Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KADINLARLA KURMEŞ ŞENLİĞİNİ KONUŞTUK

 

Kurmeş şenliği konusunda görüşlerinizi söylerseniz çok sevineceğim.

 Şenliğin bu boyutta olacağını hiç tahmin etmiyorduk. Düşündüğümüz, 100 veya 200 insan bir araya gelecek, birlikte müzik dinleyecektik. Şenliğin ilk başında, dozerin gelip şenlik alanını düzenlemesi, ardında 6 kamyon dolusu mucurların şenlik alanına dökülmesi, kocaman bir müzik sahnesinin kurulması, senlikten önce iki kamyon  dolusu sandalyelerin gelmesi, köyün iki defa  ilaçlanması, akşam yanmayan lambalara yeni ampullerin takılması, insanların birbiri ile kaynaşması farklı bir şeylerin olabileceğini tahmin etmeye başladık.

 Bizim hatamız, bu konuyu önceden özellikle kadınlara detaylı bir şekilde anlatmadığımız da kaynaklana bilir.
Anlatmaya anlatıldı. Bu kadar insanın gelebileceğini tahmin etmemiştik. Bize defalarca söylenildi. Kim ne istiyorsa istediği satabilir demesine rağmen içimizde iki üç kişi cesaretli çıktı. Yaptıkları işten zararlı  çıkmadılar.

 Gelecekte şenliklerin böyle olacağı için, şimdi de tedbirinizi alınız.
Mesele maddiyat değil, adamın biri bizim yaptığımız halı, kilim, keçe,çorap vs. eşyaları dışarıda alıp bizim köyde satmaya çalıştı. Halbuki odalarımız bu eşyalarla doludur. Bizde eşyalarımızı sergileyebilirdik. Anlatmak istediğimiz, şenliğin bu boyutta olacağını tahmin etmiyorduk.

 Şenlik konusunda düşüncelerinizi alayım
Çok güzel oldu. Allah birlik beraberliğinizi korusun. Kurmeş, Kurmeş olalı böyle bir kalabalık ve şenlik görmemiştir.Tüm çevre köylüler köyümüze geldiler. İki aydır köylülerimizin birlik beraberliği konuşuluyor. Ağuçan yardımcınız olsun.

 

Bu şenlik düşüncesi nerden geldi?

 

 Şenliğin köyden yapılmasını birkaç nedeni şudur. Siz yalnız değilsiniz. Şu an yanınızda olmazsak, binlerce insanımız sizinle beraberdir. Bunu kanıtladık. Binlerce insanımızı bir hafta boyunca köyümüzde topladık. Çocuklarımız kültürümüze, insanlarımıza, coğrafyamıza kısacası adet ve geleneklerimize yakınlaşması ve birbirleri ile tanışmasına hizmet etmek amacı ile yaptık. Çok önemli bir konu, köyümüzü ve çevremizi boşaltıp, burayı insansızlaştırmak  isteyen devlet politikasına karşı, insanlarımızı buraya yığarak, coğrafyamıza, kültürümüze, dilimize ve insanlarımıza sahip çıkmak istediğimizi kanıtlamaya çalıştık.

İki aydır sinek denen bir olgu yok. Eskide dışarıda bir çay içmeye hasrettik. Görüyorsunuz, saatlerce dışarıda çay, yemek yiyoruz , bir sinek gördünüz mü? Bu derneğin sayesinde iki aydan beridir dışarıda rahat oturuyoruz ne kara sinek nede sivri sinek vardır.

 

Bir daha şenlik yapılacak mı?
Onu bilmem. Dernek karar verecektir.

Bayanlar olarak, köyümüzün önemli sorunları nelerdir?
Çöp sorunu. Çöp atacak yerimiz yok. Kaba çöpleri Zambığ a atıyoruz. Orda oturanlar çok rahatsız oluyorlar. Haklı olarak bize kızıp şikayette bulunuyorlar. Yaz aylarında çok kötü kokuyor.

Öneriniz ne?
Dün erkeklerle konuşuyordunuz. Getirdiğiniz öneri çok güzeldi. Öneri şuydu. Üç dört ev birleşerek çöplerini bir demir çöp bidonuna koymalı. Pertek çöp idaresi para karşılığın da haftada bir çöpleri toplamalıdır.

Bunun gerçekleştirmenin zorluğu nedir?
Bunu erkeklerimiz yapacak. Onların çöp sorunu yok. Çöpü toplayan ve atan kadınlardır.

 

Erkeklerinizle konuşun!
Erkekler bizi dinleseler.

 

 

O zaman bu işi siz elinize alınız. Yapılan öneri doğrultusunda çözüm yoluna giriniz.
Bu işte el atacağız.

 

 Dernek olarak sizden bir ricam olacak! Yurtdışın da bizim siyah bir  çadıra ihtiyacımız var. Siyah çadır kültürümüzü empoze eden bir konuma sahiptir. Muhtarın 8 dej bir çadırı var. Buna eklenecek 4 deje ihtiyaç var. İçiniz de para karşılığında bunu yapacak birisi var mı?

 Uzun bir sohbetten sonra Yıldız Öz bunu yapmaya hazır olduğunu beyan etti. Dernek YK na danışmadan, kendi inisiyatifimi kullanarak Yıldız Öz le bir anlaşma sağladık.

 

 Bayanlar sizinle yaptığım bu söyleşiyi öz itibarı ile sayfamızda yayınlamak istiyorum. Buna itirazı olan var mı? Size teşekkür etmek istiyorum.

 Her kese sevgi selamlarımızı bildirin. Yurtdışındaki, İstanbul ve diğer şehirlerdeki  köylülerimizin birlik beraberliğinde gurur duyduğumuzu yazın.

Söyleyişe katılan bayanlar: Elif Top, Azime Yılmaz, Zeynep Tan, Yıldız Öz, Cemile Irmak, Hatun İmak, Hatun Ok, Gülşeri Öz, Hatun Top, Nazime Cihan, Şariban Irmak, Asya Aslaner, Hediye Aslaner, Gare Gürbüz, Anne Öz, Hediye Ber ve Nare Ber

 

Mehmet Yılmaz 19.09.2010
LISTE-NR.: 4