Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Festivalin şiarı “Dersim’e geri dön”

Bu yıl 11.’si yapılacak olan Munzur Kültür ve Doğa Festivaline ilişkin bir açıklama yapıldı.Dersim Belediye Encümen Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı açıklamayı Başkan Edibe Şahin okudu.11. Munzur Kültür ve Doğa Festivali çalışmalarının demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve belediye başkanlarıyla sürdürüldüğünü kaydeden Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Bu amaçla bir çerçeve belirledik. Programımızı ilçelerimizle ortaklaşarak, birbirine kesmeyen ve birbirine güç veren bir anlayışla hazırlıyoruz. İl merkezinde yoğun bir programdan ziyade sade ama etkili bir program hazırlıyoruz” dedi.

Festival şiarına ilişkin de bilgi veren Şahin, “Şiarımız dağların anahtarı, evliyaların diyarı özgürlüğün ve ateşin kadim toprakları, arınmaya, yaşatmaya ve özgürleşmeye Dersim’e geri dön olarak belirlendi. 11 yıldır hep geri dönme, yaşama yaşatma üzerine gidiyor. Ve ne yazık ki 11 yıldır da güncelliğini yitirmedi. Kentimiz göç veriyor. Sene başında nüfusumuzdan 6 bin kişi eksildi. Doğamız, dilimiz, kültürümüz ve inancımız hala tehdit altında; hala yok sayılmakta. Türkiye’nin de temel meselesi olarak önümüzde durmakta” diye konuştu.

Festival kapsamında panel, dinleti, sergi gibi etkinliklerin yer alacağını kaydeden Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Bu seneki festival programındaki en büyük değişiklik mekanlar konusunda oldu. Festivali iç mekanlardan çıkardık. Söyleşi ve panellerde de dış mekan kullanacağız. Bu mekanlar Yer altı Çarşısı üstü, Kışla Avlusu ve Stadyum olacak. Tema olarak çevre, kadın, inanç, toplu mezarlar ve siyasal süreç belirlendi. Bu ana temalar üzerinden yozlaşma, cemaatleşme, karakollaşma ve toplu mezarlar konusu işlenecek” şeklinde konuştu.

Konserler bölümünde yerel sanatçılara ağırlık verileceğini de ifade eden Dersim  Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Yerel sanatçılara ağırlık verilecek ancak Dersim’in dostlarını unutmayacağız” dedi.

Festival toplantılarının büyük bir olgunluk ve birliktelikle sürdürüldüğünü kaydeden Şahin, bunun sürekli olması konusunda da hemfikir olduklarını söyledi.

Şahin, program konusunda da panelist ve sanatçılarla görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.