Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Rehber kitabı Rough Guides'dan 'Dersim' skandalı

LONDRA - Dünyaca ünlü Rough Guides adlı rehber kitabı bir skandala imza attı. Marc Dublin ve Terry Richardson tarafından kaleme alınan kitabının 12 bölümden oluşan Türkiye tanıtımında birçok bölge ayrıntılı bir şekilde yer verilirken, Dersim bölgesinden tek bir kelimeyle bile bahsedilmemesi, üstelik de haritada verilmemesi dikkat çekti.

 

Barajlar yüzünden doğa güzelliği yok olmayla karşı karşıya olan Dersim’e sansür bu kez dünyanın en çok satan turistik rehber kitaplarından Rough Guides tarafından geldi. Dersim katliam mağdurlarıyla konuşmak üzere ABD’den gelen avukat Barry Fisher söz konusu kitabın Dersim bölgesinden hiç söz etmediğini fark etti.

 

Türkiye’yi tanıtan Rough Guides kitabını Los Angeles’den aldığını anlatan Fisher, 752 sayfadan oluşan kitabın tüm sayfalarını teker teker incelemiş. Kitapta Dersim bölgesine bir bölüm ayrılması bir yana haritada bile yer verilmediğini fark ettiğini söyleyen Fischer, skandala ilişkin şu tepkiyi gösterdi:

 

“Şu anda elimde tuttuğum kitap bir Türkiye rehberi. Belki Türkiye yetkililerinin onları ikna etmesi sonucunda görülen çok açık bir gerçek var. Bazı kentler ve bazı yerleşim yerleri tamamen haritadan silinmiş. Haritada görünmüyor. Haritada Türkiye 12 bölgeye ayrılmış durumda ve özellikle Elazığ’ın yukarısında Tunceli görülmesi gerekirken orada olmadığını fark ediyoruz. Kürtler bir çok yerde silinmişler, görünmüyorlar.”

 

Munzur dağları, akarsuları ve ovalarıyla turistik bir coğrafya olan Dersim’e rehberde yer verilmemesinin düşündürücü olduğunu söyleyen Fischer “12 bölümden oluşan kitapta aramadığım yer kalmadı, ne haritada var, ne de tek bir bölüm ayrılmış. Tamamen haritadan silinmiş, bunda Türkiye’nin dünden bugüne Dersim’de uyguladığı politikaların da etkisi olsa gerek” dedi.

 

Rehber kitaplar dünya çapında ün yapan Rough Guides’ın Dersim’i yok saymasını okuyucularına nasıl izah edeceği merakla beklenirken, avukat Fischer ise “Meğer ben Türkiye’de hiç var olmayan bir bölgeyi görmeye gelmişim” diyerek skandalı ti’ye aldı.

ZEYNEP KURAY -ANF