Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ozan Vicdani Yaşamını Yitirdi

Efsanevi halk ozanı Ozan Vicdani, yaşadığı Almanya’nın Hamburg kentinde hayatını kaybetti. Gırtlak kanserinden dolayı 11 yıl önce ameliyat olan Ozan Vicdani, dün sabaha karşı hayata gözlerini yumdu. Hamburg kentinde yaşayan Ozan Vicdani (Zeynel Sönmez), dün sabah saat 06:00 sularında hastalığından dolayı rahatsızlandı. Hamburg Altona hastanesine kaldırılan Ozan Vicdani, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Ozan Vicdani saat 07:25’de hayata gözlerini yumdu. Ozan Vicdani’nin naaşı, cenaze işlemleri yapıldıktan sonra en geç Cuma gününe kadar memleketi Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı Kaşanlı köyüne götürülecek. Ozan Vicdani için taziye dünden itibaren, Hamburg’ta faaliyet yürüten Alman-Kürt Dostluk Derneği’nde (Steindamm 62 -Hamburg) kabul ediliyor.

‘Üç günlük ömürdür dünya’

Ozan Vicdani, 1941 yılında Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı Kaşanlı köyünde, altı çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelir. 5 yaşına kadar mutlu olduğunu söyleyen Ozan, Maraş Katliamı’nda 16 yakınını yitirir. Ozan Vicdani, bu katliamın hem tanığı hem de mağduru olan bir halk ozanıydı. 12 Eylül darbesinde, yoğun işkenceye maruz kaldı, 8 ay cezaevinde tutuklu kaldı.

Yaşamına ilişkin sorulara verdiği yanıt, Onun dünya görüşünü anlamak açısından önemli: „1941 yılının şubat mı, mart mı bilinmez ayların birisinde doğmuşum. O günden bu güne kadar bu zalim dünyada geziyorum. Zaten insan için dünya üç günlük bir ömürdür. Bir gün doğarsın bir gün yaşarsın bir gün de ölürsün. Yaşam günü biraz uzun bir gündür. Bu uzun günü yaşarken gördüklerimi anlatmaya çalışacağım.“

Yükü aşktı yorulmadı hiç

Yaşamı trajedilerle geçen Ozan Vicdani, yine de yorulmadı, zalime karşı mücadelesini sürdürdü. Şiir ve deyişlerinin konusu da; yaşam, dünya, özlem, mücadele vb. oldu.

„Bu yurt o yurt değil tütmüyor ocak,
sohbeti ısıtan köz orda kaldı,
yollar hep harabe, kervan soyuldu,
bulunmaz arama zorda kaldı,
Uğraşma Vicdani ölü dirilmez,
Yükü aşk olanlar asla yorulmaz,
Vatansız olanın derdi sorulmaz,
Aç kalsa da gülen yüz orda kaldı...“

Saz çalmayı çocuk yaşlarında öğrenen Ozan Vicdani, döneminin ozanlarıyla kentlerde, köylerde konserler verir. Vicdani ismini de bu sırada alır. Türkiye İşçi Partisi’ne üye olduğu zamanlarda, her ozan bir isim almaktadır. O da, parti gecelerine Vicdani ismiyle katılmaya başlar ve 1966 yılından bu yana Ozan Vicdani olarak gönüllerde taht kurar.

Ozan Vicdani, 70 yıllık ömrüne yasaklanan onlarca kaset yaptı ve 500’e varan şiiri sığdırdı. Şiirlerini ‘Yaşlandıkça Güzelleşen Aşk’ kitabında topladı. 12 Eylül darbesinin ardından ancak üç tane kasetini kurtarabildi.

11 yıl önce geçirdiği bir ameliyattan dolayı ses telleri kesilen ve deyişleri söyleyemeyen 6 çocuk babası Ozan Vicdani (Zeynel Sönmez) bir oğlunu Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yitirdi, bir kızı da halen Kürdistan dağlarında gerilla olarak mücadele ediyor.

Y.ÖZGÜR POLİTİKA/HAMBURG