Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Onur Döner Produktion'u Ziyaret Ettik

Onur Döner Produktion'u Ziyaret Ettik

DSC 1989

30 Ağustos 2014 yılında yeni binasında işletmeye başlayan Onur Döner Produktion'u ziyaret ettik. Almanya'nın Badenwürttemberg Eyaletinin Karlsruhe kentinde uDSC 1992zun yıllardır imalat ettiği kaliteli döner ile tanınan Onur Döner Produktionu Ağustos 2014 yılından itibaren yeni binasına taşınarak işletmeye devam etmektedir. Bizde Onur Döner'in bu başarılı çalışmalarını yerinde incelemek ve okuyucularımızla buluşturmak amacıyla şirketi bizzat ziyaret ederek gerek iş çalışmaları ve gerekse bu sektördeki sorunlara dair işletme sahiplerinden sayın Hasan Banguş ile sohbet ettik.

47 personelin çalıştırıldığı Onur produktionda günlük 5 ton döner imalat edilmektedir. Almanya'da Döner adının yasal olarak bu işletmelerde kullanılamadığını bu anlamda da zorluk yaşadıklarını belirten Banguş, Döner sektöründe imalat yapan şirketlerle sorunlarımızı çözme noktasında da bir birliğin ve örgütlenmenin oluşmadığını oluşturulamadığını bu nedenle dağınık ve sahipsiz bir sektör olduğunun altını çizerek mutlaka tüm Almanyada döner şirketlerinin bir araya gelerek örgütlenmeleri ve kaliteli elemanla bu sektörü dahada ileriye taşımaları gerektiğini belirttti.

Döner Sektörünün henüz Almanya'da resmi anlamda tanınmaması bu alanda mesleki eğitimlerin olmaması et kesim işinde mesleki becerisi ve diplomalı eleman bulmanın çok zor olduğunu ve bu nedenle de sıkıntı yaşadıklarını belirten Banguş bu sorunun aşılması halinde işyerlerinde meslek yapabilecek gençlerede imkan tanınabileceğini ve daha kaliteli et buna bağlı olarakta döner üretilebileceğini belirtti.

Tüm Almanya'da döner sektörlerinde 4 milyonu aşan bir iş gücünün oluştuğunu ve bunun giderek büyüdüğünü belirten Banguş ama ne yazık ki resmi başvurularda Döner adının kullanılmamasının üzücü olduğunu bu konuda kimseninde yardımcı olmadığını dolayısıyla bu sektörün farklı adlar altında tanınmasının da doğru olmadığını belirtti.

Bu sektördeki  sorunlarada değinen Banguş hele hele biz Kürt toplumu olarak her alanda olduğu gibi bu alanda da tutarlı bir çalışma izlemiyoruz diyerek kendi insanlarının dahi bu işletmeye sahip çıkmadıklarını kendilerinde döner almadıklarını bununda aslında özelden ziyade sadece siyasetteki dağınıklık ve toplumun diğer alanlarındaki dağınıklıktan farklı olmadığını belirterek eğer bizler birbirimize sahip çıkmazsak nasıl bir gelişme sağlayacak ve nasıl birbirimize güveneceğiz eleştirisini de yaparak her toplumda olduğu gibi Kürt toplumununda artık tutarlı ve süreklilik arzeden çalışmalar içerisinde olması gerektiğini söyledi.

İşletmenin çalışma bölümlerini gezdikten sonra işçilerle de sohbet etme sorunları hakkında bilgilenme şansı bulduk. Döner imalat eden bir yerde olupta döner yemeden gelmemek olmaz elbet,bizde bizzat Hasan Banguş'un kendisinin hazırladığı dönerden tadarak ziyaretimizi bitirdik..Onur Döner Produktionu sahiplerinden Sayın Hasan Banguş ve bizlerle ilgilenen şirketi tanıtan gezdiren sayın Halil Baysal'a teşekkür ediyoruz...

DSC 1991DSC 1994

DSC 1996DSC 1997

DSC 1998DSC 2000

DSC 2001DSC 2007

DSC 2003DSC 2005

DSC 2009DSC 2020

DSC 2025DSC 2024

DSC 2028DSC 2035

DSC 2037DSC 2041

DSC 2045onurlogo