Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DERSİMDE SEÇİM-Erdoğan Zamur Kocaeli 2.Nolu F tipi cezaevi

Şu Dersim’in aşierti,Zapteyledi memleketi Bir ordu asker geldi Hozat cekmedi gayreti.

Yazıma Alişer’in bu dörtlügüyle başlamak istedim.Dersim, 12 Haziran’da yapılacak olan genel secimde gayret gösterip göstermeyecegi önemlidir.Bundan dolayı seçim üzerine bir kac sey söylemek lazım. Türkiye 12 genel secimlerine hazırlanırken, Dersimdeki genel durumu dogru okumak, olabilecek durumu dogru analiz etmek önem arz etmektedir.

Eger biz 2009 yerel secim sonuclarını dikkatle incelemezsek 12 haziran aksamı süprizle karşılasmamız kaçınılmaz olacaktır. Bu seçimde, Hükümetin Dersimde süpriz yapmasina herkes hazirlikli olmalidir. Hic kimse buda nerden çıktı demesin.2009’daki genel Meclisi oy oranlarına bakınca AKP‘nin süpriz yapması kaçınılmaz gibi görünüyor.Ancak yerel seçimler dogru analiz edilip ve dogru sonuclar üzerinde yeni bir hat olusturulursa o zaman bir seyler degişebilir.Kış ortasında dağıtılan beyaz eşya’nın oya tahvil ettigini gördük.Dersim gibi Devrimci muhalefetin oldugu bir yerde AKP % 51 gibi bir oranla birinci çıktı.Hic kimse sistemi hafife alma gafletinde bulunmamalıdır.Dağıtılan beyaz eşyalar Kent merkezinde belki etki yaratmamış olabilir.Ancak özellikle köylerde bu yöntemin tuttugunu unutmamak gerekir.Her ne kadar İl merkezinde ve ilçelerde (Cemişgezek hariç) belediye baskanı çıkarmamış olsalarda İl genel meclisinde ciddi bir oy aldıkları ortadadır. Bu seçimlerde Devrimci cevrelerin nasıl bir tutum alacakları önemlidir.

Belediye secimlerindeki gibi parcalı bir durum sergilenirse,ciddi bir yenilgi kaçınılmaz olacaktır.Peki ne yapılmalıdır?

Dersim’de yeni dönemde nasıl bir calışma tarzı esas almalıdır ve aday profili ne olmalıdır? Dersim’de, özellikle CHP’nin başına Kemal Kılıçdaroglu’nun getirilmesiyle birlikte bir farklılaşma yaşanması kaçınılmaz gibi duruyor.Kamer Genç’in CHP’ye katılması ile birlikte siyasi dengelerin yeniden şekillenecegi gün gibi ortadadır.Hiç kimse Kamer Gençi hafife almamalıdır.Gerek yıllardır vekil olması,gerekse aşiretsel durumu nedeniyle gözardı edilmemesi gerekiyor.Yine basta bahsettigim gibi AKP’nin Hükümet olmasının verdigi avantajları kullanacağı bir gerçektir.

Bütün bunlarla birlikte Demokratik,Sol-Sosyalist çevrelerin tavırlarıda önemli bir etki yapacağına düsünüyorum.Eger yerel seçimlerde,özellikle kent merkezlerinde bir çıkış yakalayan Demokratik halklar Federasyonu (DHF) ve onlarla beraber hareket eden diğer yapılar ,BDP ile birlikte hareket etmezlerse Dersimde vekil çıkarmak güçleşecektir.Arkasına Kiliçdaroglu rüzgarını alan CHP- Kamer Genç ittifaki ile solun bütünlük olmamasının getirecegi dalga nedeniyle orada AKP’nin sıyrılma durumunu iyi analiz etmek gerekiyor.Bütün bu nedenlerden dolayı Dersimde desteklenecek aday profile önem kazanmaktadır.Ortalıkta dolaşan aday isimleri mevcut ama isimden ziyade seçim sürecini kimlerle nasıl örgütlenecegi önem kazanıyor. 

Yurtseverler ve Sosyalist adaylarına  bakmak yerine kendi temsilini bulacak ortak bir aday etrafinda kendilerni örgütlemelidirler.Ideolojiler arasında mutlaka farklılıklar olacaktır

Zaten aksi olsaydı farklı yapılar içinde yer almalarına gerek kalmazdı.Ancak genel seçimlere giderken farklılıkların degil,üzerinde uzlasacakları ortak paydalar etrafinda bir araya gelmeleri gerekiyor.Bu seçim Sol-sosyalist ve Yurtseverler icin önemli bir sınavdır.Aday profile tabiki önemlidir.Desteklenecek aday bütün bu farkli yapılarla diyalog icinde olan biri olması gerekiyor.Yine desteklenecek aday girişken olmalıdır. Çünkü Dersim yapısı sessiz bir vekil kabul etmez.Etmediginide bu dört yıllık zaman diliminde göstermiştir.

Şerafettin Halis her tarafa yetişmeye calişsada Halk tarafinda sürekli eleştiriliyor.Aslında onu eleştirenler Kamer Genç’le kıyaslıyarak eleştiriyorlar.Yoksa izledigimiz kadarıyla Serafettin Hoca her kesime ulasmaya caba gösteren biridir. Ancak sakin kisilik yapısından dolayı bir cok haksız eleştiri ile karşı karşıya kaldı. 
Yine nasıl bir strateji olmalıdır sorusu önem arz ediyor.12 haziran seçimi hangi stratejik temeller üzerine oturtulacagı önemli bir konudur.Eger bir ittifaktan bahsedilecekse,bu ittifakın ortak bir söylemi olmalıdır.

Eger dogru aday ve dogru bir seçim stratejesi ile bir ittifak oluşturulabilinirse seçimi almak zor olmayacaktır.Aksi durumda 2009 yerel secimlerde yasanan durum olusa , Solcuların kalesi olarak adlandırılan Dersim’de Muhafazakar bir parti olan AKP’nin Milletvekili çıkarması zor olmayacaktır. Dersim’li Sol- Sosyalist ve Yurtseverlerini önemli bir sınav bekliyor.Ya birlik olunacak yada herkes kendi başına hareket ederek yenilgiye zemin olacaktırlar.
Aday kim olursa olsun eger ciddi bir ittifak olmazsa bütün gayretler boşunadır. Dersim bütün Devrimci degerleri bir araya getirip, bir catı altında birlestirecek adaylara sahiptir. Simdiden herkese başarılar diliyorum. 
Erdogan Zamur
Kocaeli 2.Nolu F tipi cezaevi
A2-4 kandira /Kocaeli

Siteden-Yazı elimize yeni ulaştı.Bu yazı seçim adaylarının daha belli olmadığı tahrihte Erdoğan Zamur tarafından yazılmıştır.