Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dernek Başkanımızın Özgür Politika Gazetesinde Çıkan Röportajı

  “Ulusal kimliğinde Kürt ve inancında Alevi olan köyümüz, tarih boyunca bölgemize karşı sürdürülen haksız baskılardan her zaman nasibini almıştır” diyen Kurmeşliler Derneği Başkanı Ayfer Ber, ne olursa olsun neşeli ve canlı insanlığımızı hep koruduk diyor.
Kurmeş Köyü, Dersim’in Pertek ilçesine bağlı, yaklaşık 200’e yakın haneden oluşan bir köy. Kışı sert, yazı sıcaktır Kurmeş Köyü’nün. 1990 yıllarından bu yana mezraları yakılmış, yıkılmış, evleri boşaltılmış, halkı sürgün edilmiş bir köy. Zorunlu göç sonucu Avrupa’nın her bir köşesine savrulan Kurmeşliler, kendi topraklarından uzak, fakat bir o kadar da özüne gönülden yakın bir halk. Avrupa’dakiler Kurmeş Derneği’nde tanışıyor ve buluşuyorlar. Stuttgart’taki Kurmeşliler Derneği’nin Başkanı Ayfer Ber ile ile dernek hakkında görüşüyouz.

Bize Kurmeş Köyü’nü kısaca tanıtabilir misiniz?
Kürtçe bir terim olan Kurmeş, ‘siyah fes’ anlamına gelir. 200 haneli köyümüz hakkında malesef kesin yazılı bir tarihçemiz yoktur. Sözlü aktarılan tarihimize göre bildiğimiz, yöremizde sırasıyla Huri- Mitanni, Urartu, Med, Pers, Artaksiad, Sasani, Bizans ve Arap dönemleri yaşanmış ve 1200’lü yıllarda Kurmeşliler, Kermanşah’dan gelmiş ve Dersim bölgesine yerleşmiştir. Ulusal kimliğinde Kürt ve inancında Alevi olan köyümüz, tarih boyunca bölgemize karşı sürdürülen haksız baskılardan her zaman nasibini almış ve köyümüzden yoğun göçler yaşamıştır. Fakat uzun süren bir araştırma sonucu köyümüzden göç edenlerin bugün yaşadıkları Sivas, Malatya, Erzincan, Kayseri, Gümüşhane gibi illere bağlı köylerde yaşadıklarını testip ettik. Tek tek köylerin isimlerini resmi web sitemizde bulabilirsiniz. Bu zorunlu dağılma sonucu ise sosyal ve akraba ilişkilerinden kopuk bir hayata geçen köylülerimizi tekrar biraraya getirmek, onları birbirleri ile tekrar buluşturmak bizim Kurmeş Derneği olarak görevimizdir.

Kürmeşliler Derneği başkanısınız, bu dernek hangi ihtiyaçtan dolayı kuruldu?
Ben iki dönemdir derneğimizin yönetiminde yer alıyordum ve 7 aydır Kurmeş Derneği başkanıyım. Derneğimiz yaklaşık 5 yıldır Avrupa’da kurulan bir yöre derneği olarak aktif faaliyet yürütmektedir. Fakat bizler sıradan bir köy derneği değiliz. Kendi araştırmalarımıza göre bugün yurtdışında yaşayan Kurmeşliler, 1500-2000 civarındadır. Kimileri Almanya’ya 1960 yıllarında göçmen işçi olarak gelmiş, kimileri ise bölgemizdeki yoğun askeri ve siyasi baskılardan dolayı buralara gelmek zorunda kalmış. Kimileri 1980 askeri darbesi sonucu, kimileri ise 1990 yıllarında Kürt Özgürlük Hareketi’nin ve Devrimci Hareket’in gelişmesiyle birlikte yöre insanları üzerinde artan devlet baskılarına maruz kalıp bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Bizi yan yana getirip örgütlü kılacak, boşaltılan köylerimizde halen yaşayan insanlarımıza destek olmak, Avrupa ve ülke metropollerinde birbirinden kopuk yaşayan Kurmeşlilerin yardımlaşma ve dayanışma iradelerini canlı tutmak, birlik ve beraberliğimizi korumak ve geliştirmek, bununla birlikte gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak için Kurmeş Derneği’ni kurduk. Derneğimizin üye sayısı bugün 170’dir. Üyelerimiz büyük bir oranda kadın ve gençlerden oluşmaktadır. Kadınların sosyal ve siyasal alana akif atılması, gençlerin de kendi kimliklerine sahip çıkarak kendi kültürlerini yaşatmaları çok güzeldir.

