Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Ana dili Kürtçe olupta Kürt olduğunu kabul etmemek"

Sosyal paylaşım sitesinde "Ana dili Kürtçe olupta Kürt olduğunu kabul etmemek" başlığı altında bir tartışma başlatmıştım.Aslında bu bir tartışmadan ziyade neden böyle düşünülüyor? sorusuna yanıt aramak istedim. Konu bir hayli ilgi gördü ve hiç düşünmediğim yaklaşım ve düşüncelerde geldi, bende bu paylaşımları siz değerli okuyucularla paylaşmak istedim.Bakınız neler yazılmış:


Melek Ber bence bir insanin Babasi kürt,se Annesi kürt,se ve Anna Dilli kürtceyse o insan kürttür...
16 saat önce · Begen · 2

Hidir Guneri Eger evcillestirilmis ve kisiliksizlestirilmis ise efendisi kendisine ne derse o olur.
15 saat önce · Begen · 2

Yusuf Top Benim çoçuklarimin ana dili almanca alman mi oluyorlar?
15 saat önce, mobil ile · Begen · 2

Melek Ber yusuf abe sizin cocuklarinizin bizim cocuklarimizin ana dili almanca olabilir......ama biz onlara siz almansiniz demiyoruz......biz ne diyoruz biz kürdüz diyoruz ........:))
15 saat önce · Begen · 5

Haydar Ber aslini inkar etmek haram zadedir ,ben kürdüm soyumda kürt.her kes saygi duysun.
15 saat önce · Begen · 2

Berin Ber BEN çok karsilasiyorum böyle bir inkarlarla,ve bu insanlarin asimile edildiklerini,cesaretten yoksun olduklarini düsünüyorum,ve böyle bir bireyinde topluma faydasi olmayacagi bir yana kendisine faydasi olmayacak,ezik bir sekilde yasayip gidecek,farkinda olmadan,yok gbi,bir varmis bir yokmus misali...
15 saat önce · Begen · 6

Semi Ber Haydarcan öyle diyenler cok ben katilmiyorum yane ben insanim demek yetmiyor ellbette hepimiz insaniz fakat nerde geldigimiz cok önemli Ana dilin Kürtce ise yada bir baska bir Dil gurur duyulacak.en dogal hak.Bundan güzel ne olabilir ki! Dilini kab...Daha Fazlasini Gör
15 saat önce, mobil ile · Begen · 3

Mehmet Guner Her biji serok.....:)))
15 saat önce, mobil ile · Begen · 1

Cemal Öz Bir irka, bir dine, bir topluluga mensup olmadan önce insan olmak gerek, fakat kendi aslini nerden geldigini kendi kültürünü irkini, Insan oldugunu Kürt veya Türk yada baska bir irktan geldigini unutmamak gerek. Önemli olan insan olmaktir.Bir insan kendini nasil hisediyorsa öyle olmali hangi irktan olursa olun.
2 saat önce · Düzenlendi · Begen · 7

Abuzer Imak cemile dorgu bir cevap vermis nerde( geldigini) bende HZ. ALININ BIR SOZUNU HATIRLATI soz soyle ) istedigin yere git uyum sagla ama nerde geldigini unutmadan )
14 saat önce · Begen · 1

Duygu Koyun · Berivan Ezgi ve 1 diger kisi ile arkadas
insan gecmisini ve nerden geldigini unutmamali.Kürt olmak bir onurdur.
13 saat önce, mobil ile · Begen · 1

Kurmes Dernek Ne güzel ilk defa bir soruma bu kadar yanit alabildim,demekki herbireyin kendisine sormasi ve tanimlamasi gereken bir soruya isaret etmisim, anadil önemli ve kisinin kimlik anlaminda etnik köken anlaminda inanç anlaminda yerinin neresi oldugunu bilme a...Daha Fazlasini Gör
13 saat önce · Begen · 1

