Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KÖPEK VE INSAN HAKLARI VE GÜVENCESI-HAYDAR ASLAN

Sayin okuyucular, yazinin basligini okuyunca böyle saçma yazimi olur diye tepki göstermis olabilirsiniz. Bir çogunuz hakli olarak,insan haklari dururken köpek haklari nerden çikti diye tepki göstermis olabilirsiniz.Bir çogumuz da insan haklari olmayan bir ùlkede, köpek ve hayvan haklarindan bahs etmek biraz saf ve aptallik olur.
Cag millattan yüzyilar önce, konu köpek haklari ve güvencesi.Köpek beslenirken ET'le birlikte SÜT ve yagli besin verilir. Köpegin hakki olan besindir bu..Avesta, Vandidad ( 13 . Bölüm )
AVESTA, Kutsal kitap demektir. Eski IRAN dini olan Zerdüstlügün Mukades kitabidir. Ayni zamanda Zerdüstlügün temel ilkelerini anlatan tek belgedir. AVESTA, 21 kitaptan olusmaktadir. 12.000 öküz derisine yazilmistir. Iskender'in isgal sirasinda yok edilen kitaplardan sadece YASNA, VISPARAD, ve VANDIDAD kalmistir. AHURA MAZDA'nin ( HÜRMÜZ )= Tanri demek, onalti mükemel toprak hakkindaki ifaselerinden birine Avesta denir.AVESTA, M.Ö . 1500'lerde yasamis olan, ilk ARYA din kurucusu Zerdüst, dininin kutsal kitabin adidir.
Bu kisa bilgileri verdikten sonra, Zerdüst'ün köpek ve hayvan haklarina tanidigi güvence, günümüz dünyasi ve ülkemizde insan haklari ile kiyasladigimizda konunun içerigi daha iyi anlasilmis olacaktir.Emekçi köpegin haklari, kutsal kitapta, gerekçesi ile birlikte hükme baglanir.Gerekçe açiklanirken söyle deniyor;
-Ey Zerdüst ! Ben HÜRMÜZ (Tanri ), Köpegi yarattim. Giyim kusamiyla, ayaginda ayakabisiyla ve keskin dislerinden olusan silahiyla birlikte, heran tetikte ve uyanik biçimde yarattim. Insan onu doyurmali ki o da onun malini, mülkünü saglamca bekleyebilsin. Ben HÜRMÜZ, köpegi, hirsizliga karsi koyacak özelikte yarattim bu dünyada. Kafasi yerinde oldugu zaman köpek bu özeligi gösterir. Insanlarin mallarini koruyabilir. En küçük sesle kim uyanabilir. Ey Zerdüst; Ne hirsiz, ne de kurt, köpegi uyandirmamayi basarabilir, ve evden bir sey götürebilir. Köpek kurdu öldürür, ezer, kovar, kar eritir gibi eritir.
( AVESTA, VENDIDAD Bölüm 13 ) Aktaran Turhan DURSUN Tabu can Cekisiyor DIN BU -III- eseri ( s. 155 )
Ilerki bölümlerde bu konuda köpegine bakmayan mal mülk sahibi üretici zararli çikmakta, kamuyu ilgilendiren yani da oldugunda dolayi, Köpegine iyi bakmayan, haklarina özen göstermeyen köpek sahipleri çok agir cezalarla cezalandirilir. Anlasildigi gibi köpegine iyi bakacaksin ki o da seni ve malini korusun yoksa tersi düsünülemez. Yaz, kis, sicak ve sogukta, gece sabahlara kadar, sagliksiz beslanen bir öpek , nasil malini mülkünü korusun.
Zerdüst'ün köpek hakki olarak ( Et, Süt,Yagli besinler ) tanidigi bu haklar,
ülkemizde insanlara çok görülmektedir. Türkiye'de Kapitalist ve zengin kesim disinda kim et yiyor. Yoksul halk bayramda bayrama yiyebiliyorsa ne ala.
