Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

5.Dersim Kültür Festivaline Renk Kattik

Bu yıl Frankfurt kentinde yapılan ve iki gün süren 5’nci Dêrsim Kültür Festivali sona erdi. Zengin bir kültür programı ve verilen siyasi mesajlarla geçen festivalde, Kürt sanatçıların seslendirdiği kurmancî ve kirmanckî (zazakî) şarkılarının yanı sıra Dêrsim kültürüne ve inancına ait motifler sergilendi. Festival, birçok kurum temsilcisi de katılarak, mesajlar verdi. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Demir Çelik, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat, Asuri Dernekleri Federasyonu başkanı Şabo Akgül Hediko, Almanya Kürt Dernekleri Federesyonu(YEK-KOM) Eşbaşkanı Hamdiye Akbayır, MLKP temsilcisi Yaşar Agirî, birer konuşma yaptı.


Yapılan konuşmaların ardından festival, zengin kültür programıyla devam etti. Dersim halk oyunları “sımsım” gösterisi sunulurken, Mainz’den gelen Tiyotro Domene Dêrsim çocuk grubu da, bir oyun sergiledi.

Sanatçılar, Comert, Ali İhsan Doğan, Deniz Deman, Ayşe Şewaqî, Şengül Pak, Ozan Zamanî, Lale Koçgün, Zele Mele, Ahmet Aslan,  Mehmet Akbaş, Serdar, Ali Baran da, sahne alarak, şarkılarını seslendirdiler.  Festival,  sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

5.Dersim Kültür Festivalinde hersene olduğu gibi bu senede Kurmeş dernegi olarak yerimizi aldık. Dernek adına açtığımız standımız yoğun ilgi gördü,standımızda yöre kıyafetlerimizi el örgüleri,halı,cacım,yastık, heybe vb. el yapımı şavaklılara has kültür değerlerimizin yanı sıra taze peynir ve salamura peynirde bulundurduk. 

Kurmeş derneğinin standında çalışan destek veren tüm köylülerimize teşekkür ediyoruz.Peynirin hazırlanmasında başta Polat Durmuş ve Hasan Banguş, yufka ekmekler icin Çayan Top  ve çadırımızın kurulmasında yardımcı olan İbrahim Yılmaz,Feti Top (kure Veysel) olmak üzere YK üyeleri Sevinç Gürbüz ve Zeynep Yılmazın tüm etkinlik boyunca Standa yardımcı olmaları,bunlara sonradan katılan Fırat Güner, YK üyemizTülay Özçelik,Ekrem Durmuş,YK üyemiz Düzgün Aydın, YK üyemiz Gönül Durmuş, Gürkan Gayer ve tüm diğer köylülerimize katkı ve dayanışmalarından ötürü ayrıca teşekkür ediyoruz.