Helin Imak bir insanin yasadigi yerde hangi dil kullaniliyorsa kullanilsin,hangi dili konusuyorsa konussun önemli olan ANA dilidir..bizim anadilimiz Kürtçedir ve biz kürdüz..Insanlik tabikide önemlidir ama insanligin bir kurali da kendini inkar etmemesidir..
13 saat önce · Begen · 4

Gürkan Gayer Elbeteki hepimiz insansiz. Lakin her insanin bagli oldugu bir irki vardir. Yillardir Türk devletin yok ve inkar ettigi bir halk vardir bu halk KÜRT halkidir ve bu haktan olmaktan gurur duyuyorum.Bu soruyu bende çok sormusum ve verilen cevap aleviyim demeleri çok üzücü çünkü aleviligi irk olarak görmeleri çok sasirtici bir durum.Malesef böyle cevap veren köylülerimiz var daha üzücü....
12 saat önce, mobil ile · Begen · 3

Ümit Gürbüz Dil, nihai hedefi ve idealleri olan herkes/yapi icin en gerekli aractir.Ve bütün diger araclar gibi namusla serefle korunmak, güclendirilmek zorundadir(en güclü silah ta diyebiliriz).Heleki bizim topraklarimizda anadil icin kanla canla ödenen onca agir bedelin üzerinden sonra Kürtcenin kutsal, onure edici bir niteligi vardir.( bunlari yazarken kürtce konusamamak beni üzüyor ama elimden gelmiyor)Öte yandan Kürdüm-insanim tartismasi; tabiiki sadece insanim demek o kadar bisey ifade etmez ama sadece herseyi Kürtcülükle anlamlandiramiyacagimizi da buraya yorum yapan herkesin adi gibi emin oldugunu da biliyorum.Kürt olmak, ama nasil bir Kürt olacagiz? Bana göre arkadaslar(dogru yada yanlis görebilirsiniz Benim düsünceme göre);sosyalist bir Kürdistan idealin yoksa, insanim demek yeterli olmadigi gibi Kürdüm demek te yeterli olmayacaktir.Önce ulusal kurtulusumuzu tamamlayalim ondan sonra sosyalist görevleri yerine getririz diye düsünenimiz varsa yanlis oldugunu söylemek durumundayim Cünkü birlikte ve ic ice gecirmeden bu görevlerin yerine getirilmesi mümkün degil(aslinda farkli bir konu ama .....)
11 saat önce · Begen

Aziz Bangus · Sevinc Gürbüz ve 73 diger kisi ile arkadas
insanlar kendi diliyle ruh halini doyurabilir. mesela muzigi ile folklori ile agiti ile vs.vs kutce bilmeyenler olabilir. .ama inkar etmek stockholm sendromudur..
10 saat önce · Begen · 1

Serbay Kolo Kürt olmak özellikle Kürmesli olmak bir onurdur 
10 saat önce, mobil ile · Begen · 3

Zeynep Guneri Elbette iyi insan olmak lazim ama insanin bir kökü olmalidir.Nasil ki kökü toprakta olmayan bir bitki rüzgarin önünde saga sola savrulursa insanlarda öyledir.Tabiki insanin bir irki etnik kökeni, dili, dini dünya görüsü olmalidir.
10 saat önce · Begen · 1

Hidir Guneri Dayilarim Zevelilerin bir sözü vardi. ''Ti tengale bave tenim'' sözünü anadilden baska bir dilde nasil açiklarsiniz. Yani insanin küfürleri bile anadilde bir baskadir. Bu arada bu sözün ne anlama geldigini ben çözemedim anlamini bilen varsa lütfen yazsin.
8 saat önce · Begen · 2

Yusuf Top Bir Doktor hastasini miletine bakarak tedavi yaparsa bír mühendis míletine göre bina insat yaparsa vayyyy halimizzzze?
8 saat önce, mobil ile · Begen · 1

