Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim'de "ağlayan gelin" olarak bilinen "ters lale' dönemi.

Dersim 'de halk arasında "ağlayan gelin" olarak isimlendirilen ve Munzur Dağları'nın eteklerinde yetişen ters laleler görenleri adeta büyülüyor.

 Dersim'in yanı sıra Hakkari'nin Cilo Dağı'nda yetişen "Ters lale", dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 3 ile 8 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca koruma altına alınmış durumda. Gen merkezinin Hakkari ve Dersim olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı ve buralarda kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığı hatta süs çiçeği olarak parkları süslediği biliniyor.

Ters laleler dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer almakta. Bu çiçeklerinde mazisi çok uzun yıllara dayanıyor. Dünya üzerinde sadece bölgede yetişiyor. Soğuk mevsim bitki türü olan ters lale eksi derecelerde yaprakları dondurucu soğukta ölmüş gibi görünür, ancak güneşi görünce tekrar normale dönüp gelişimine devam eder. Aynı zamanda ters lalelerin bulunduğu bölgelerde dünyanın en kaliteli mantarı da bulunuyor. Bu mantarlar "kın kor" denilen bitkinin çörmüş kökünde çıkıyor. Mantarın ağırlığı bazen 10 kilogramı bulabiliyor.

DERSİM (DİHA) -Fotolar-Ferit Demir