Calisan emekçier ve isçiler, ayda bir kez et yerse büyük bir is ama ayda bir kez yemeyenler de var. Sayin Recep bey her agzi açildiginda ülkemiz büyüyor,
kalkinmada dem vurup duruyor. Peki adama sormzlar'mi, gelir dagilimi 'da büyüyormu. Yoksa kartellerin ve tefecilerin mi büyüyor.Kuskusuz ikincisi olan efendilerinizdir. Isçi sinifi ve yoksul halk, açlik sinirlari içersinde yasam mücedelesi verirken siz büyümede bahs ediyorsunuz. Ancak kendinizi kandirabilirsiniz halkimiz bunun bilincindedir
ZERDUST, tam bundan 1500 yil önce köpegin saglikli beslenmesini güvence altina aliyor ve uymayanlari cezalandiriyor.Köpegini döven insanlari da en agir cezalarla cezalandiriyor. Bizim ülkemizde ise, 21.nci.yüzyilda, çocuklar sagliksiz besin yüzünde hayatlarini yitiriyor. Kadin ve çocuklara sidet uygulaniyor, yasam kosulari yüzünden dolayi çocugunu, kimsesiz yurduna veren, bu kosular yüzünde çocugunu evletlik verenlerin hadi hesabi belli degildir.Sayin Recep bey bügüne kadar bir zengin, çocugunu kimsesizler yurduna verdigini duydunuzmu, elbette hayir onlar özel beslenir, özel egitilirler.
Kadina uygulanan sidet, asirlara dayanan ve Islam dininde ve devlet politikasi sonucu olarak, günümüze dek devam etmektedir. Kadina uygulanan sidet yüzünde hayatini kaybedenlerin sayisi belirsizdir.Sidet gören binlerce kadin siginma evlerine sigindiklari ve baslarina gelmeyen kalmamistir.
Kadin siginma evlerinde ve çocuk esirgeme yurtlarinda, genç yastaki kizlar tecavüz ve sidette mahruz kalirken ,sagliklari bozulan bu çocuklar, büyük depresiyonlar geçiriyorlar. Bu olaylari günlük burjuva basinda görmek mümkündür.Peki bu tecavüzcü ve sideti uygulayan serefsiz ve pisliklere verilen cezalar nelerdir. Bunlari kim kolluyor, kime güveniyorlar,yoksa devletin içinde kollarim var. Tabiki bu bir sistem olayidir. Baska türlü de düsünülemez.
Göstermelik ceza ve yargilanmalardan bel alarak, suc islemeye devam ediliyor.
Bütün bu olaylar yasanirken, birakin kadin ve çocuklarin saglikli beslenmesini,
can mal güvenlikleri olmadigi bir ülkede, insan ve hayvan haklarindan bahs etmek, biraz saf ve aptal olmak gerek.
Bu durum Kürtler açisinda daha vahimdir.Birakin insanlarin saglikli beslenmesinin güvencesi,basta tüm nsanlarin can ve mal güvencesi heran için tehlikededir.Kürtlere karsi savas ilan eden AKP.den medet ummak saflik olur.
Bu güvenceyi kim verezbilir, bu iktidar'mi verecek,kuskusuz hayir. Kürdistani kislaya çeviren bu zihniyet, on gün önce yasli genç demeden 35 cana kiymadimi,
her gün kürdistan daglarini bombalayarak Kürt halkina yasami zindana çeviren AKP, bu tutumundan vazgeçmelidir.
ZERDÜST'ün Köpeklerine tanidigi haklari, Türkiye cumhuriyeti kendi vatandaslarina çok görüyor. Son dönemlerde hayvan koruma dernekleri seslerini duyurmaya çalistilar, ama hayvana uygulanan sidet ve beslenme guvencesini, Türkiye cumhuriyetinde alamadilar.Hala sokaklar basi bos köpeklerle dolu. Bu konuda ZERDÜST köpegini basi bos birakanlari cezalandiriyor.
Emekçi köpegin, dövülmesi ve kötü besin vemenin cezasi AVESTA'da düsünülmüyecek derecede agirdir. VANDIDAD'in 13. bölümün devami söyle.
Zerdüst soruyor HÜRMÜZ ( Allah ) cevapliyor.
ZERDÜST – Ey gövdeler dünyasini yaratan! Ey kutsal varlik! Bir adam bir çoban köpegine kötü bir besin verse, ne tür bir suç islemis olur?
HÜRMÜZ=( Allah ) Birinci dereceden bir aile, bir kabile baskaninin önüne kötü besin çikaran kimsenin isledigi suç türünden bir suç islemis olur.