Haydar Aslan Degerli arkadaslar, her toplum kendi örf adetleri ve gelenek görenekleri ile vardir. Bu degerlerin yasam bulmasi için konustuklari dilleri vardir. Insan olmak için bu degerlerimizi korumak ve yasatmaktan geçer. Özelikle bir dilin asimle etmeye çalisan güçlere karsi kendi örf adet, gelenek görenekleri ve anadilini korumak ve savunmak kadar dogal baska ne olabilir. Bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Son dönemde 
Türk devleti ve Fettula Gülen dünyanin her tarafinda Türk okullari açiyorlar acaba neden, Türk devleti, Bulgaristan, Yoguslaviya, Arnavutluk ve orta Asya ülkelerinde vs.vs. Türk köklerine sahip çikmaya çalisiyor. Dillerini yasatmaya çalisiyor. Diger taraftan ülkemizden anadilimizi asimle etmek için yapmadiklari baski kalmadi. Eskide daha iyi Türkçe konusma yarisi dönemleri herkes hatirlar. Bu dönemde ben türküm diyenlerin sayisi çoktu ama buna ragmen karsi taraf seni Türk olarak görmüyordu.
Ben insanim açiklanmasi yetersiz kaliyor. Insan oglunun bazi görevleri oldugunu unutmamak gerekir. Avrupa da doganlara seslenmek isterim. Örnegin Fransa da dogmus olsan anne ve baban Fransiz vatandasi olsada, aile büyüklerinin dogum yerleri sebebiyle sana da yabanci gözü ile bakarlar.
Ayni zaman da sigorta numaralarinda anlasilmaktadir. Örnegin yabancilarin kodu 99 Ve her ülkenin bir numarasi var Türkiye'nin ise 208 dir. Senin burda dogman yeterli degildir. Bir çok ayirimci politikalara mahruz kalabiliyorsun burda dogdugun için geçmisini dilini ve kültürünü ve inancini untmayacaksin enazinda kökenim orijinalim budur demelisin insanim demek yetmiyor
6 saat önce, mobil ile · Begen · 3

Melek Ber Almanya,da cesitli millet ve uluslardan yakl. 194 dil konusulmaktadir.Her dilin ayri bi rmillet ve ulusa ait oldugunu düsünmeliyiz.Her insan kendine ait olan diline sahip cikar,cikmalidir.Bes kardesin besi ayni düsünmeyebilir,senin cocugun burda dogdugu icin senden ayri dili konusabilir,bundan sucu cocukta aramamak gerekir.Burada, uluslara mensup birinin kendi diline sahip cikmasindan bahsediyoruz.Asimile olan birininin cocuguna kendi ana dilini konusmamasi,ögretememesi üzücüdür ama kesinlikle ana dilini ,ulusunu unutmamalidir.Avrupada yasiyoruz hepimiz insaniz bir cogumuzun birden fazla kimligi var.Cocuklarimiz birden fazla dili konusmaktalar...ben kendi adima cok üzgünüm cocuklarima kürtce ögretemedigim icin ama yasaklardan dolayi bende bilmiyorum bu yaziyi kürtce yazmak isterdim........
5 saat önce · Düzenlendi · Begen · 1

Düzgün Aydin Bize unutturdular,önce geçmisimizi,sonra kendimizi dilimizi ve bir ülkemizin oldugunu ve bu ülkede anadilimizin kürkce oldugunu.
6 saat önce, mobil ile · Begen · 2

Cemal Cosar Yorumlari okudum kisa ve öz, kisaca Cemal öz arkadas bu durumu iyi yorumlamis ayrica eskiden bu olayin üstüne kimse durmuyordu benim bildigim kürmesliler solcuylardi oysaki birden ne olduysa kürmesliler hep kürtçülüge yönelip Apocu oldular 
5 saat önce, mobil ile · Begen · 3

