Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

CEJNA NEWROZ PÎROZ BÊ!..Hülya YER

    NEWROZ; zalim Dehag'a karsi  demirci KAWA'nin öncülügünde, başta  kürtler olmak   üzere Ortadoğu'nun kadim ve mazlum halklarınca eşitlik, özgürlük, kardeşlik için başlatılan görkemli bir başkaldırının zaferle taçlandırılmış ortak kurtuluş günü ve bayramıdır.  Newroz, karanlığa ve zulme karşı  aydınlığın, özgürlügün binlerce yıldır sönmeyen devasa  bir INSAN abidesi ve meşalesidir!
 

ROJA NÛ, yeni gündür.  NEWROZ; eskiyen, çürüyen, sonu gelen zulüm egemenliğinin alaşağı   edildiği gündür. Yeni çağcıl, demokratik ve sosyalist  karekter olarak ifade edilebilinecek  bu zenginlik ve özün mimari ise hiç kuskusuz  12 eylül, emek‘insan düşmanı militeryal/faşist yönetiminin cehennemi olarak zuhur eden  Diyarbakır zindanında  bedenini meşaleleştirerek  halkların ve ezilenlerin içerisine konulmak istendikleri karanlıkları yırtan ÇAĞDAŞ  KAWA,  MAZLUM DOĞAN'dır.
 

Evet , 2010 Newrozu'unu karşılamaya hazırlanıyoruz, büyük bir umut büyük bir mücadele azmiyle. Çünkü biz biliyoruz ki, NEWROZ 1 MAYIS'ları da aralan kapıdır..
 

Sistem, küresel sermayenin çürüyen, sonu gelen gerçekliğine karşın, adeta ''benden sonra kıyamet kopar'' dercesine; en genel anlamıyla insanlığa cehennem gibi bir yaşamı  ve dünyayı dayatmaktadır. Sömürü ve baskıda alabildiğince fütursuz, doğayı, çevreyi yıkımda sınırsız, yer yüzünü savaşlara  boğmada oldukça gözü kara bir yol izlemektedir.

Ülkemiz açısında da egemenlerin benzer tutum içerisinde olduğu bilinmektedir. Halklara, inanç gruplarına emekçilere, kadınlara, doğa ve çevreye karşı  sistemin emrine denk düşen siyasetleri devreye sokmaktadırlar... Şiddet, inkar, sömürü, işsizlik, yoksulluk her türden etik/ahlaki yozlaşma tüm toplumsal kesimlere  karşı  yürütülmektedir.
 

Işte  2010  NEWROZ'u bu yönde bir anlam yüklenerek, yükselmektedir. Yani insanlığın karşı  karşıya olduğu sorunların aşılmasında demokratik seçenegin işletilmesi, 2398 yıl önce Dehag'a karşı  Demirci  KAWA'nin öncülüğünde gerçekleşen bu görkemli duruşun/mücadelenin günümüz kosullarına  uygun yaşama geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. YA DEMOKRATIK ÇÖZÜM, YA GÖRKEMLI  DIRENIŞ günümüzün en anlamlı ve aynı  zamanda en kazandıran tarzdır…
 

 Elbette bu HALKLARIN KARDESLIĞI ve EMEKÇILERIN BIRLIGI  ile  ulaşılacak bir hedefdir..
 
Ve son olarak,  NEWROZ mitolojisi olarak bilinen  demirci KAWA kızıl korlarda harlanmış  örsünü bugün Kürt kadını, kürt genci ve devrimci  beyinlerde yer etmiş durumdadır.

O örs,  ÇAĞDAŞ  KAWA , MAZLUM DOĞAN‘IN bilinçiyle, SEMA YÜCE'nin baglılığıyla, günümüz Dehag'ların korkusu olmuştur/olmaktadir.

Ve bizde bu temelde,  2010  NEWROZ'unu  halkların kardeşliği ekseninde 39 sivil toplum örgütü, ve siyasi partide oluşan ''BARIŞ VE DEMOKRATIK ÇÖZÜM PLATFORMU'' adıyla başvurumuzu ISTANBUL-KAZLIÇEŞME  meydanına  yaptık.

BDP olarak,  12 Mart itibari ile  örgütlü olduğumuz 33 ilçede kutlamaları başlattık... Heycan verici bir ruhla, DTP'den  BDP`ye uzanan 14 Nisan`da bugüne  kadar devam eden operasyonlarla 2.400 e yakın parti yöneticimiz tutuklanmış,  bir o kadarına da dava açılmıştır. 

Yani bu NEWROZ AYNI ZAMANDA TASVIYE SÜRECINI BOŞA ÇIKARTMA, ÖZGÜRLÜK IRADESINI SAHIPLENME NEWROZU OLACAKTIR...

Ve bende bu vesileyle  özelde Kürt halkının, genelde ise tüm ezilen halkların  NEWROZ bayramını kutluyorum..

GÜNÜN DEHAQLARI KAYBEDECEK,ÇAGDAS  KAWALAR  KAZANACAK!!
NEWROZ  PÎROZ BÊ !..
 
Saygılarımla,
BDP Istanbul Il Yönetim Kurulu Üyesi