Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Zaxgê baraja kurban edilecek

barajlarMunzur Vadisi’ne yapılmak istenen barajlar ve hidroelektrik santralleriyle (HES) birlikte kültürel soykırıma uğratılmak istenen Dersim’de, halkın kutsal saydığı mekanlar ve su kaynakları da zarar görecek.

 

Pülümür Vadisi’nde yapılması planlanan 4 ayrı HES ile Pülümür Barajı vadide bulunan birçok canlı türünü tehdit ederken, Alevi inancı için kutsal olan Zaxgê Şelalesi’ni yok edecek. Dersim halkının içme suyunu sağlayan Zaxgê Şelalesi’nin koruma altına alınmasını isteyen Munzur Doğa Aktivisti Sözcüsü Cihan Yüksel, doğa harikası olan şelalenin Kızılbaş Alevi Kürtleri için kutsallık arz eden mekanlardan bir tanesi olduğunu ifade etti. Yüksel, Saran Holding tarafından ihalesi alınan Pülümür Barajı’nın yapılmasıyla onlarca yerleşim yerinin haritadan silineceğini belirterek, insanlar ile birlikte vadide hayat bulan birçok endemik bitki ve hayvan türünün de yok olacağının altını çizdi.

 

‘Zaxgê kutsaldır’

 

Yüksel, “Alevi inancında bizlerde akan her su kutsal sayılmaktadır. Su temizliği, saflığı ve berraklığı dile getirmektedir. Zaxgê Şelalesi de bizim için kutsal sayılmaktadır. Bu şelalemiz, yapılacak baraj ile yok olup gidecek. Bundan dolayı barajların yapılmamasını ve projelerin hayata geçirilmemesini halkımız ile birlikte istemediğini defalarca dile getirdik ve alanlara indik. Ancak AKP’nin doğaya karşı olan tutum ve siyaseti herkesçe bilinmektedir. Dersim coğrafyası tümden insansızlaştırma politikasını güdüyor. Şuan köylüler buna müsaade etmezse de baraj yapım projesi yine gündemlerindedir. Pülümür Barajı Dersim halkını da susuz bırakacaktır” diye konuştu.

 

‘Dersim’i felaket bekliyor’

 

Dersim Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Kasun ise, kentin su ihtiyacını karşıladıkları Zaxgê Şelalesi’nin baraj yapımı ile birlikte yok edilecek olması nedeniyle Dersim’in susuz kalma riski ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Kasun, “Zaxgê Şelalesi kentimize ve doğamıza hayat veriyor. Şuan kentin su sorunun büyük ölçüde bu şelaleden karşılıyoruz. Pülümür Barajı ile birlikte kentin içme suyu da kesilecek; çünkü Zaxgê Şelalesi diye bir şey de kalmayacaktır. Her ne kadar baraj projelerindeki ısrar sürse de bizler ve halkımız barajlara karşı tavır sergiliyor. Burada yaşayan insanlara ait olan bir suyun önüne set çekmeye hakları yoktur bu hakkı da kimse o holdinglere vermiyor” diye belirtti.