Kurmeşliler Derneği’nin şu ana kadar gerçekleştirdiği projeleri bize kısaca anlatabilir misiniz?
Derneğimiz kuruluşundan bu yana 4 yıldır Almanya’nın Rüdesheim kentinde Kurmeş Şenliği’ni düzenliyoruz. Bunun yanında devrimci tutsaklarla yardım kampanyaları, yoksullara giyecek, hastası olan veya cenazesi olan insanlara maddi yardım, topladığımız 15 bin Euro’luk yardım bütçesi ile köyümüzde bulunan Ağbaba türbesine yaptırdığımız duvar, köyümüzün yol yapımı için yaptığımız çalışmalar, cem, bağlama, düzenli esnaf ziyaretleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü kutlamaları, 21 Mart Newroz kutlamaları ve benzer çalışmalara imza attmıştır. Bizler, bir köy Derneği olsak da bölgemizdeki Avrupa ve ülkemizdeki hiç bir sorundan kendimizi ayrı tutmuyoruz. Bizler Dersimliyiz ve Dersim’de yaşanan gerçekler, yaşanan sorunlar, acil çözülmesi gereken sorunlardır. Bizler gerçekten yana, inkara karşı, esas istikrarlı ve tutarlı çalışmalar ile özümüze ve kültürümüze bağlı bir kurum olmaya önem ve değer veriyoruz.

Önümüzdeki dönemde planladığınız projeler var mı?
25 Aralık Stuttgart, 26 Aralık Duisburg, 27 Aralık’ta ise Wiesbaden kentinde köylümüz olan başarılı Kürt yönetmeni Kazım Öz’ün “Şavaklılar” filminin gösterimini yapacağız. Mart 2010’da Almanya’nın Köln kentinde gençlik şenliğimiz gerçekleşecek. Mayıs 2010’da kadınlar ile haftasonu toplu buluşmaları planlıyoruz. 2010 yılında 5.Kurmeş Şenliğimizi köyümüzde organize etmeyi planladık. Şenliğimizi Dersim’de gerçekleşecek olan 9. Munzur ve Doğa Koruma Festivali’nden 3 gün sonra yapacağız. Amacımız orada yaşayan köylülerimize moral ve maddi destek sunmak ve dünyanın değişik yerlerinde yaşayan köylülerimizi ve dostlarımızı bir araya getirmektir.

Bilindiği gibi Kurmeşliler çok canlı bir yöre halkıdır ve siz kurum başkanı olarak bir çok ilginç olaylarla karşılaşmışsınızdır. Yaşadığınız ilginç bir anınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Evet çok haklısınız. Bizler çok neşeli ve canlı insanlarız. Ne olursa olsun hiç birşey keyfimize engel değil. Ben kurum başkanı olarak çok fazla ilginç olayla karşılaşıyorum. Aklımda en taze kalan olay ise geçen 4. Kurmeş Şenliği etkinliğimizdeki panel sırasında oldu. Panelin konusu Türkiye devleti, Kürt sorunu ve Aleviler. Panele katılım yoğundu. İnsanlar küçük bir odada sıkışarak oturup panelistleri dikkatli dinliyordu. Biri terini siliyor, diğeri yanındakini “ne diyor, tam anlamadım” diye dürtüyor, bir diğeri ise kısa boylu olmasından kaynaklı kalabalık içinde boynunu yükseğe tutarak, panelisterlin yüzlerini görmeye çalışıyor. Böylesi bir atmosferde birden odanın tahta kapısı “cııız” diye açıldı. Kapının aralığından kafasını bizim bir görevli köylümüz odanın içerisine soktu ve panelde ön sıralarda oturan ve konuşmaları dikkatli dinleyen diğer bir köylümüze megafonda konuşurcasına “Heeey, sen bir gelsene bir, mangalı yakacağız, etler daha pişmedi ha!. Yemek yiyecekler” diyerek, panelistlerin sözlerine dalmış kişiyi göreve çağırdı. O anda hepimiz birden o dalgın halimiz ile trene bakar gibi kapıya doğru baktık. O anı kameraya çekmeyi çok isterdim. Ben de böyle şeylere fazla alışık değilim, olayı fark edince kendimi tutamadım ve insanların o baygın baygın ve bir o kadar da şaşkın bakışlarını görünce, gülmeye başladım. Tabiki bu da insanların dikkatini çekmiş olmalı ki (ben kapıya yakın oturuyordum) birden gözler bana doğru döndü ve az önceki tren tekrar geçti. Çok ama çok güldük. Ayıptır diyeceksiniz. O anda gel de sen gülmemek için sık dişlerini. Çok hoş bir andı. Düşünün, köylümüz öyle ciddiye almışki işini, içerdeki insanların kalabalığı onu hiç etkilemedi. Bu güzel anı unutmam. İnsanlarımız çok temiz kalpliler, insanlarımız çok sempatikler ve bu gibi gülünç anları kurumumuzda çok yaşıyoruz. Bu da bizlere güzel dostluklar, hoş sohbetler ve güzel anılar yaşatıyor.

