Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dünya güneş fırtınasının etkisi altında

Bugün dünyayı etkileyen jeomanyetik fırtına Pazar günü erken saatlerde güneşte meydana gelen patlamayı izliyor. Güneş fırtınasının etkilerinin Çarşamba günü boyunca da sürmesi bekleniyor.

Güneşteki patlamalar, güneşin atmosferinde depolanan manyetik enerjinin birdenbire serbest kalmasıyla oluşuyor.

Coronal Mass Ejection (CME – Koronal Kütle Atımı) adı verilen olay sırasında da, enerji yüklü parçacıklar uzaya yayılıyor.

Bu da dünya üzerindeki, elektrik enerji hatları, iletişim sistemleri ve uydu sistemleri gibi teknolojileri etkileyebiliyor. Kutuplara yakın noktalarda uçan uçaklar da güneş fırtınasından etkilenebiliyor.

Güneşten dağılan parçacıkların bir başka sonucu da “Kuzey ışıkları”nın olağan bölgelerin daha güneylerinde de görülebilecek olması.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nden (NASA) bir sözcü, uzmanların güneşteki patlamanın beklenen etkileriyle ilgili çalışma yaptıklarını ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan 6 astronotun güneşten yağan parçacıklardan kendilerini korumak için birşey yapmalarına gerek olmadığı sonucuna varıldığını bildirdi.

1972 yılında güneşteki bir patlama ardından oluşan jeomanyetik fırtına yüzünden, ABD’nin Illinois eyaletinden yapılan tüm şehirler arası telefon konuşmalar kesilmişti.

1989 yılında da, bir başka güneş fırtınası Kanada’nın Quebec eyaletinde 6 milyon kişinin elektriksiz kalmasına yol açmıştı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne bağlı Uzay Hava Tahmini Merkezi sözcüsü, bu sonuncu güneş patlamasının sonuçlarının fazla büyük olmayacağını kaydetti.