ZERDÜST– Ey gövdeler dünyasini yaratan! Ey kutsal varlik! Bir adam, bir ev köpegine kötü bir besin verse, ne tür bir suç i slemis olur?
HÜRMÜZ – Orta derecede bir aile,bir kabile baskaninin önüne kötü
bir besin çikaran kimsenin, isledigi suç türünden suç islemis olur.
ZERDÜST – Ey gövdeler dünyasini yaratan !Ey kutsal varlik! Bir adam,basibos bir köpege kötü bir besin verse, ne tür suç islemis olur?
HÜRMÜZ – Kapisina belirli bir din adami kiliginda gelen bir din
adamina kötü besin veren kimsenin isledigi suç türünden bir suç islemis olur.
ZERDÜST – Ey gövdeler düinyasini yaratan! Ey kutsal varlik! Bir
adam, bir köpek enigine kötü besin verse, ne tür bir suç isler?
HÜRMÜZ – Erdemli anne babadan olma, ergin bir delikanliya kötü besin veren kimsenin isledigi suç türünden bir suç islemis olur.
Sira cezalara gelir.
ZERDÜST – Ey gövdeler dünyasini yaratan! Ey kutsal varlik! Bir adam bir çoban köpegine kötü bir besin verse, bu adama verilmesi gereken ceza nedir?
HURMÜZ – Böyle suç için verilmesi gereken ceza: 200 kamçi ve 200 degnek sopa. Ötekiler de sirasiyla açiklaniyor.
Ev köpegine, kötü besin vermenin cezasi: 90 kamçi 90 degnek.
Basibos köpege kötü besin vermenin cezasi: 70 Kamçi 70 degnek.
Kötpek enigine kötü besin vemenin cezasi: 50 kamçi 50 degnek .

ZERDÜST'ün kulaklari çinlasin bizi duysa da gelse, 21.yüzyilda köpek kilik degistirdi. Bazi insanlar vardir ki köpekten ziyade köpek kesilirler. Köpek sahibine usaklik yaparken, kendi meslegi geregi bu isi yapar. Ihanetçi degildir. Sadik bir hayvandir. Gönül rahatligi ile malini teslim edebilirsin.Insan kiligina girmis, bazi köpekler vardir ki birak güvenmeyi sirtini dönemesin. Bu tip insanlar, kendi çikarlari için baskalarina usaklik ve köpeklik yaparaken, üstlerine , çok iyi köpek oldugunu kanitlamak için aslan kesilirler.
Biz Kûrtlerden bu tip köpekler, az çikmadi. Kendi sinifina ihanet eden, köpekler sinifina iltica eden, Köpek sayisini hatirlamiyorum. Ama yakin su günlerde parlamentoda üstüne karsi, nasil bir köpek ve usak oldugunu ispatlamak için saga sola saldirarak, aslan kesilmeye çalisan köpekleri hatirliyorum.Parlamentoda Kürt halkinin seçmis oldugu ,Millet vekillerine saldiran insan kilikli köpek ve usaklar, yarin efendilerinin de misyonlari bittiginde kime usaklik yapacaklarini simdiden iyi düsünmeliler. Bir gün kürt halkina nasil hesap vereceklerini simdide düsünmelerinde yarar vardir.
Son olarak,Emperyalis, kapitalist ülkelerde Insan haklari evrensel bildirisinde, konumuzla ilgili maddeler yer almasina ragmen,güvenceye uyan yok. Afrika'da ve daha dün SOMALI'de insanlar açliktan ölürken, Emperyalistler seyirci kaldilar. Ama petrol için, gözünü kirpmadan isga ve katliamlar yapabiliyorlar. ZERDÜST'ün köpegin iyi beslenmesinin güvencesini verierken 21. yüzyilda Emperyalistler, birakin köpegin iyi beslenme güvencesi ,insanlar acliktan ölürken ve açlik sinirlari içersinden yasam mücadelesi verirken onlar ,emekçilerin sirtindan milliyar dolarlar kasalarina aktarmaya devam etmektedirler. Emperyalist ve Kapitalist sistem çözum degildir ve olmayacaktir.
Insan hak ve özgürlükler, ancak gercek demokrasilerde olur.Insana saygi insanca olandir. usakça degil, herkesin yasalar karsisinda esit ve hür oldugu toplumlarda mümkündür.

09 / 01 / 2012