgili söyledikleri de tümüyle çarpıtmadır. Sayın Leyla Zana açıklamasında açıkça belirtmiştir, 'silahların susması gerekir' demiştir. Arap'ından, Fars'ından, İsraillisine kadar herkes silahlanırken, Kürt halkına 'boynunuzu bükün oturun' demek aymazlıktır. Biz her şey silahla çözülsün demiyoruz. Silahlar sussun, siyaset konuşsun. Ama Başbakan'ın bize dağın yolunu göstermesi bu işte ne kadar uzlaşmacı olduğunu gösteriyor. Onun asıl görevi, dağın yolunu göstermek yerine, dağdan inişi nasıl gerçekleştirecek onu söylemesidir. Yoksa Kürtler dağa nasıl gidileceğini biliyor. Merak etmesin" dedi.

HAKKIMDA 300 YIL İSTENİYOR

Genelkurmay Başkanı'nın suç duyurusu ile ilgili sorulan soruya da cevap veren Demirtaş, "Hakkımızda kaç fezleke hazırlandı, doğrusu sayısını bilmiyoruz. BDP grubu milletvekilleri hakkında kaç bin yıl ceza isteniyor bunu da bilmiyoruz. Hesaplamıyoruz, hesaplama gereği de duymuyoruz. En son hatırladığım kadarıyla benimle ilgili istenilen hapis cezası 300 yıla yakındı. Genelkurmay Başkanı da suç duyurusunda bulunmuş. Canı sağ olsun. Kaç yıl ceza verecekleri kendilerinin bileceği iştir. Ama binlerce fezleke içerisine Genelkurmay Başkanı'nın suç durusunu da koymak istiyorlarsa buyursunlar. Biz kimseden bunun için korkacak, boyun eğecek değiliz. Şunu da belirteyim ki ben kimseye hakaret etmedim, kimseye hakaret etmem de. Bir Genelkurmay Başkanı'nın Kürtlerin anadilde eğitimi için yaptığı açıklamanın bizim nazarımızda bir onbaşının yaptığı açıklamayla eşdeğer olduğunu da tekrarlıyorum" dedi.

Demirtaş'ın konuşmasın ardından BDP parti yöneticileri ve üyeleriyle yapılan toplantı basına kapalı gerçekleşti.