Haydar Aslan Melek haklisin benim isaret etmek istedigim burda da dogmus olsan, kendi kültürüne ve geçmisine sahip çikmaktadir. Isaret ettigin gibi bu suç çocuklarin degil biz anne ve babalarindir. Evde kürtçe konusmadigimiz için haliyle çocuklarimiz anadilimizi ögrenmiyorlar. Bu bizdeki mili yönümüzdeki ve ulus bilincinin zayif oldugunu gösteriyor. Her millet kendi dilleriyle vardir. Bizler evde Türkçe konustugumuz için çocuklara Türkçe ögretiyoruz çaktirmadan asimlasiyon politigalara alet oluyoruz. Hiç olmasa bundan sonra uyanik olalim anadili yaninda baska dilleri de ögrenmelerine engel degildir.
5 saat önce, mobil ile · Begen · 2

Kudret Irmak Súrekli karsilasip ve tartísilan bi konu!! Tabiki insaniz ve hepimiz dúnyaliyiz..size kimin kizi veya oglusunuz soruldugunda dogal olarak anne ve babanizin ismini soylersiniz! ben en basitinden ornek vermek istedim..bana soruldugunda insanim dúnyaliyim herseyden ônce ve hemen kürt kökenliyim deme zorunlulugunu hisediyorum ki dogru olan bu.(bana göre).insan kendini nasil hisediyorsa öyle yasamali dogru!!fakat özünü unutmadan.
Arkadasin biri kurmesliler apocu olmus diyor..kendi diline kulturune sahip çikmak için apocu olmak gerekmiyor.butun kurtlerin apocu oldugunuda sanmiyorum (Kurmeslilerde)yoksa simdi daha çok farkli yerlerde olunurdu..

Eger biz bugün rahatça her konuyu tartisip kendimizi ifade ediyorsak ve kurduz diyebiliyorsak verilen mucadele ve bedeller sayesindedir altini çizmek isterim..
DILSIZ BIR INSAN INSAN OLAMAZ!!
3 saat önce, mobil ile · Begen · 2

Cemal Cosar Burda yorum istemissiniz herkes özgürdür düsünce ve fikirlerini sunmakta tabiki, ayrica devrimci mücadeleye saygimiz vardir kürtçe dilini hanginizin çocugu konusuyor ki??? Kendiniz bile unutmussunuz açik ve net olmak lazim. Özümüzü unutmamak adece kürtçe konusmakla alakali degil bunun yani sira çok örnekler vardir
Saygilar
2 saat önce, mobil ile · Begen

Caglayan Irmak yorumlara bakiyorum cok tuhaf dune kadar ve hala sosyalizimi savunanlar bugun kurt veya hangi ulustan olamayi ariyor tabiki her insanin bagli oldugu bir ulusu vardir bunu kabullenmek veya kabullenmemk ne anlamda olur onu bilmiyorum ben kurtceyide bilirim turkceyide zaten aldigim kulturde belli illahide kurdum demem sartmi sevgiler.
2 saat önce · Begen · 1

Rechtsanwalt-Avukat Ferhad Fevzi Dal belki bu konuda en anlamli sözü Sirri Süreya Önder söylemisti, kendisi aslinda türktür, ama kürtlerin meselesi cözülmedikce, bende kürdüm demisti...simdi kürt olmasina ragmen kürdüm dememek biraz o kisiyi bahtsiz birakmazmi? ayrica yine SSÖ söyle demisti, kürt Türkiyede hersey olabildi, basbakan bile oldu, kürt sadece kürt olamadi...bu anlamdada kürdüm demek önemli....Ahmet Kayada bu anlamda Kürdüm ölene kadar dedi, cünkü birazcik kürtlüge sahip cikti diye basina gelenler malum....yani kürt olmak kürdüm demek kürtlügü savunmak son derece önemli, sadece kürt oldugun icin degil...ama birde kürtsen ve bu hassasiyeti hisetmiyorsan, görmüyorsan, cok vahimdirki, Türkiye Cumhuriyeti asimilasyon politikasinin bir basari öyküsünün sonucudur...
yaklasik bir saat önce · Begen

Ballidut Tunceli Hmm!?