www.kurmesliler.com isminde güncel bir siteniz var. Bu sitenizde üyelerin özel, tanıtımları, yöre fotoları ve videoları da bulunmaktadır. Niçin bu gibi özelliklere önem veriyorsunuz?
Sitemiz, kurumsal çalışmalarımızın ana göstergesidir. Siteyle tüm dünyadaki insanlarımıza ulaşma şansımız çok yüksek. Site yöneticilerinden eski başkanımız Ali Haydar ve yazarlarımızdan Ahmet Pelda’nın emeği çok büyüktür. Resim, video, düğün, nişan fotoları, eski nostaljik fotolar ve hatta aile albümleri sitemizde yer almaktadır. Çok güzel bir birikimdir. Sadece fotolar değil, düğün ilanları, duyurular, köyümüz ile ilgili güncel haberler, ziyaretçi defteri, güncel ülke haberleri, yazarlar köşesi vs… Sitemiz herkesin kendisini bulabileceği bir özeliği taşıması için özen gösteriyoruz. Sitemizde en çok tıklananlar arasında video görüntüleri, düğün ilanları ve en önemlisi ana sayfadaki yazıların okunmasıdır. Bu da doğru ve güzel bir iş yaptığımızı gösteriyor. İnsanlarımız, kendileri yazı yazmasalarda siteyi mutlaka ve düzenli takip ettiklerini yaptığımız ikili görüşmelerden, toplu sohbetlerden çıkarıyoruz. Ayrıca az önce belirttiğim gibi köylülerimiz, ülkenin ve Avrupa’nın her bir köşesine savrulmuştur. Bizler bu insanlarımızı, eski komşuları, köylüleri ve akrabaları ile sitemiz üzerinden yıllar sonra tekrar buluşturuyoruz. Nostaljik foto arşivimiz sayesinde bir çok köylümüz kaybettikleri akraba, dost ve komşularını tekrar bulabiliyor, buluşabiliyor. Bu çok güzel bir olaydır. Yıllardır ölü bilinen, kayıp bilinen, unutulmuş bilinenler sitemiz sayesinde tekrar bulunuyor.
Bizler, Kurmeşliler Derneği olarak kurumsal çalışmalarımızı tüm yönetici ve katılımcı arkadaşlar ile kollektif yürütmekteyiz. Bu bizim özelliğimizdir. Başarının sırrı kollektif çalışmadır. Ben sizin aracılığınızla bir kez daha etkinliklerimize katkı sunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Kollektif çalışmamızın daha da büyüyeceğine olan inancımla herkesi gönülden selamlıyorum.

Ayfer Ber kimdir?
l Ayfer Ber, 1974 yılında Kurmeş Köyü’nde dünyaya geldi. Ortaokulu bitirdikten sonra Almanya’ya yerleşen Ber, Köln’de Realschule’yi (ortaokul) tamamlar. Ayfer Ber, 15 yaşından beri çeşitli demokratik kitle örgütlerinde, halkevi kurucu yöneticiliğinde, insan hakları komitelerinde, Cumartesi Anneleri Komitesi’nde, çeşitli Kadın platformlarında yer aldı. Ber, 1994 yılında Ankara’ya yerleşir. Ankara’da İHD ve Kalaba Halkevi’nde görev alan Ayfer Ber bir çok tutuklanma, kısa süreli hapis cezası ve düzenli polis baskısı ile karşı karşıya gelir. 1998 yılında tekrar Almanya’ya dönen Ayfer Ber, Almanya’nın Stuttgart kentinde yerel radyoda Türkçe yayın yapmaya başlar. 6 Kardeşli bir ailede yetişen Ayfer Ber’in büyük ağabeyi halen Kandıra F Tipi Ceza Evi’nde tutukludur. 12 senedir Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşamakta olan Ayfer Ber, bir kitap dağıtım firmasının internet bölümünde çalışıyor.

NİHAL BAYRAM/MAINZ(Özgür Politika)