Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

FERHAT TUNÇ /Mirik mezrasında kayıplarımızın izini sürecegiz.

450Baba Hıdır Işık, 60 yaşlarındaydı. Üç kızı; 30 yaşındaki Hatun, 20’li yaşlardaki Yeter ve Elif’le birlikte köyde yaşıyordu. Köyün diğer bir hanesinde Düzali ve Gülizar Serin çiftiyle üç yaşlarındaki kızları Dilek vardı.

1994 Eylül ayında Mirik mezrasını içine alan dağlık bölgede askeri operasyon başlatılıyor.  21–26 Eylül’de çıkan çatışmalarda ikisi asker ve 18 PKK gerillası ölüyor. Operasyonu sürdüren Bolu Komando Tugayı girdikleri bütün köyleri ateşe veriyor ve köyde yakılmadık ev bırakılmıyordu.

 

 Hıdır Işık’ın oğlu Süleyman Işık, operasyonlar nedeniyle Mirik mezrasında Gökçek köyüne ancak bir hafta sonra girebilmişti. Evleri yakılmıştı. Babası ve üç ablasıyla Serin Ailesi’nin üç ferdi kayıptı. Bir tek ağabeyi Ali Işık bulunabilmişti. O da, mezraya bir kilometre mesafede, jandarma karakolunun görüş mesafesindeki bir kayanın altında, başından vurularak gömülmüştü.

 

 Aradan geçen bunca zamana rağmen Mirik mezrası kayıpları hala bulunamadı. Seçim çalışmaları sırasında 3 yaşındaki Dilek Serin anısına Dersim’de bir “Egitim destek evi” açılmış ve açılış sırasında bu olayın takipcisi olacağımızı beyan etmiştik.

 

 Yarın 9 Temmuz c.tesi günü Dersim İHD, Baro ve diğer demokrasi güçleriyle birlikte Mirik mezrasında kayıplarımızın izini sürecegiz.